Miten vuosivapaiden kertyminen lasketaan henkilöstövuokrausyrityksessä?

Kesäloma, talviloma. Kuinka paljon lomaa kertyy?

Vuosivapaiden kertyminen henkilöstövuokrausyrityksessä - työntekijän oikeudet etusijalla

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­ses­sä vuo­si­va­pai­den ker­ty­mi­nen las­ke­taan samo­jen peri­aat­tei­den mukaan kuin muis­sa­kin työ­suh­teis­sa. Vuo­si­lo­ma­lain mukaan työn­te­ki­jäl­le ker­tyy vuo­si­lo­maa 2 tai 2,5 päi­vää jokai­sel­ta täy­del­tä loman­mää­räy­ty­mis­kuu­kau­del­ta riip­puen työ­suh­teen kes­tos­ta. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa työn­te­ki­jän hyvin­voin­ti ja oikeuk­sien toteu­tu­mi­nen ovat kui­ten­kin eri­tyi­sen tär­kei­tä - sik­si laa­du­kas hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys var­mis­taa, että vuo­si­va­paat ker­ty­vät ja toteu­tu­vat asian­mu­kai­ses­ti työn keik­ka­luon­toi­suu­des­ta huolimatta.

Vuosivapaiden kertymisen perusteet henkilöstövuokrausyrityksessä

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­ses­sä vuo­si­va­pai­den ker­ty­mi­nen perus­tuu samoi­hin laki­sää­tei­siin peri­aat­tei­siin kuin muis­sa­kin työ­suh­teis­sa. Vuo­si­lo­ma­lain mukaan lomaa ker­tyy loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den (1.4.-31.3.) aika­na jokai­sel­ta täy­del­tä lomanmääräytymiskuukaudelta.

Täy­si loman­mää­räy­ty­mis­kuu­kausi tar­koit­taa kalen­te­ri­kuu­kaut­ta, jol­loin työn­te­ki­jäl­le on ker­ty­nyt vähin­tään 14 työ­päi­vää tai vaih­toeh­toi­ses­ti vähin­tään 35 työ­tun­tia. Tätä 35 tun­nin sään­töä sovel­le­taan eri­tyi­ses­ti sil­loin, kun työn­te­ki­jä työs­ken­te­lee niin har­voin, ettei hänel­le ker­ry 14 työ­päi­vää kuukaudessa.

Vuo­si­lo­ma­oi­keus mää­räy­tyy työ­suh­teen kes­ton mukaan:

  • Jos työ­suh­de on kes­tä­nyt alle vuo­den loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den lop­puun men­nes­sä, työn­te­ki­jäl­le ker­tyy 2 loma­päi­vää kul­ta­kin täy­del­tä lomanmääräytymiskuukaudelta
  • Jos työ­suh­de on kes­tä­nyt vähin­tään vuo­den loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den lop­puun men­nes­sä, työn­te­ki­jäl­le ker­tyy 2,5 loma­päi­vää kul­ta­kin täy­del­tä lomanmääräytymiskuukaudelta

Vuo­si­va­pai­den tar­koi­tuk­se­na on tar­jo­ta työn­te­ki­jäl­le mah­dol­li­suus lepoon ja vir­kis­täy­ty­mi­seen. Ne ovat laki­sää­tei­nen oikeus, joka kuu­luu jokai­sel­le työn­te­ki­jäl­le työ­suh­teen laa­dus­ta riip­pu­mat­ta. Työn­te­ki­jän hyvin­voin­ti on kes­kei­nen teki­jä, joka hei­jas­tuu suo­raan myös työn laa­tuun ja asiakastyytyväisyyteen.

Miten vuosivapaiden kertyminen toteutuu käytännössä?

Vuo­si­va­pai­den perus­pe­ri­aat­teet ovat samat hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­ses­sä ja suo­ras­sa työ­suh­tees­sa, mut­ta käy­tän­nön toteu­tuk­ses­sa on ero­ja. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa vas­tuul­li­nen yri­tys huo­leh­tii, että työn­te­ki­jäl­lä on sel­keä tie­to loma­oi­keuk­sis­taan ja käy­tän­nöis­tä, vaik­ka työ­teh­tä­vät vaihtelisivatkin.

