Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Mitä oikeuksia kesätyöntekijällä on työsuhteessa?

Kesä­työn­te­ki­jäl­lä on Suo­mes­sa samat perus­oi­keu­det kuin muil­la­kin työn­te­ki­jöil­lä. Näi­hin kuu­lu­vat oikeus työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­seen palk­kaan, sään­nel­tyyn työ­ai­kaan, vuo­si­lo­mae­tuuk­siin, työ­tur­val­li­suu­teen ja asian­mu­kai­seen työ­so­pi­muk­seen. Nuo­ril­la kesä­työn­te­ki­jöil­lä (alle 18-vuo­tiail­la) on lisäk­si eri­tyi­siä suo­ja­sään­nök­siä työ­ai­ko­jen ja työ­teh­tä­vien suh­teen. Kesä­työn­te­ki­jän on tär­ke­ää tun­tea oikeu­ten­sa, jot­ta voi var­mis­taa oikeu­den­mu­kai­sen koh­te­lun työ­pai­kal­la ja puut­tua mah­dol­li­siin ongelmatilanteisiin.

Kesätyöntekijöiden oikeudet - mitä sinun tulisi tietää?

Kesä­työn­te­ki­jöil­lä on Suo­mes­sa lain­sää­dän­nön tur­vaa­mat oikeu­det, jot­ka ovat pää­osin samat kuin muil­la­kin työn­te­ki­jöil­lä. Työ­so­pi­mus­la­ki, työ­ai­ka­la­ki ja vuo­si­lo­ma­la­ki sekä ala­koh­tai­set työ­eh­to­so­pi­muk­set mää­rit­te­le­vät nämä oikeudet.

Kesä­työn­te­ki­jät ovat työ­mark­ki­noil­la eri­tyis­a­se­mas­sa, sil­lä kysees­sä on usein nuo­ri hen­ki­lö, jol­la on vähän työ­ko­ke­mus­ta. Tämä ei kui­ten­kaan tar­koi­ta, että kesä­työn­te­ki­jä oli­si vähem­piar­voi­ses­sa ase­mas­sa kuin vaki­tui­set työn­te­ki­jät. Myös vuo­kra­työ­suh­tees­sa työs­ken­te­le­väl­lä kesä­työn­te­ki­jäl­lä on samat perusoikeudet.

Omien oikeuk­sien tun­te­mi­nen on tär­ke­ää, jot­ta voit var­mis­taa saa­va­si oikeu­den­mu­kai­sen koh­te­lun. Mikä­li koet, ettei­vät oikeu­te­si toteu­du, voit kään­tyä luot­ta­mus­mie­hen, työ­suo­je­lu­val­tuu­te­tun tai ammat­ti­lii­ton puo­leen. Me Duu­ri-tii­mis­sä autam­me kesä­työn­te­ki­jöi­täm­me var­mis­ta­maan, että hei­dän oikeu­ten­sa toteu­tu­vat kai­kis­sa tilanteissa.

Mitkä ovat kesätyöntekijän työaikaan liittyvät oikeudet?

Kesä­työn­te­ki­jöil­lä on oikeus sel­kei­siin työ­ai­koi­hin, lepoai­koi­hin ja asian­mu­kai­siin tau­koi­hin. Työ­ai­ka­lain mukai­set sään­nök­set kos­ke­vat kaik­kia työn­te­ki­jöi­tä kesä­työn­te­ki­jät mukaan lukien.

Nuor­ten työn­te­ki­jöi­den (alle 18-vuo­tiai­den) koh­dal­la työ­ai­ka­sää­dök­set ovat tiu­kem­mat. 15-17-vuo­ti­aat saa­vat teh­dä enin­tään 8 tun­tia päi­väs­sä ja 40 tun­tia vii­kos­sa. Alle 15-vuo­tiai­den työ­ai­ka on kou­lu­jen loma-aika­na enin­tään 7 tun­tia päi­väs­sä ja 35 tun­tia vii­kos­sa. Yötyö (klo 22-06 välil­lä) on läh­tö­koh­tai­ses­ti kiel­let­ty alle 18-vuo­tiail­ta, joi­ta­kin poik­keuk­sia lukuun ottamatta.

Kesä­työn­te­ki­jäl­le kuu­luu yli­työ­kor­vauk­set samoin perus­tein kuin muil­le­kin. Vii­kon­lop­pu­työs­tä ja sun­nun­tai­työs­tä on mak­set­ta­va työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­set lisät. Sun­nun­tai­työs­tä mak­se­taan aina vähin­tään 100 pro­sen­til­la koro­tet­tu palkka.

