Kuka voi toimia työhakemuksen suosittelijana?

Työhakemuksen suosittelijat – Keitä valita ja miten lähestyä

Työ­ha­ke­muk­sen suo­sit­te­li­joik­si sopi­vat par­hai­ten hen­ki­löt, jot­ka tun­te­vat työ­suo­ri­tuk­se­si ja amma­til­li­sen osaa­mi­se­si. Luo­tet­ta­vim­pia suo­sit­te­li­joi­ta ovat enti­set esi­mie­het, lähim­mät kol­le­gat tai yhteis­työ­kump­pa­nit, joi­den kans­sa olet työs­ken­nel­lyt. Myös opet­ta­jat, ohjaa­jat tai men­to­rit voi­vat toi­mia suo­sit­te­li­joi­na eri­tyi­ses­ti uran alku­vai­hees­sa tai alaa vaih­taes­sa. Tär­kein­tä on, että suo­sit­te­li­ja tun­tee amma­til­li­sen osaa­mi­se­si ja voi antaa kon­kreet­ti­sia esi­merk­ke­jä työ­suo­ri­tuk­ses­ta­si. Per­heen­jä­se­net tai lähei­set ystä­vät eivät ole sopi­via suo­sit­te­li­joi­ta, sil­lä heil­tä puut­tuu objek­tii­vi­nen näkö­kul­ma työsuoritukseesi.

Miksi suosittelijat ovat tärkeitä työnhaussa?

Suo­sit­te­li­jat tuo­vat työ­ha­ke­muk­seen lisä­ar­voa ja uskot­ta­vuut­ta. Kun ulko­puo­li­nen hen­ki­lö vah­vis­taa osaa­mi­se­si ja ker­too työs­ken­te­ly­ta­vois­ta­si, työ­nan­ta­ja saa sinus­ta luo­tet­ta­vam­man kuvan. Suo­sit­te­li­jat voi­vat ker­toa työ­mo­raa­lis­ta­si, yhteis­työ­ky­vyis­tä­si ja tavas­ta­si toi­mia työyhteisössä.

Rek­ry­toin­ti­pro­ses­sis­sa suo­sit­te­li­joi­den tar­kis­ta­mi­nen on työ­nan­ta­jal­le tär­keä tapa vah­vis­taa ansio­luet­te­los­sa­si ja työ­haas­tat­te­lus­sa anta­ma­si tie­dot. Vas­tuul­li­set työ­nan­ta­jat arvos­ta­vat suo­sit­te­li­joil­ta saa­tua tie­toa, sil­lä se aut­taa löy­tä­mään pait­si tai­doil­taan myös per­soo­nal­taan työyh­tei­söön sopi­via hen­ki­löi­tä. Suo­sit­te­li­jat voi­vat myös nos­taa esiin sel­lai­sia vah­vuuk­sia­si, joi­ta et itse vält­tä­mät­tä osaa tuo­da esiin.

Haki­jan näkö­kul­mas­ta hyvät suo­sit­te­li­jat voi­vat toi­mia rat­kai­se­va­na teki­jä­nä, kun työ­nan­ta­ja tekee valin­taa tasa­vä­kis­ten haki­joi­den välil­lä. Posi­tii­vi­set suo­si­tuk­set aut­ta­vat raken­ta­maan ura­pol­kua ja mah­dol­lis­ta­vat työ­suh­teet, jois­sa viih­dyt ja kehi­tyt. Eri­tyi­ses­ti aloil­la, jois­sa luo­tet­ta­vuus ja ammat­ti­tai­to koros­tu­vat, kuten asia­kas­pal­ve­lus­sa, tuo­tan­nos­sa ja hen­ki­lös­tö­alal­la, suo­sit­te­li­joi­den mer­ki­tys koros­tuu entisestään.

Ketkä ovat parhaita suosittelijoita työhakemukseen?