Vas­tuul­li­ses­sa hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­ses­sä työn­te­ki­jäl­lä on oma yhteys­hen­ki­lö, joka var­mis­taa työ­suh­teen ehto­jen asian­mu­kai­sen toteu­tu­mi­sen, mukaan lukien vuo­si­lo­mien ker­ty­mi­sen. Tämä hen­ki­lö­koh­tai­nen pal­ve­lu aut­taa eri­tyi­ses­ti seu­raa­vis­sa asioissa:

  • Työ­suh­tei­den seu­ran­ta: Vaik­ka työ­suh­teet oli­si­vat lyhyi­tä, työn­te­ki­jän etua val­vo­taan ja loma­ker­ty­mää seu­ra­taan jatkuvasti
  • Työ­nan­ta­jan vas­tuu: Vas­tuul­li­nen hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys huo­leh­tii vuo­si­va­pai­den oikeu­den­mu­kai­ses­ta ker­ty­mi­ses­tä, kor­vaa­mi­ses­ta ja järjestämisestä
  • Työ­eh­to­so­pi­mus­ten nou­dat­ta­mi­nen: Eri toi­mia­loil­la työs­ken­nel­les­sä var­mis­te­taan aina, että sovel­let­ta­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­sia lomae­tuuk­sia noudatetaan

Pit­kä­ai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa vuo­si­lo­ma pyri­tään jär­jes­tä­mään nor­maa­lis­ti pidet­tä­väk­si vapaa­na, mikä tukee työn­te­ki­jän jak­sa­mis­ta ja hyvin­voin­tia. Hyvä hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys tar­jo­aa työn­te­ki­jöil­leen myös mah­dol­li­suuk­sia pit­kä­jän­tei­seen työs­ken­te­lyyn ja ura­ke­hi­tyk­seen, ei pel­käs­tään lyhyi­tä keikkatöitä.

Mitä laki sanoo vuosivapaiden kertymisestä vuokratyössä?

Suo­men vuo­si­lo­ma­la­ki kos­kee samal­la taval­la vuo­kra­työn­te­ki­jöi­tä kuin mui­ta­kin työn­te­ki­jöi­tä. Laki ei tee eroa työ­suh­teen muo­don perus­teel­la, vaan samat oikeu­det kuu­lu­vat kai­kil­le. Vuo­kra­työn­te­ki­jöi­den ase­maa tur­vaa­vat lisäk­si työ­so­pi­mus­la­ki sekä laki työn­te­ki­jöi­den lähettämisestä.

Kes­kei­set lain­sää­dän­nöl­li­set koh­dat vuo­kra­työn­te­ki­jöi­den vuo­si­va­pai­den osalta:

  • Vuo­si­lo­ma­lain mukaan lomaa ker­tyy joko 14 työ­päi­vän tai 35 työ­tun­nin sään­nön mukaan
  • Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus saa­da vuo­si­lo­man­sa aika­na vähin­tään sään­nön­mu­kai­nen tai kes­ki­mää­räi­nen palkkansa
  • Jos työn­te­ki­jä ei ole ansain­nut lomaa, hänel­lä on sil­ti oikeus saa­da vapaa­ta työ­suh­teen kestäessä
  • Työ­suh­teen päät­tyes­sä työn­te­ki­jäl­lä on oikeus saa­da loma­kor­vaus pitä­mät­tö­mis­tä lomista

Vas­tuul­li­nen hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys pitää huo­len, että työn­te­ki­jä saa aina sel­keän sel­vi­tyk­sen vuo­si­va­pai­den ker­ty­mi­ses­tä ja loma­palk­ka­las­kel­mis­ta. Hen­ki­lö­koh­tai­nen yhteys­hen­ki­lö aut­taa työn­te­ki­jää ymmär­tä­mään oikeu­ten­sa ja vas­taa kysy­myk­siin viipymättä.

Miten keikkatyöt ja vaihtelevat työtunnit vaikuttavat vuosivapaisiin?

Keik­ka­työt ja vaih­te­le­vat työ­tun­nit teke­vät vuo­si­va­pai­den ker­ty­mi­ses­tä moni­mut­kai­sem­paa, mut­ta eivät vähen­nä työn­te­ki­jän oikeuk­sia. Epä­sään­nöl­li­ses­sä työs­sä vuo­si­lo­man ker­ty­mi­nen mää­räy­tyy usein 35 tun­nin sään­nön mukaan, sil­lä 14 työ­päi­vän raja ei vält­tä­mät­tä täy­ty joka kuukausi.

