Mitä vuosilomalaki sanoo sairasloman vaikutuksesta lomiin?

Vuosilomalaki ja sairasloman vaikutus lomiin – mitä työntekijän tulee tietää?

Vuo­si­lo­ma­la­ki (162/2005) mää­rit­te­lee sel­keäs­ti, miten sai­ras­lo­ma vai­kut­taa työn­te­ki­jän vuo­si­lo­ma­oi­keu­teen. Vuo­si­lo­ma­la­ki on työn­te­ki­jää suo­jaa­va laki, joka takaa oikeu­den pal­kal­li­seen lomaan myös sai­ras­tu­mis­ti­lan­teis­sa. Lain mukaan työn­te­ki­jäl­lä on oikeus lomaan myös sai­ras­ta­pauk­sis­sa, ja tie­tyis­sä tilan­teis­sa sai­ras­lo­ma jopa ker­ryt­tää vuosilomaa.

Työn­te­ki­jän hyvin­voin­ti on työ­elä­mäs­sä ensiar­voi­sen tär­ke­ää, ja sik­si on olen­nais­ta ymmär­tää, että vuo­si­lo­ma­la­ki sisäl­tää usei­ta suo­ja­me­ka­nis­me­ja, jot­ka var­mis­ta­vat loman toteu­tu­mi­sen sai­rau­des­ta huo­li­mat­ta. Näi­tä ovat muun muas­sa oikeus loman siir­tä­mi­seen sai­rau­den takia sekä tiet­ty­jen sai­raus­päi­vien luke­mi­nen lomaa ker­ryt­tä­väk­si ajaksi.

Lain kes­kei­nen peri­aa­te on, että sai­rau­den aiheut­ta­ma työ­ky­vyt­tö­myys ei saa koh­tuut­to­mas­ti vähen­tää työn­te­ki­jän oikeut­ta vuo­si­lo­maan. Työn­te­ki­jöis­tä huo­leh­ti­mi­nen ja hei­dän oikeuk­sien­sa tur­vaa­mi­nen on vas­tuul­li­sen työ­elä­män perus­ta, mikä näkyy myös vuo­si­lo­ma­lain säännöksissä.

Mitä tapahtuu, jos sairastun vuosiloman aikana?

Jos sai­ras­tut vuo­si­lo­ma­si aika­na, sinul­la on vuo­si­lo­ma­lain mukaan oikeus siir­tää loma­si myö­hem­pään ajan­koh­taan tie­tyin ehdoin. Lain mukaan oma­vas­tuu­ai­ka on kuusi päi­vää, eli sinul­la on oikeus siir­tää vas­ta seit­se­män sai­raus­päi­vän jäl­kei­set loma­päi­vät. Tämä oma­vas­tuu­ai­ka kos­kee vain työn­te­ki­jän omaa sai­raut­ta, ei esi­mer­kik­si lap­sen sairastumista.

Loman siir­tä­mi­nen edel­lyt­tää aina lää­kä­rin­to­dis­tus­ta tai muu­ta luo­tet­ta­vaa sel­vi­tys­tä työ­ky­vyt­tö­myy­des­tä. Ilmoi­tus sai­ras­tu­mi­ses­ta tulee teh­dä työ­nan­ta­jal­le vii­py­mät­tä, ja pyyn­tö loman siir­tä­mi­ses­tä on esi­tet­tä­vä ilman aihee­ton­ta vii­vy­tys­tä. Avoin kom­mu­ni­kaa­tio ja sel­keät toi­min­taoh­jeet luo­vat poh­jan luot­ta­muk­sel­li­sel­le työsuhteelle.

Huo­mioi­ta­vaa on, että loman siir­to-oikeus kos­kee vain vuo­si­lo­maa, ei mui­ta vapai­ta kuten tal­vi­lo­maa tai työ­ajan lyhen­nys­päi­viä. Siir­re­tyt loma­päi­vät tulee pitää mah­dol­li­suuk­sien mukaan saman loma­kau­den aika­na, mut­ta vii­meis­tään seu­raa­van loma­kau­den lop­puun men­nes­sä. Työn­te­ki­jän jak­sa­mi­sen kan­nal­ta on tär­ke­ää, että loma toteu­tuu suun­ni­tel­lul­la taval­la ja että työn­te­ki­jä saa aidos­ti levä­tä lomallaan.

Miten sairasloma ennen lomaa vaikuttaa vuosiloman kertymiseen?

