Mikä on kokin keskipalkka Suomessa?

Kokin kes­ki­palk­ka Suo­mes­sa on noin 2400-2800 euroa kuu­kau­des­sa. Palk­ka­ta­so vaih­te­lee mer­kit­tä­väs­ti työ­ko­ke­muk­sen, työ­pai­kan tason, sijain­nin ja eri­kois­tu­mi­sen mukaan. Aloit­te­le­vat kokit ansait­se­vat yleen­sä vähem­män, kun taas koke­neet ja eri­kois­tu­neet ammat­ti­lai­set voi­vat yltää huo­mat­ta­vas­ti kor­keam­piin ansioi­hin. Ravin­to­la-alan työ­eh­to­so­pi­muk­set mää­rit­te­le­vät perus­palk­ka­ta­son, mut­ta monet teki­jät vai­kut­ta­vat lopul­li­seen ansiotasoon.

Mikä on kokin keskipalkka Suomessa?

Kokin kes­ki­palk­ka Suo­mes­sa on tyy­pil­li­ses­ti 2400-2800 euroa kuu­kau­des­sa brut­to­na. Ravin­to­lois­sa työs­ken­te­le­vien kok­kien perus­palk­ka mää­räy­tyy alan työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukaan, mut­ta todel­li­nen ansio­ta­so vaih­te­lee huo­mat­ta­vas­ti. Medi­aa­ni­palk­ka aset­tuu noin 2600 euron tie­noil­le, mikä tar­koit­taa että puo­let kokeis­ta ansait­see tätä enem­män ja puo­let vähemmän.

Ravin­to­la-alan palk­ka­ra­ken­ne Suo­mes­sa perus­tuu usein vaa­ti­vuus­luo­ki­tuk­siin, jot­ka huo­mioi­vat työ­teh­tä­vien moni­puo­li­suu­den ja vas­tuun mää­rän. Kok­kien palk­ka­hai­ta­ri voi olla laa­ja - alim­mil­laan noin 2100 euros­ta ylös­päin jopa 3500 euroon kuu­kau­des­sa eri­tyis­osaa­mis­ta vaa­ti­vis­sa tehtävissä.

On huo­mioi­ta­va, että ilta-, yö- ja vii­kon­lop­pu­li­sät nos­ta­vat usein mer­kit­tä­väs­ti kok­kien koko­nai­san­sioi­ta. Ravin­to­la-alal­la työs­ken­nel­lään tyy­pil­li­ses­ti epä­sään­nöl­li­sis­sä vuo­rois­sa, mikä tar­koit­taa että kuu­kausian­siot voi­vat vaih­del­la lisien mää­rän mukaan.

Miten kokin työkokemus vaikuttaa palkkaan?

Työ­ko­ke­mus on yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä kokin palk­kaan vai­kut­ta­vis­ta teki­jöis­tä. Aloit­te­le­va kok­ki, jol­la on alle 2 vuo­den työ­ko­ke­mus, ansait­see tyy­pil­li­ses­ti 2100-2300 euroa kuu­kau­des­sa. Koke­muk­sen kart­tues­sa palk­ka nousee asteit­tain, ja 3-5 vuo­den koke­muk­sel­la työs­ken­te­le­vä kok­ki voi ansai­ta 2400-2700 euroa kuukaudessa.

Koke­neet kokit, joil­la on yli 5 vuo­den työ­ko­ke­mus alal­ta, ansait­se­vat yleen­sä 2700-3200 euroa kuu­kau­des­sa. Palk­ka­ke­hi­tys on mer­kit­tä­vin­tä ensim­mäis­ten työ­vuo­sien aika­na, mut­ta jat­kuu myös myö­hem­min ural­la. Moni­puo­li­nen koke­mus eri­lai­sis­ta ravin­to­lois­ta ja keit­tiöis­tä voi vauh­dit­taa palkkakehitystä.

Ural­la ete­ne­mi­nen vai­kut­taa mer­kit­tä­väs­ti ansio­ta­soon. Vuo­ro­pääl­li­kön, keit­tiö­mes­ta­rin tai keit­tiö­pääl­li­kön teh­tä­viin ete­ne­vät kokit voi­vat ansai­ta 3000-4500 euroa kuu­kau­des­sa tai enem­män­kin. Joh­to­teh­tä­vis­sä palk­ka mää­räy­tyy usein ravin­to­lan koon, lii­ke­vaih­don ja vas­tuu­alu­een mukaan.