Vaih­te­le­vien työ­ai­ko­jen vai­ku­tuk­set vuosivapaisiin:

  • Jos työn­te­ki­jä tekee töi­tä vähin­tään 35 tun­tia kuu­kau­des­sa, mut­ta alle 14 päi­vää, lomaa ker­tyy 35 tun­nin sään­nön mukaan
  • Jos kum­pi­kaan sään­tö (14 päivää/35 tun­tia) ei täy­ty, ei loma­päi­viä ker­ry, mut­ta työn­te­ki­jäl­lä on oikeus vapaa­seen ja lomakorvaukseen
  • Loma­pal­kan las­ken­ta perus­tuu kes­ki­mää­räi­seen ansioon loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den ajal­ta (pro­sent­ti­pe­rus­tei­nen loma­palk­ka, yleen­sä 9% tai 11,5% ansioista)

Vaik­ka hen­ki­lös­tö­pal­ve­lua­lal­la työ­suh­teet voi­vat olla vaih­te­le­via, inhi­mil­li­syyt­tä koros­ta­va yri­tys pyr­kii aina tar­joa­maan mah­dol­li­suuk­sia pit­kä­jän­tei­seen työs­ken­te­lyyn samois­sa asia­kas­yri­tyk­sis­sä. Täl­löin myös lomien pitä­mi­nen hel­pot­tuu ja työn­te­ki­jän hyvin­voin­ti paranee.

Asia­kas­yri­tyk­set hyö­ty­vät jous­ta­vas­ta työ­voi­mas­ta, joka tun­tee yri­tyk­sen toi­min­ta­ta­vat. Sik­si vas­tuul­li­sen hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­sen tavoit­tee­na on raken­taa pit­kä­ai­kai­sia kump­pa­nuuk­sia sekä työn­te­ki­jöi­den että asia­kas­yri­tys­ten kanssa.

Vuosivapaiden kertymisen tärkeimmät muistisäännöt

Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­ses­sä työs­ken­nel­les­sä vuo­si­va­pai­den seu­ran­ta on osa työn­te­ki­jän hyvin­voin­nis­ta huo­leh­ti­mis­ta. Nämä muis­ti­sään­nöt aut­ta­vat työn­te­ki­jää var­mis­ta­maan oikeu­ten­sa toteutumisen:

  • Pidä kir­jaa työ­tun­neis­ta­si ja -päi­vis­tä­si: Mer­kit­se ylös mil­loin ja kuin­ka pal­jon olet työskennellyt
  • Tar­kis­ta palk­ka­kui­tit: Var­mis­ta, että loma­palk­ka tai -kor­vaus on mak­set­tu oikein
  • Sel­vi­tä sovel­let­ta­va työ­eh­to­so­pi­mus: Se voi sisäl­tää vuo­si­lo­ma­la­kia parem­pia ehtoja
  • Huo­mioi työ­suh­teen kes­to: Alle vuo­den työ­suh­tees­sa lomaa ker­tyy 2 päi­vää ja yli vuo­den työ­suh­tees­sa 2,5 päi­vää kuukaudessa
  • Ole yhtey­des­sä omaan yhteys­hen­ki­löö­si: Hyväs­sä hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­ses­sä sinul­la on nimet­ty yhteys­hen­ki­lö, jol­ta voit kysyä neu­voa loma­ker­ty­miin liit­ty­vis­sä asioissa

Laa­du­kas hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys ei ole vain työn­vä­lit­tä­jä vaan kump­pa­ni, joka huo­leh­tii työn­te­ki­jöis­tään ja hei­dän oikeuk­sis­taan. Toi­mi­vas­sa yhteis­työs­sä kom­mu­ni­kaa­tio on avoin­ta ja työn­te­ki­jäl­lä on aina tie­to sii­tä, keneen olla yhtey­des­sä epä­sel­vis­sä tilanteissa.

Muis­ta, että vuo­si­lo­mat ovat laki­sää­tei­nen oikeus, joka kuu­luu kai­kil­le työn­te­ki­jöil­le työ­suh­teen muo­dos­ta riip­pu­mat­ta. Par­hais­sa hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­sis­sä työn­te­ki­jän hyvin­voin­ti ja oikeuk­sien toteu­tu­mi­nen ovat kes­kiös­sä - tyy­ty­väi­nen työn­te­ki­jä luo arvoa myös asiakasyritykselle.

Related Articles

Soita 045 787 67364