Sai­ras­lo­ma ennen vuo­si­lo­maa voi vai­kut­taa loman ker­ty­mi­seen monel­la taval­la. Vuo­si­lo­ma­lain mukaan sai­ras­lo­ma ker­ryt­tää vuo­si­lo­maa 75 työ­päi­vään asti loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den aika­na. Tämä tar­koit­taa, että jos olet sai­ras­lo­mal­la enin­tään 75 työ­päi­vää (noin 3,5 kuu­kaut­ta), kar­tu­tat nor­maa­lis­ti vuo­si­lo­maa täl­tä ajalta.

Jos sai­ras­lo­ma jat­kuu pidem­pään kuin 75 työ­päi­vää, tämän rajan ylit­tä­väl­tä ajal­ta ei enää ker­ry vuo­si­lo­maa. Poik­keuk­se­na ovat tie­tyt lää­kä­rin mää­rää­mät lää­kin­näl­li­set kun­tou­tuk­set sekä työ­ta­pa­tur­man tai ammat­ti­tau­din aiheut­ta­mat sai­ras­lo­mat, jois­sa lomaa ker­tyy pidem­pään. Tämä kuvas­taa lain­sää­tä­jän pyr­ki­mys­tä suo­jel­la työn­te­ki­jöi­tä myös pit­kä­ai­kai­sis­sa sairaustapauksissa.

On myös hyvä huo­mioi­da, että jos työn­te­ki­jä on pois­sa työs­tä sai­rau­den takia loman alkaes­sa, hänel­lä on oikeus pyy­tää loman siir­tä­mis­tä myö­hem­pään ajan­koh­taan. Täl­löin loma ei ala kulua sai­ras­lo­man aika­na, vaan se siir­re­tään pidet­tä­väk­si myö­hem­min, kun työn­te­ki­jä on työ­ky­kyi­nen. Työn­te­ki­jän hyvin­voin­nis­ta huo­leh­ti­mi­nen on kaik­kien etu, sil­lä hyvin­voi­va hen­ki­lös­tö on myös tuot­ta­vam­paa ja sitoutuneempaa.

Tar­kem­min eri­tel­ty­nä vuo­si­lo­ma­lain 7 §:n mukaan työs­sä­olon veroi­se­na aika­na pide­tään pois­sao­loa, jon­ka syy­nä on:

  • Työn­te­ki­jän oma sai­raus tai tapa­tur­ma (enin­tään 75 työ­päi­vää loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den aikana)
  • Lää­kä­rin mää­rää­mä lää­kin­näl­li­nen kun­tou­tus (enin­tään 75 työpäivää)
  • Työ­ta­pa­tur­mas­ta tai ammat­ti­tau­dis­ta joh­tu­va pois­sao­lo (enin­tään 105 päivää)

Milloin voin pyytää lomani siirtämistä sairauden vuoksi?

Voit pyy­tää loma­si siir­tä­mis­tä sai­rau­den vuok­si kah­des­sa tilan­tees­sa: kun sai­ras­tut ennen loman alkua tai loman aika­na. Molem­mis­sa tapauk­sis­sa edel­ly­te­tään lää­kä­rin­to­dis­tus­ta tai muu­ta luo­tet­ta­vaa sel­vi­tys­tä työkyvyttömyydestä.

Jos sai­ras­tut ennen loman alka­mis­ta, sinul­la on oikeus pyy­tää loman siir­tä­mis­tä koko­naan. Pyyn­tö loman siir­tä­mi­ses­tä tulee teh­dä ennen loman alka­mis­ta tai niin pian kuin mah­dol­lis­ta. Vas­tuul­li­nen työ­nan­ta­ja huo­mioi työn­te­ki­jän ter­vey­den­ti­lan ja ymmär­tää, että sai­raa­na lomai­le­mi­nen ei ole kenen­kään etu.

Jos taas sai­ras­tut loman aika­na, sinul­la on oikeus siir­tää loma­päi­viä seit­se­män­nen sai­raus­päi­vän jäl­keen. Esi­mer­kik­si jos sai­ras­tut kol­men vii­kon loma­si alus­sa ja olet sai­raa­na koko loman ajan, voit saa­da siir­ret­tyä lomas­ta­si kak­si viik­koa. Ensim­mäi­nen viik­ko (6 päi­vää) kuluu omavastuuaikana.