Par­haat suo­sit­te­li­jat ovat hen­ki­löi­tä, jot­ka tun­te­vat työ­suo­ri­tuk­se­si ja voi­vat antaa kon­kreet­ti­sia esi­merk­ke­jä osaa­mi­ses­ta­si. Hyviä suo­sit­te­li­joi­ta ovat:

  • Enti­set esi­mie­het - He tun­te­vat työs­ken­te­ly­ta­pa­si ja ovat vas­tuus­sa suo­ri­tuk­se­si arvioinnista
  • Lähim­mät työ­to­ve­rit - Voi­vat ker­toa tii­mi­työs­ken­te­ly­tai­dois­ta­si ja päi­vit­täi­ses­tä työpanoksestasi
  • Pro­jek­ti­pääl­li­köt - Tun­te­vat työs­ken­te­ly­si yhtei­sen pro­jek­tin ajalta
  • Yhteis­työ­kump­pa­nit - Voi­vat ker­toa ammat­ti­mai­suu­des­ta­si ja tavas­ta­si toi­mia yhteistyösuhteissa
  • Opet­ta­jat ja ohjaa­jat - Sopi­vat eri­tyi­ses­ti uran alku­vai­hees­sa ole­vil­le tai opiskelijoille
  • Men­to­rit - Tun­te­vat amma­til­li­sen kehi­tyk­se­si ja vahvuutesi

Amma­til­li­nen suh­de on suo­sit­te­li­jaa vali­tes­sa aina tär­keäm­pi kuin hen­ki­lö­koh­tai­nen. Työ­nan­ta­jat arvos­ta­vat eri­tyi­ses­ti entis­ten esi­mies­ten suo­si­tuk­sia, kos­ka heil­lä on koke­mus­ta joh­ta­mi­ses­ta­si ja työ­suo­ri­tuk­se­si arvioin­nis­ta. Amma­til­li­nen suh­de takaa myös sen, että suo­sit­te­li­ja pys­tyy arvioi­maan juu­ri nii­tä tai­to­ja, joi­ta haet­ta­vas­sa työ­teh­tä­väs­sä tarvitaan.

Eri suo­sit­te­li­jat sopi­vat eri­lai­siin tilan­tei­siin. Jos haet saman­kal­tais­ta työ­tä kuin aiem­min, enti­nen esi­mies on paras valin­ta. Jos taas vaih­dat alaa, valit­se suo­sit­te­li­ja, joka tun­tee siir­ret­tä­vät tai­to­si, kuten ongel­man­rat­kai­su- tai joh­ta­mis­tai­dot. Uraa­si pit­kään seu­ran­nut men­to­ri voi puo­les­taan ker­toa kehi­tys­kaa­res­ta­si ja oppi­mis­ky­vyis­tä­si. Tämä on eri­tyi­sen tär­ke­ää, kun etsit työ­suh­det­ta, jos­sa pää­set hyö­dyn­tä­mään vah­vuuk­sia­si ja kas­va­maan ammattilaisena.

Miten lähestyä mahdollista suosittelijaa ammattimaisesti?

Suo­sit­te­li­jaa pyy­täes­sä ajoi­tus ja lähes­ty­mis­ta­pa ovat rat­kai­se­via. Ota yhteyt­tä mah­dol­li­seen suo­sit­te­li­jaan hyvis­sä ajoin, mie­lui­ten vähin­tään kak­si viik­koa ennen kuin arvioit suo­sit­te­lua tar­vit­se­va­si. Näin annat hänel­le riit­tä­väs­ti aikaa val­mis­tau­tua mah­dol­li­seen yhtey­den­ot­toon työnantajalta.

Paras tapa lähes­tyä suo­sit­te­li­jaa on hen­ki­lö­koh­tai­nen kes­kus­te­lu, puhe­lin­soit­to tai koh­den­net­tu säh­kö­pos­ti. Ker­ro sel­keäs­ti, mis­tä työ­pai­kas­ta olet kiin­nos­tu­nut ja mik­si juu­ri hän oli­si hyvä suo­sit­te­li­ja kysei­seen teh­tä­vään. Muis­tu­ta suo­sit­te­li­jaa yhtei­ses­tä työs­ken­te­ly­his­to­rias­ta ja ker­ro, mitä eri­tyi­siä tai­to­ja tai omi­nai­suuk­sia toi­vot hänen voi­van vahvistaa.

