7 tapaa optimoida palkan sivukuluja pienyrityksessä

Pienyrityksen henkilöstökustannusten optimointi ihmislähtöisesti

Pie­ny­ri­tyk­sen joh­ta­mi­nen vaa­tii tark­kaa tasa­pai­noi­lua kus­tan­nus­ten ja tuot­ta­vuu­den välil­lä. Pal­kan sivu­ku­lut muo­dos­ta­vat mer­kit­tä­vän osan yri­tyk­sen hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sis­ta – usein jopa 40-50% var­si­nai­sen pal­kan pääl­le. Nämä kus­tan­nuk­set koos­tu­vat työ­elä­ke­mak­suis­ta, sosi­aa­li­tur­va­mak­suis­ta, työt­tö­myys­va­kuu­tus­mak­suis­ta, tapa­tur­ma- ja ryh­mä­hen­ki­va­kuu­tuk­sis­ta sekä työ­ter­veys­huol­lon kus­tan­nuk­sis­ta. Sivu­ku­lu­jen hal­lit­se­ma­ton kas­vu voi naker­taa mer­kit­tä­väs­ti yri­tyk­sen kil­pai­lu­ky­kyä ja kannattavuutta.

Pal­kan sivu­ku­lu­jen opti­moin­ti ei kui­ten­kaan tar­koi­ta nii­den mini­moin­tia työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­nin kus­tan­nuk­sel­la, vaan jär­ke­vää resurs­sien koh­den­ta­mis­ta. Tyy­ty­väi­nen ja hyvin­voi­va työn­te­ki­jä on yri­tyk­sel­le arvok­kain voi­ma­va­ra. Oikeil­la toi­men­pi­teil­lä pie­ny­rit­tä­jä voi saa­vut­taa mer­kit­tä­viä sääs­tö­jä ja samal­la var­mis­taa, että työn­te­ki­jät viih­ty­vät ja voi­vat hyvin työ­pai­kal­laan. Tutus­tu näi­hin seit­se­mään tehok­kaa­seen tapaan, joil­la voit opti­moi­da yri­tyk­se­si pal­kan sivu­ku­lu­ja ja paran­taa lii­ke­toi­min­ta­si koko­nais­kan­nat­ta­vuut­ta ihmislähtöisesti.

1: Oikean palkkausmallin valitseminen

Eri­lais­ten työ­suh­tei­den ja palk­kaus­mal­lien vai­ku­tus sivu­ku­lui­hin voi olla huo­mat­ta­va. Koko­päi­väi­nen, tois­tai­sek­si voi­mas­sa ole­va työ­suh­de tuo muka­naan kaik­ki sivu­ku­lut täy­si­mää­räi­si­nä, kun taas osa-aikai­sis­sa ja mää­rä­ai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa sivu­ku­lut skaa­lau­tu­vat työ­mää­rän mukaan. Pie­ny­ri­tyk­sen kan­nat­taa har­ki­ta tark­kaan, mil­lai­sel­la työ­suh­de­mal­lil­la kukin työ­teh­tä­vä on jär­ke­vin­tä täyt­tää, huo­mioi­den sekä lii­ke­toi­min­nan tar­peet että työn­ha­ki­jan toi­veet ja elämäntilanne.

Esi­mer­kik­si kausi­vaih­te­lun alai­sil­la aloil­la voi olla kan­nat­ta­vam­paa hyö­dyn­tää mää­rä­ai­kai­sia työ­suh­tei­ta tai tun­ti­työn­te­ki­jöi­tä täy­si­päi­väis­ten työn­te­ki­jöi­den sijaan. Tämä vähen­tää kiin­tei­tä hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sia ja mah­dol­lis­taa hen­ki­lös­tö­re­surs­sien jous­ta­van sopeut­ta­mi­sen yri­tyk­sen todel­li­seen tar­pee­seen. Myös hen­ki­lös­tö­vuo­kraus voi tar­jo­ta kus­tan­nus­te­hok­kaan rat­kai­sun hen­ki­lös­tö­tar­pei­siin. Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus mah­dol­lis­taa yri­tyk­sel­le jous­ta­van ja tehok­kaan tavan löy­tää osaa­via työn­te­ki­jöi­tä, jot­ka sopi­vat yri­tyk­sen tar­pei­siin sekä tai­doil­taan että arvoiltaan.

2: Miten verovähennysten tehokas hyödyntäminen alentaa kokonaiskustannuksia?

