Tässä artikkelissa käsitellään erilaisia työsopimusmalleja ja sitä, millä perusteella työsopimus tulisi valita työntekijälle. Artikkelin lukemisesta hyötyvät sekä työntekijän palkkaamista harkitsevat yritykset, että työtä etsivät työntekijät.
Työsopimusmallit ovat toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen työsopimus erilaisilla tuntimäärillä. Lisäksi käytössä on ns. keikkatyösopimus, joka mahdollistaa työn vastaanottamisen silloin, kun se työntekijän omiin aikatauluihin sopii.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Työsopimus on voimassa toistaiseksi, mikäli sitä ei ole perusteltua tehdä määräajaksi. Kun teemme työntekijöillemme toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia, asiakkaamme sitoutuvat työllistämään työntekijämme työsopimuksen tunneilla. Työsopimukseen laitetaan tunteja asiakasyrityksen tarpeen mukaan. Joillain asiakkailla tarve on 15h viikossa, toisilla 40h viikossa.
Toistaiseksi voimassa olevissa työsopimuksissa on koeaika, joka on enintään 6 kk. Koeajan aikana selvitetään työntekijän sopivuus kyseiseen työhön. Mikäli työntekijä kokee, ettei työ ole hänelle sopivaa, hän voi lopettaa työn koeaikana ilman irtisanomisaikaa ja sama toimii toisin päin työnantajan havainnon perusteella. Koeajan jälkeen noudatetaan irtisanomisaikoja, jotka riippuvat työsuhteen kestosta.
Määräaikainen työsopimus
Työntekijälle voidaan tehdä määräaikainen työsopimus, mikäli määräaikaisuudelle löytyy peruste. Perusteita voivat olla esimerkiksi vakituisen työntekijän sijaistaminen (vaikkapa äitiysloman sijaisuus), kertaluontoinen työsuoritus (esimerkiksi tiettyjen vihannesten kylväminen/ kukkien istuttaminen kylvö-/ istutusaikana), työn sesonkiluontoisuus (tämä voisi olla vaikkapa nurmikon leikkaaminen kesän ajan), oppisopimuksen opiskeluaika jne. Työntekijälle ei voida tehdä useampia määräaikaisia työsopimuksia, mikäli työnantajan työvoiman tarve on jatkuva. Kun teemme työntekijöillemme määräaikaisia työsopimuksia, asiakkaamme sitoutuvat työllistämään työntekijämme työsopimuksen tunneilla. Määräaikaisiin työsopimuksiin laitetaan tunteja kuten toistaiseksi voimassa oleviin, asiakasyrityksen tarpeen mukaan. Määräaikaisissa työsopimuksissa on myös koeaika joka toimii samoin kuin toistaiseksi voimassa olevassa työsopimuksessa, mutta sen pituus on enintään puolet määräaikaisen työsuhteen kestosta. Koeajan jälkeen noudatetaan irtisanomisaikoja, jotka riippuvat työsuhteen kestosta.
Keikkasopimus
Osa työntekijöistä haluaa oman elämäntilanteensa vuoksi (opiskelu, päätyö toisaalla tms) työskennellä ns. keikkatyösopimuksella. Keikkatyösopimus ei ole varsinainen työsopimus vaan puitesopimus, joka luo pohjan keikkaluontoiselle työlle. Kun työntekijä vastaanottaa töitä keikkatyösopimuksella, hän saa jokaisesta keikasta erikseen seuraavat tiedot: työpäivät ja kellonajat, palkka sekä tiedon siitä, mitä tessiä kyseisessä paikassa ja kyseisellä keikalla noudatetaan. Keikkatyösopimuksella Duuri-tiimi ei sitoudu tarjoamaan tiettyä määrää töitä eikä työntekijä sitoudu vastaanottamaan töitä. Keikkatyösopimuksessa ei ole koeaikaa eikä irtisanomisaikoja. Myös keikkatyösopimuksella työskentely kerryttää lomapäiviä!
Työvuorojen suunnittelu ja sitovuus
Toistaiseksi voimassa olevissa ja määräaikaisissa työsuhteissa asiakasyritys tekee työvuorosuunnittelun ja suunnittelee työntekijälle työvuorot, jotka ovat sitovia. Keikkasopimuksella työskentelevälle työntekijälle voidaan tarjota työvuoroja ja työntekijä voi ottaa työt vastaan niin halutessaan tai olla ottamatta. Mikäli keikkatyösopimuksella oleva työntekijä ottaa vuoroja vastaan, työvuorot ovat sitovia.
Mikäli sinulla herää kysymyksiä jostain työsopimusmallista tai tarvitset apua työsopimusten laatimisessa, olemme mielellämme apuna!