Anna suo­sit­te­li­jal­le riit­tä­väs­ti tie­toa haet­ta­vas­ta työpaikasta:

  • Työ­paik­kail­moi­tus tai kuvaus tehtävästä
  • Päi­vi­tet­ty ansioluettelosi
  • Tie­toa yri­tyk­ses­tä, johon olet hakemassa
  • Muis­tu­tus yhtei­sis­tä pro­jek­teis­ta tai saavutuksista
  • Tie­to sii­tä, mil­loin työ­nan­ta­ja saat­taa ottaa yhteyttä

Kun­nioi­ta suo­sit­te­li­jan aikaa ja anna hänel­le mah­dol­li­suus myös kiel­täy­tyä. Jos hän suos­tuu suo­sit­te­li­jak­si, pidä hänet ajan tasal­la rek­ry­toin­ti­pro­ses­sis­ta ja ilmoi­ta, kun työ­nan­ta­ja mah­dol­li­ses­ti ottaa häneen yhteyt­tä. Muis­ta kiit­tää suo­sit­te­li­jaa jäl­ki­kä­teen riip­pu­mat­ta rek­ry­toin­nin lop­pu­tu­lok­ses­ta. Täl­lai­nen inhi­mil­li­nen ja kun­nioit­ta­va toi­min­ta­ta­pa aut­taa yllä­pi­tä­mään tär­kei­tä amma­til­li­sia suh­tei­ta pit­käl­lä aikavälillä.

Mitä virheitä tulisi välttää suosittelijoiden valinnassa?

Suo­sit­te­li­joi­den valin­nas­sa on tär­ke­ää vält­tää ylei­siä vir­hei­tä, jot­ka voi­vat hei­ken­tää uskot­ta­vuut­ta­si työn­ha­ki­ja­na. Näi­tä ovat:

  • Per­heen­jä­sen­ten tai läheis­ten ystä­vien käyt­tä­mi­nen suo­sit­te­li­joi­na - Heil­lä on sub­jek­tii­vi­nen näke­mys, eivät­kä he toden­nä­köi­ses­ti tun­ne työ­suo­ri­tus­ta­si riit­tä­vän hyvin
  • Suo­sit­te­li­joi­den käyt­tä­mi­nen ilman lupaa - Tämä on epä­am­mat­ti­mais­ta ja voi joh­taa kiusal­li­siin tilanteisiin
  • Suo­sit­te­li­jan yllät­tä­mi­nen yhtey­de­no­tol­la - Val­mis­tau­tu­ma­ton suo­sit­te­li­ja ei vält­tä­mät­tä osaa antaa paras­ta mah­dol­lis­ta kuvaa osaamisestasi
  • Sel­lais­ten hen­ki­löi­den valin­ta, jot­ka eivät tun­ne työ­suo­ri­tus­ta­si hyvin - Pin­nal­li­nen suo­si­tus ei vakuu­ta työnantajaa
  • Lii­an van­ho­jen suh­tei­den hyö­dyn­tä­mi­nen - Jos suo­sit­te­li­ja­si tun­tee työs­ken­te­lyä­si yli vii­den vuo­den takaa, har­kit­se uudem­paa kontaktia

Väl­tä myös valit­se­mas­ta suo­sit­te­li­joi­ta, joi­den kans­sa sinul­la on ollut amma­til­li­sia eri­mie­li­syyk­siä. Rehel­li­syys on tär­ke­ää - älä pyy­dä suo­sit­te­li­jaa lii­oit­te­le­maan osaa­mis­ta­si tai koke­mus­ta­si, sil­lä epä­rea­lis­ti­set suo­si­tuk­set voi­vat kään­tyä sinua vas­taan myö­hem­min työurallasi.

Mikä­li nykyi­nen työ­nan­ta­ja­si ei tie­dä työn­haus­ta­si, ker­ro täs­tä sel­keäs­ti mah­dol­li­sil­le suo­sit­te­li­joil­le, jot­ta he osaa­vat toi­mia tilan­teen vaa­ti­mal­la hie­no­tun­tei­suu­del­la. Vas­tuul­li­set rek­ry­toi­jat ymmär­tä­vät täl­lai­sen tilan­teen arka­luon­toi­suu­den ja kun­nioit­ta­vat yksityisyyttäsi.