Suo­men vero­jär­jes­tel­mä tar­jo­aa työ­nan­ta­jil­le usei­ta mah­dol­li­suuk­sia vähen­tää hen­ki­lös­töön liit­ty­viä kus­tan­nuk­sia vero­tuk­ses­sa. Näi­den vähen­ny­soi­keuk­sien täy­si­mää­räi­nen hyö­dyn­tä­mi­nen voi mer­kit­tä­väs­ti alen­taa pal­kan sivu­ku­lu­jen koko­nais­vai­ku­tus­ta. Työ­vä­li­neet, työ­vaat­teet, hen­ki­lös­tön kou­lu­tus­kus­tan­nuk­set ja työ­ti­lo­jen kus­tan­nuk­set ovat kaik­ki vähen­nys­kel­poi­sia menoja.

Eri­tyi­sen tär­ke­ää on huo­lel­li­nen doku­men­toin­ti ja kulu­jen oikea-aikai­nen kir­jaa­mi­nen. Moni pie­ny­ri­tys jät­tää hyö­dyn­tä­mät­tä kaik­kia vero­vä­hen­nys­mah­dol­li­suuk­sia yksin­ker­tai­ses­ti tie­don puut­teen vuok­si. Sään­nöl­li­nen kes­kus­te­lu kir­jan­pi­tä­jän tai vero­neu­vo­jan kans­sa on erin­omai­nen tapa var­mis­taa, että kaik­ki mah­dol­li­set vähen­nyk­set tule­vat hyö­dyn­ne­tyik­si. Esi­mer­kik­si etä­työs­ken­te­lyyn liit­ty­vät työ­vä­li­neet ja tie­to­lii­ken­neyh­tey­det ovat täy­sin vähen­nys­kel­poi­sia työn­te­ki­jän käyt­täes­sä nii­tä työ­teh­tä­vien hoitamiseen.

3: Työterveyshuollon järkevä mitoittaminen

Työ­ter­veys­huol­to on työ­nan­ta­jan laki­sää­tei­nen vel­vol­li­suus, mut­ta sen laa­juu­den voi jokai­nen yri­tys mää­ri­tel­lä itse laki­sää­tei­sen mini­min ylit­tä­väl­tä osal­ta. Pakol­li­nen ennal­taeh­käi­se­vä työ­ter­veys­huol­to on kus­tan­nuk­sil­taan huo­mat­ta­vas­ti sup­peam­pi kuin kat­ta­va sai­raan­hoi­to­so­pi­mus eri­kois­lää­kä­ri­pal­ve­lui­neen. Pie­ny­ri­tyk­sel­le voi olla jär­ke­vää aloit­taa laki­sää­tei­sel­lä mini­mil­lä ja laa­jen­taa pal­ve­lui­ta vai­heit­tain yri­tyk­sen kasvaessa.

Eri pal­ve­lun­tar­joa­jien hin­nois­sa ja pal­ve­lu­mal­leis­sa on mer­kit­tä­viä ero­ja, joten kil­pai­lu­tus kan­nat­taa. Monet työ­ter­veys­huol­lon tar­joa­jat ovat kehit­tä­neet eri­tyi­ses­ti pie­ny­ri­tyk­sil­le rää­tä­löi­ty­jä paket­te­ja, jot­ka tar­joa­vat kus­tan­nus­te­hok­kaan rat­kai­sun laki­sää­teis­ten vel­voit­tei­den täyt­tä­mi­seen. Huo­lel­li­ses­ti suun­ni­tel­tu työ­ter­veys­huol­to tukee työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tia ja ennal­taeh­käi­see sai­raus­pois­sao­lo­ja, mikä puo­les­taan lisää työ­tyy­ty­väi­syyt­tä. Muis­ta myös, että Kela kor­vaa osan työ­ter­veys­huol­lon kus­tan­nuk­sis­ta, mikä alen­taa työ­nan­ta­jan lopul­lis­ta kustannusta.

4: Työaikajärjestelyjen optimointi

Työ­ai­ka­jär­jes­te­lyil­lä on suo­ra vai­ku­tus yli­työ-, ilta- ja vii­kon­lop­pu­li­siin, jot­ka kas­vat­ta­vat pal­kan sivu­ku­lu­ja. Jär­ke­väl­lä työ­vuo­ro­suun­nit­te­lul­la voi­daan mini­moi­da kal­lii­den lisien mää­rä ja samal­la var­mis­taa riit­tä­vä hen­ki­lös­tö­mää­rä ruuh­ka­huip­pu­jen aika­na. Jous­ta­va työ­ai­ka ja työ­ai­ka­pan­kit ovat tehok­kai­ta työ­ka­lu­ja, joil­la voi­daan tasa­ta työ­kuor­maa kausit­tais­ten vaih­te­lui­den välillä.