Lepoa­jat ovat tär­kei­tä jak­sa­mi­sen kan­nal­ta. Yli 6 tun­nin työ­päi­vään kuu­luu vähin­tään 30 minuu­tin tau­ko. Vuo­ro­kausi­le­po on vähin­tään 11 tun­tia ja vii­koit­tai­nen vapaa-aika 35 tun­tia. Nuo­ril­la työn­te­ki­jöil­lä vuo­ro­kausi­le­po on pidem­pi, vähin­tään 12 tuntia.

Millainen palkka kesätyöntekijälle kuuluu?

Kesä­työn­te­ki­jäl­le on mak­set­ta­va vähin­tään työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukais­ta palk­kaa. Suo­mes­sa ei ole laki­sää­teis­tä mini­mi­palk­kaa, vaan pal­kan mää­rit­te­lee alal­la nou­da­tet­ta­va työ­eh­to­so­pi­mus. Jos alal­la ei ole työ­eh­to­so­pi­mus­ta, pal­kan tulee olla tavan­omai­nen ja kohtuullinen.

Useim­mil­la aloil­la on omat palk­ka­tau­lu­kot kesä­työn­te­ki­jöil­le tai har­joit­te­li­joil­le. Palk­ka voi olla hie­man alem­pi kuin vaki­tui­sil­la työn­te­ki­jöil­lä, mut­ta sen tulee sil­ti olla asian­mu­kai­nen suh­tees­sa työ­teh­tä­viin ja osaamiseen.

Kesä­työn­te­ki­jäl­le kuu­lu­vat kaik­ki samat lisät ja kor­vauk­set kuin muil­le­kin työn­te­ki­jöil­le, kuten ilta-, yö- ja vii­kon­lop­pu­li­sät sekä yli­työ­kor­vauk­set. Pal­kan­mak­sun on tapah­dut­ta­va ajal­laan ja työn­te­ki­jäl­le on toi­mi­tet­ta­va palkkalaskelma.

Kesä­työs­tä saa­tu palk­ka on vero­na­lais­ta tuloa. Nuo­ril­la kesä­työn­te­ki­jöil­lä on usein käy­tös­sään vero­kort­ti, jos­sa on kor­keam­pi tulo­ra­ja ennen veron pidä­tys­tä. Palk­kaa kos­ke­vis­sa kysy­myk­sis­sä aut­taa Duu­ri-tii­mi, sil­lä hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­se­nä olem­me vas­tuus­sa työ­eh­to­so­pi­mus­ten nou­dat­ta­mi­ses­ta ja työn­te­ki­jöi­dem­me oikeuk­sien turvaamisesta.

Onko kesätyöntekijällä oikeus lomiin ja lomakorvauksiin?

Kesä­työn­te­ki­jäl­le ker­tyy vuo­si­lo­maa 2 päi­vää jokai­sel­ta täy­del­tä loman­mää­räy­ty­mis­kuu­kau­del­ta, jos työ­suh­de on kes­tä­nyt alle vuo­den. Työ­suh­teen pituu­des­ta riip­pu­mat­ta kesä­työn­te­ki­jäl­lä on aina oikeus saa­da loma­kor­vaus ker­ty­nees­tä lomas­ta, jota ei pidetä.

Lyhyis­sä työ­suh­teis­sa, kuten useim­mis­sa kesä­töis­sä, lomaa ei yleen­sä ehdi­tä pitää työ­suh­teen aika­na. Täl­löin ker­ty­nyt vuo­si­lo­ma kor­va­taan raha­na työ­suh­teen päät­tyes­sä. Loma­kor­vaus on yleen­sä 9% tai 11,5% työ­suh­teen aika­na mak­se­tus­ta pal­kas­ta, riip­puen työ­suh­teen kestosta.

Loma­ra­ha ei ole laki­sää­tei­nen, vaan perus­tuu työ­eh­to­so­pi­muk­siin. Jos sovel­let­ta­va työ­eh­to­so­pi­mus sisäl­tää mää­räyk­sen loma­ra­has­ta, se kuu­luu myös kesä­työn­te­ki­jäl­le. Yleen­sä loma­ra­ha on 50% vuosilomapalkasta.

Kesä­työn­te­ki­jäl­lä on oikeus sai­raus­lo­maan ja sai­rausa­jan palk­kaan samoil­la perus­teil­la kuin muil­la­kin työn­te­ki­jöil­lä. Lyhyes­sä työ­suh­tees­sa sai­rausa­jan pal­kan­mak­su­vel­vol­li­suus voi kui­ten­kin olla rajoi­te­tum­pi kuin pit­käs­sä työsuhteessa.

Mitä oikeuksia kesätyöntekijällä on työsopimuksen suhteen?