Palkkakehitys työkokemuksen mukaan

  • 0-2 vuot­ta: 2100-2300 €/kk
  • 3-5 vuot­ta: 2400-2700 €/kk
  • Yli 5 vuot­ta: 2700-3200 €/kk
  • Esi­mies­teh­tä­vät: 3000-4500 €/kk

Mitkä tekijät vaikuttavat kokin palkkaan?

Kokin palk­kaan vai­kut­taa työ­ko­ke­mus, mut­ta myös useat muut kes­kei­set teki­jät. Kou­lu­tus ja eri­kois­tu­mi­nen ovat mer­kit­tä­viä teki­jöi­tä - amma­til­li­nen kou­lu­tus luo poh­jan, mut­ta eri­kois­tu­mi­nen esi­mer­kik­si kyl­mä­kö­kik­si, lei­pu­rik­si tai tie­tyn keit­tiön (kuten japa­ni­lai­nen tai rans­ka­lai­nen) osaa­jak­si voi nos­taa palk­kaa huomattavasti.

Työ­pai­kan taso mää­rit­tää usein palk­ka­ta­son. Fine dining -ravin­to­lois­sa työs­ken­te­le­vät kokit ansait­se­vat yleen­sä enem­män kuin arki­ra­vin­to­lois­sa tai hen­ki­lös­tö­ra­vin­to­lois­sa työs­ken­te­le­vät. Tämä joh­tuu vaa­ti­vam­mis­ta työ­teh­tä­vis­tä, kor­keam­mas­ta laa­tu­ta­sos­ta ja usein myös pidem­mis­tä työpäivistä.

Maan­tie­teel­li­nen sijain­ti on mer­kit­tä­vä palk­kaan vai­kut­ta­va teki­jä. Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la kokit ansait­se­vat tyy­pil­li­ses­ti 10-20% enem­män kuin pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la. Tämä selit­tyy osit­tain kor­keam­mil­la elin­kus­tan­nuk­sil­la, mut­ta myös vilk­kaam­mil­la ravin­to­la­mark­ki­noil­la ja kovem­mal­la kil­pai­lul­la osaa­vis­ta työntekijöistä.

Työ­so­pi­muk­sen tyyp­pi vai­kut­taa myös ansio­ta­soon. Vaki­tui­ses­sa työ­suh­tees­sa ole­vat kokit ansait­se­vat usein enem­män kuin mää­rä­ai­kai­set tai osa-aikai­set työn­te­ki­jät. Toi­saal­ta vuo­kra­työn­te­ki­jät voi­vat jois­sa­kin tapauk­sis­sa ansai­ta enem­män, eten­kin jos teke­vät pal­jon keik­ka­työ­tä kor­keil­la tuntitaksoilla.

Miten kokin palkat vaihtelevat eri puolilla Suomea?

Kok­kien pal­kois­sa on sel­kei­tä alu­eel­li­sia ero­ja Suo­mes­sa. Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la (Hel­sin­ki, Espoo, Van­taa) kokin kes­ki­palk­ka on noin 2700-3000 euroa kuu­kau­des­sa, mikä on sel­väs­ti maan kes­kiar­voa kor­keam­pi. Kor­keam­pi palk­ka­ta­so joh­tuu elin­kus­tan­nuk­sis­ta, ravin­to­la­tar­jon­nan moni­puo­li­suu­des­ta ja kovem­mas­ta kil­pai­lus­ta osaa­vis­ta työntekijöistä.

Muis­sa suu­ris­sa kau­pun­geis­sa, kuten Tam­pe­reel­la, Turus­sa ja Oulus­sa, kok­kien kes­ki­pal­kat aset­tu­vat noin 2400-2700 euron tasol­le. Näis­sä kau­pun­geis­sa on vil­kas ravin­to­la­kult­tuu­ri, mikä yllä­pi­tää koh­tuul­lis­ta palk­ka­ta­soa, mut­ta elin­kus­tan­nuk­set ovat mata­lam­mat kuin pääkaupunkiseudulla.

Pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la kok­kien pal­kat ovat tyy­pil­li­ses­ti 2100-2400 euroa kuu­kau­des­sa. Palk­kae­rot selit­ty­vät pie­nem­mil­lä ravin­to­la­mark­ki­noil­la, vähäi­sem­mäl­lä kil­pai­lul­la ja mata­lam­mil­la elin­kus­tan­nuk­sil­la. Poik­keuk­sen muo­dos­ta­vat mat­kai­lu­kes­kuk­set kuten Lap­pi seson­kiai­koi­na, jol­loin kokeil­le voi­daan mak­saa kor­keam­paa palk­kaa työ­voi­man kysyn­nän vuoksi.

On huo­mat­ta­va, että alu­eel­li­set erot hei­jas­tu­vat myös työ­mah­dol­li­suuk­sien mää­rään. Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la ja suu­ris­sa kau­pun­geis­sa avoi­mia työ­paik­ko­ja on enem­män, mikä tar­jo­aa parem­mat mah­dol­li­suu­det ura­ke­hi­tyk­seen ja sitä kaut­ta parem­paan palkkakehitykseen.

Millaisia lisäetuja kokit voivat saada palkan lisäksi?

Raha­pal­kan lisäk­si kokit voi­vat saa­da monia mer­kit­tä­viä työ­suh­de-etu­ja. Työ­ai­koi­hin liit­ty­vät lisät muo­dos­ta­vat usein huo­mat­ta­van osan kokin koko­nai­san­siois­ta. Ilta-, yö-, pyhä- ja vii­kon­lop­pu­li­sät voi­vat nos­taa kuu­kausi­palk­kaa jopa 15-30% riip­puen työ­vuo­ro­jen ajoituksesta.

Ravin­to­lois­sa ylei­nen luon­toi­se­tu on hen­ki­lös­tö­ruo­kai­lu, joka tar­jo­aa kokeil­le mah­dol­li­suu­den ate­rioin­tiin työ­ai­ka­na joko ilmai­sek­si tai mer­kit­tä­väs­ti alen­net­tuun hin­taan. Monet työ­nan­ta­jat tar­joa­vat myös lii­kun­ta- ja kult­tuu­rie­tu­ja, kuten Epas­sin, jon­ka arvo on tyy­pil­li­ses­ti 100-400 euroa vuodessa.

Kou­lu­tus­mah­dol­li­suu­det ovat tär­keä etu ammat­ti­tai­don kehit­tä­mi­sen kan­nal­ta. Monet ravin­to­lat tar­joa­vat kokeil­le mah­dol­li­suuk­sia osal­lis­tua eri­kois­kurs­seil­le, mes­suil­le tai jopa ulko­maan opin­to­mat­koil­le. Nämä eivät suo­raan nos­ta palk­kaa, mut­ta paran­ta­vat ura­mah­dol­li­suuk­sia ja sitä kaut­ta ansio­ta­soa pit­käl­lä aikavälillä.

Työ­ajan­jous­tot ovat monil­le kokeil­le arvok­kai­ta etu­ja. Vaik­ka ravin­to­la-ala tun­ne­taan epä­sään­nöl­li­sis­tä työ­ajois­ta, voi­vat jot­kut työ­nan­ta­jat tar­jo­ta mah­dol­li­suuk­sia vai­kut­taa työ­vuo­roi­hin, mikä hel­pot­taa työn ja yksi­tyi­se­lä­män yhteensovittamista.

Ravin­to­la­ket­juis­sa ja suu­rem­mis­sa yri­tyk­sis­sä työn­te­ki­jät saa­vat usein myös alen­nuk­sia kon­ser­nin muis­ta ravin­to­lois­ta tai yhteis­työ­kump­pa­nei­den pal­ve­luis­ta. Me Duu­ri-tii­mis­sä arvos­tam­me työn­te­ki­jöi­dem­me hyvin­voin­tia ja tar­joam­me kil­pai­lu­ky­kyi­sen pal­kan lisäk­si kat­ta­vat työ­suh­de-edut, mukaan lukien Epas­sin, jous­ta­van työ­ai­ka­suun­nit­te­lun ja kou­lu­tus­mah­dol­li­suuk­sia amma­til­li­sen kehit­ty­mi­sen tueksi.

Samankaltaiset artikkelit

Soita 045 787 67364