Esi­mer­kik­si liu­ku­va työ­ai­ka voi aut­taa vähen­tä­mään yli­työ­tar­vet­ta, kun työn­te­ki­jät voi­vat työs­ken­nel­lä pidem­pään kii­reel­li­si­nä päi­vi­nä ja vas­taa­vas­ti lyhen­tää työ­ai­kaa hil­jai­sem­pi­na aikoi­na. Työ­ai­ka­pank­ki­jär­jes­tel­mä puo­les­taan mah­dol­lis­taa yli­työ­tun­tien kerää­mi­sen myö­hem­min pidet­tä­väk­si vapaa-ajak­si, mikä vähen­tää rahal­lis­ten yli­työ­kor­vaus­ten tar­vet­ta. Täl­lai­set jär­jes­te­lyt voi­vat tuo­da mer­kit­tä­viä sääs­tö­jä eten­kin kausi­luon­toi­ses­sa lii­ke­toi­min­nas­sa. Työn­te­ki­jä­läh­töi­nen työ­vuo­ro­suun­nit­te­lu myös lisää työ­tyy­ty­väi­syyt­tä, kun työn­te­ki­jät pää­se­vät vai­kut­ta­maan omiin työaikoihinsa.

5: Työsuhde-etujen strateginen suunnittelu

Raha­palk­ka ei ole ainoa tapa pal­ki­ta työn­te­ki­jöi­tä. Monet työ­suh­de-edut ovat vero­tuk­sel­li­ses­ti edul­li­sem­pia kuin vas­taa­van sum­man mak­sa­mi­nen raha­palk­ka­na – sekä työ­nan­ta­jal­le että työn­te­ki­jäl­le. Lii­kun­ta- ja kult­tuu­ri­se­te­lit, työ­suh­de­mat­ka­lip­pu, työ­suh­de­pu­he­lin ja -auto sekä lou­na­se­tu ovat esi­merk­ke­jä eduis­ta, joi­den vero­tusar­vo on usein nii­den todel­lis­ta arvoa alhaisempi.

Kun nämä edut sisäl­ly­te­tään osak­si koko­nais­pal­kit­se­mis­stra­te­gi­aa, voi­daan saa­vut­taa mer­kit­tä­viä sääs­tö­jä pal­kan sivu­ku­luis­sa. Samal­la työn­te­ki­jät arvos­ta­vat näi­tä etu­ja usein enem­män kuin nii­den rahal­li­nen arvo antai­si olet­taa. Eri­tyi­sen tehok­kai­ta ovat sel­lai­set edut, jot­ka tuke­vat työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tia ja sitä kaut­ta vähen­tä­vät sai­raus­pois­sao­lo­ja – esi­mer­kik­si lii­kun­ta­se­te­lit tai ergo­no­mi­nen työym­pä­ris­tö. Hyvä työn­te­ki­jä­ko­ke­mus hei­jas­tuu lopul­ta myös asia­kas­tyy­ty­väi­syy­teen, kun hyvin­voi­vat työn­te­ki­jät pal­ve­le­vat asiak­kai­ta paremmin.

6: Kumppanuus henkilöstöpalveluyrityksen kanssa

Vas­tuul­li­nen hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys toi­mii aito­na kump­pa­ni­na, joka ymmär­tää sekä yri­tyk­sen että työn­te­ki­jän tar­peet. Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa jous­ta­van tavan vas­ta­ta vaih­te­le­viin hen­ki­lös­tö­tar­pei­siin ilman pit­kä­ai­kais­ta sitou­tu­mis­ta. Vuo­kra­työ­voi­man käyt­tö ruuh­ka­huip­pu­jen ja seson­kien aika­na voi olla kus­tan­nus­te­hok­kaam­paa kuin yli­työ­tun­tien teet­tä­mi­nen omal­la hen­ki­lös­töl­lä tai uusien työn­te­ki­jöi­den palkkaaminen.

Laa­duk­kaas­sa hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa jokais­ta asia­kas­yri­tys­tä pal­ve­lee nimet­ty yhteys­hen­ki­lö, joka pereh­tyy yri­tyk­sen tar­pei­siin ja kult­tuu­riin löy­tääk­seen juu­ri oikeat työn­te­ki­jät. Samal­la työn­te­ki­jäl­lä on oma vas­tuu­hen­ki­lö, joka huo­leh­tii työ­suh­teen ehdois­ta ja työn­te­ki­jän hyvin­voin­nis­ta. Täl­lai­nen inhi­mil­li­nen ja vuo­ro­vai­kut­tei­nen lähes­ty­mis­ta­pa var­mis­taa, että työn­te­ki­jät sopi­vat yri­tyk­seen sekä tai­doil­taan että per­soo­nal­taan. Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa yri­tyk­sil­le mah­dol­li­suu­den löy­tää nopeas­ti päte­vää työ­voi­maa ja työn­te­ki­jöil­le moni­puo­li­sia työ­mah­dol­li­suuk­sia tuo­tan­non, ravin­to­la-alan ja raken­nusa­lan työtehtävissä.