Kesä­työn­te­ki­jäl­lä on oikeus kir­jal­li­seen työ­so­pi­muk­seen, jos­sa mää­ri­tel­lään sel­keäs­ti työ­suh­teen kes­kei­set ehdot. Sopi­muk­ses­sa tulee mai­ni­ta aina­kin työ­teh­tä­vät, työ­ai­ka, työ­suh­teen kes­to, palk­kaus ja sovel­let­ta­va työehtosopimus.

Kesä­työ on tyy­pil­li­ses­ti mää­rä­ai­kai­nen työ­suh­de, jon­ka kes­to on sovit­tu etu­kä­teen. Mää­rä­ai­kai­sel­le työ­so­pi­muk­sel­le täy­tyy aina olla perus­tel­tu syy, kuten työn­te­ki­jän oma toi­vo­mus tai työn kausi­luon­tei­suus. Kesä­työ voi­daan laki­sää­tei­ses­ti kat­soa kausi­luon­toi­sek­si työksi.

Työ­so­pi­muk­seen voi­daan sisäl­lyt­tää koe­ai­ka, jon­ka pituus mää­rä­ai­kai­ses­sa työ­suh­tees­sa voi olla enin­tään puo­let työ­so­pi­muk­sen kes­tos­ta, kui­ten­kin kor­kein­taan kuusi kuu­kaut­ta. Koe­ai­ka­na kum­pi­kin osa­puo­li voi pur­kaa työ­so­pi­muk­sen ilman irtisanomisaikaa.

Jos kesä­työn­te­ki­jä on ensin ollut vuo­kra­työ­suh­tees­sa ja pal­ka­taan sen jäl­keen suo­raan käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen pal­ve­luk­seen, koea­jan enim­mäis­pi­tuu­des­ta vähen­ne­tään se aika, jon­ka työn­te­ki­jä oli vuo­krat­tu­na käyttäjäyritykseen.

Mää­rä­ai­kai­nen työ­so­pi­mus päät­tyy yleen­sä sovi­tun mää­rä­ajan päät­tyes­sä ilman eril­lis­tä irti­sa­no­mis­ta. Jos työ­suh­de päät­tyy ennen­ai­kai­ses­ti työ­nan­ta­jan toi­mes­ta ilman pai­na­vaa syy­tä, työn­te­ki­jäl­lä on oikeus korvaukseen.

Kesätyöntekijän oikeudet pähkinänkuoressa - muistilista

Täs­sä tii­vis­tet­ty muis­ti­lis­ta kesä­työn­te­ki­jän tär­keim­mis­tä oikeuksista:

  • Kir­jal­li­nen työ­so­pi­mus, jos­sa mää­ri­tel­lään työ­teh­tä­vät, työ­ai­ka, palk­ka ja työ­suh­teen kesto
  • Työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­nen palk­ka ja lisät
  • Sään­nel­ty työ­ai­ka, lepoa­jat ja tauot (eri­tyis­sään­nök­set alle 18-vuotiaille)
  • Vuo­si­lo­man ker­ty­mi­nen ja loma­kor­vaus työ­suh­teen päättyessä
  • Työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­nen loma­ra­ha, jos sii­tä on mää­räys työehtosopimuksessa
  • Oikeus sai­raus­lo­maan ja sai­rausa­jan palkkaan
  • Työ­ter­veys­huol­to ja tur­val­li­nen työympäristö
  • Koe­ai­ka, joka on enin­tään puo­let mää­rä­ai­kai­sen työ­suh­teen kestosta

Jos koh­taat ongel­mia oikeuk­sie­si toteu­tu­mi­ses­sa, ota yhteyt­tä ensin lähim­pään esi­mie­hee­si. Jos asia ei rat­kea, voit kään­tyä luot­ta­mus­mie­hen, työ­suo­je­lu­val­tuu­te­tun tai ammat­ti­lii­ton puo­leen. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta työs­ken­te­le­vät voi­vat olla yhtey­des­sä Duu­ri-tii­miin, jos­ta saa apua ja tukea työsuhdeasioissa.

Meil­le Duu­ri-tii­mis­sä on tär­ke­ää, että kesä­työn­te­ki­jäm­me saa­vat rei­lun koh­te­lun ja asian­mu­kai­set työ­eh­dot. Huo­leh­dim­me työ­eh­to­so­pi­mus­ten nou­dat­ta­mi­ses­ta ja tar­joam­me tukea kai­kis­sa työ­suh­tee­seen liit­ty­vis­sä kysy­myk­sis­sä. Autam­me sinua kesä­työ­ko­ke­muk­sen onnis­tu­mi­ses­sa ja oikeuk­sie­si toteutumisessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364