Tärkeimmät huomiot työhakemuksen suosittelijoista

Työ­ha­ke­muk­seen on hyvä sisäl­lyt­tää 2-3 suo­sit­te­li­jaa, jot­ka edus­ta­vat eri­lai­sia näkö­kul­mia työ­suo­ri­tuk­see­si. Opti­maa­li­nen kokoon­pa­no voi­si olla esi­mer­kik­si yksi esi­mies, yksi kol­le­ga ja mah­dol­li­ses­ti yksi asia­kas tai yhteistyökumppani.

Suo­sit­te­li­ja­suh­teen yllä­pi­tä­mi­nen on tär­ke­ää myös työn­haun jäl­keen. Pidä yhteyt­tä suo­sit­te­li­joi­hi­si sään­nöl­li­ses­ti, kii­tä hei­tä avus­ta ja päi­vi­tä hei­tä ura­si kehi­tyk­ses­tä. Näin var­mis­tat, että voit hyö­dyn­tää samo­ja suo­sit­te­li­joi­ta myös tule­vai­suu­des­sa ja raken­nat samal­la kes­tä­vää amma­til­lis­ta verkostoa.

Jos sinul­la ei ole sopi­via suo­sit­te­li­joi­ta esi­mer­kik­si vähäi­sen työ­ko­ke­muk­sen vuok­si, voit hyö­dyn­tää opet­ta­jia, har­joit­te­luoh­jaa­jia tai vapaa­eh­tois­työn koor­di­naat­to­rei­ta. Myös lyhyem­mät pro­jek­tit tai osa-aika­työt voi­vat tar­jo­ta mah­dol­li­suu­den saa­da amma­til­li­sia suo­sit­te­li­joi­ta. Muis­ta, että uran alku­vai­hees­sa jokai­nen työ­ko­ke­mus on arvo­kas - oli kysees­sä sit­ten tuo­tan­to­teh­tä­vät teol­li­suu­des­sa, ravin­to­la-alan työ tai raken­nusa­lan projekti.

Muis­ta päi­vit­tää suo­sit­te­li­ja­lis­taa­si ura­si kehit­tyes­sä. Vii­mei­sim­mät työ­ko­ke­muk­set ja nii­tä vas­taa­vat suo­sit­te­li­jat ovat yleen­sä rele­van­tim­pia kuin van­hat kon­tak­tit. Pidä kui­ten­kin yhteyt­tä myös aiem­piin suo­sit­te­li­joi­hin, sil­lä laa­ja amma­til­li­nen ver­kos­to on arvo­kas resurs­si työurallasi.

Suo­sit­te­li­jat ovat kes­kei­ses­sä roo­lis­sa työ­haus­sa. Hyvät suo­si­tuk­set vah­vis­ta­vat ammat­ti­tai­toa­si ja aut­ta­vat työ­nan­ta­jaa näke­mään poten­ti­aa­li­si luo­tet­ta­va­na työn­te­ki­jä­nä. Kun suo­sit­te­li­ja­si voi­vat todis­taa ammat­ti­tai­toa­si, yhteis­työ­ky­kyä­si ja työ­mo­raa­lia­si, mah­dol­li­suu­te­si löy­tää mie­le­käs työ­suh­de para­ne­vat mer­kit­tä­väs­ti. Suo­si­tuk­set ovat arvok­kai­ta niin perin­tei­ses­sä rek­ry­toin­nis­sa kuin hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa, joka tar­jo­aa jous­ta­vuut­ta ja moni­puo­li­sia työ­mah­dol­li­suuk­sia molem­mil­le osapuolille.

Hyvät suo­sit­te­li­jat aut­ta­vat sinua erot­tu­maan muis­ta haki­jois­ta ja löy­tä­mään juu­ri sinul­le sopi­van työ­pai­kan, jos­sa sekä tai­to­si että per­soo­na­si pää­se­vät oikeuk­siin­sa - näin luo­daan onnis­tu­nei­ta työ­suh­tei­ta eri­lai­sis­sa työn­teon muodoissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364