7: Digitaalisten työkalujen käyttö palkanlaskennassa

Nyky­ai­kai­set pal­kan­las­ken­taoh­jel­mis­tot ja digi­taa­li­set työ­ka­lut voi­vat mer­kit­tä­väs­ti tehos­taa pal­kan­las­ken­ta­pro­ses­sia ja vähen­tää vir­hei­tä. Auto­ma­ti­soi­tu pal­kan­las­ken­ta vähen­tää manu­aa­li­sen työn mää­rää ja mah­dol­lis­taa pal­kan sivu­ku­lu­jen reaa­liai­kai­sen seu­ran­nan. Tämä aut­taa enna­koi­maan tule­via kus­tan­nuk­sia ja teke­mään tie­toi­sia pää­tök­siä hen­ki­lös­tö­hal­lin­non suhteen.

Kehit­ty­neet jär­jes­tel­mät tar­joa­vat myös työ­ka­lu­ja työ­ai­ka­seu­ran­taan, pois­sao­lo­jen hal­lin­taan ja työ­vuo­ro­suun­nit­te­luun. Näi­den työ­ka­lu­jen avul­la voi­daan opti­moi­da työ­tun­tien jakau­tu­mis­ta ja vähen­tää yli­mää­räi­siä hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sia. Auto­maat­ti­nen rapor­toin­ti ja inte­graa­tio kir­jan­pi­to­jär­jes­tel­miin vähen­tää myös hal­lin­nol­lis­ta taak­kaa ja mah­dol­lis­taa nopeam­man rea­goin­nin kus­tan­nus­ten kehi­tyk­seen. Digi­taa­lis­ten työ­ka­lu­jen ansios­ta hen­ki­lös­tö­hal­lin­to voi kes­kit­tyä enem­män ihmis­ten koh­taa­mi­seen ja työ­hy­vin­voin­nin kehit­tä­mi­seen rutii­ni­teh­tä­vien sijaan.

Kokonaisvaltainen lähestymistapa sivukulujen hallintaan

Pal­kan sivu­ku­lu­jen opti­moin­ti vaa­tii koko­nais­val­tais­ta lähes­ty­mis­ta­paa, jos­sa huo­mioi­daan sekä välit­tö­mät kus­tan­nus­sääs­töt että pit­kän aika­vä­lin vai­ku­tuk­set työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tiin. Lii­an aggres­sii­vi­nen sivu­ku­lu­jen kar­si­mi­nen voi joh­taa lisään­ty­nei­siin sai­raus­pois­sao­loi­hin, työn­te­ki­jöi­den vaih­tu­vuu­teen ja sitä kaut­ta kor­keam­piin koko­nais­kus­tan­nuk­siin pit­käl­lä aikavälillä.

Paras stra­te­gia on raken­taa kes­tä­viä ja pit­kä­ai­kai­sia kump­pa­nuuk­sia sekä työn­te­ki­jöi­den että pal­ve­lun­tar­joa­jien kans­sa. Sään­nöl­li­ses­ti tar­kas­te­le yri­tyk­sen hen­ki­lös­tö­kus­tan­nuk­sia koko­nai­suu­te­na ja etsi tasa­pai­nois­ta rat­kai­sua, joka huo­mioi sekä talou­del­li­set rea­li­tee­tit että työn­te­ki­jöi­den tar­peet. Hyö­dyn­tä­mäl­lä täs­sä artik­ke­lis­sa esi­tel­ty­jä stra­te­gioi­ta pie­ny­ri­tyk­set voi­vat saa­vut­taa mer­kit­tä­viä sääs­tö­jä pal­kan sivu­ku­luis­sa ilman, että työn­te­ki­jöi­den koh­te­lu tai työ­hy­vin­voin­ti kär­sii. Inhi­mil­li­nen ja laa­du­kas hen­ki­lös­tö­hal­lin­to ei ole kus­tan­nus vaan inves­toin­ti, joka mak­saa itsen­sä takai­sin tyy­ty­väi­si­nä työn­te­ki­jöi­nä ja asiakkaina.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364