Loman siir­tä­mis­tä kos­ke­va pyyn­tö on teh­tä­vä ilman aihee­ton­ta vii­vy­tys­tä, mie­lui­ten heti sai­ras­tu­mi­sen yhtey­des­sä. Sel­keä ja avoin vies­tin­tä työn­te­ki­jän ja työ­nan­ta­jan välil­lä hel­pot­taa tilan­teen käsit­te­lyä. Käy­tän­nön ohjeita:

  • Ilmoi­ta sai­ras­tu­mi­ses­ta­si työ­nan­ta­jal­le välittömästi
  • Han­ki lää­kä­rin­to­dis­tus tai muu luo­tet­ta­va selvitys
  • Esi­tä pyyn­tö loman siir­tä­mi­ses­tä kirjallisesti
  • Sovi työ­nan­ta­jan kans­sa siir­re­tyn loman uudes­ta ajankohdasta

Miten työnantajan tulee toimia, kun työntekijä sairastuu lomalla?

Kun työn­te­ki­jä sai­ras­tuu lomal­la, työ­nan­ta­jan vel­vol­li­suus on käsi­tel­lä loman siir­to­pyyn­tö asian­mu­kai­ses­ti. Työ­nan­ta­jan tulee hyväk­syä loman siir­to, jos lain edel­ly­tyk­set täyt­ty­vät ja työn­te­ki­jä on toi­mit­ta­nut asian­mu­kai­sen todis­tuk­sen työ­ky­vyt­tö­myy­des­tä sekä esit­tä­nyt pyyn­nön ilman aihee­ton­ta viivytystä.

Työ­nan­ta­jan vas­tuul­la on mää­rit­tää siir­re­tyn loman uusi ajan­koh­ta yhteis­työs­sä työn­te­ki­jän kans­sa. Hen­ki­lö­koh­tai­nen pal­ve­lu ja työn­te­ki­jän yksi­löl­li­nen huo­mioi­mi­nen vah­vis­ta­vat luot­ta­mus­ta ja edis­tä­vät pit­kä­ai­kais­ta työ­suh­det­ta. Läh­tö­koh­tai­ses­ti siir­ret­ty loma tuli­si pitää saman loma­kau­den aika­na (2.5.-30.9.), mut­ta jos tämä ei ole mah­dol­lis­ta, loma on annet­ta­va vii­meis­tään seu­raa­van loma­kau­den lop­puun mennessä.

Työ­nan­ta­jan tulee myös huo­leh­tia asian­mu­kai­ses­ta pal­kan­mak­sus­ta. Sai­ras­lo­man ajal­ta työn­te­ki­jäl­le mak­se­taan sai­rausa­jan palk­kaa työ­eh­to­so­pi­muk­sen tai työ­so­pi­mus­lain mukai­ses­ti, ei loma­palk­kaa. Siir­re­tyn loman ajal­ta mak­se­taan nor­maa­li loma­palk­ka, kun loma pide­tään myöhemmin.

Vas­tuul­li­nen työ­nan­ta­ja laa­tii sel­keät toi­min­taoh­jeet sai­ras­ta­pauk­sis­ta loman aika­na ja var­mis­taa, että kaik­ki esi­mie­het tun­te­vat nämä käy­tän­nöt. Työn­te­ki­jöi­den tas­a­puo­li­nen ja kun­nioit­ta­va koh­te­lu on työ­hy­vin­voin­nin perus­ta ja raken­taa poh­jaa pit­kä­kes­toi­sel­le yhteistyölle.

Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet sairasloman ja vuosiloman suhteen

Vuo­si­lo­ma­la­ki takaa työn­te­ki­jäl­le tär­kei­tä oikeuk­sia sai­ras­tu­mis­ta­pauk­sis­sa, mut­ta tuo muka­naan myös vel­vol­li­suuk­sia. Kes­kei­sim­mät oikeu­det ovat oikeus loman siir­tä­mi­seen sai­ras­tu­mi­sen vuok­si sekä sai­ras­lo­man ker­ryt­tä­mä vuo­si­lo­ma tiet­tyyn rajaan asti.

Työn­te­ki­jän vel­vol­li­suuk­sia puo­les­taan ovat vii­py­mä­tön ilmoi­tus sai­ras­tu­mi­ses­ta, lää­kä­rin­to­dis­tuk­sen hank­ki­mi­nen ja loman siir­to­pyyn­nön esit­tä­mi­nen ilman aihee­ton­ta vii­vy­tys­tä. On tär­ke­ää muis­taa, että oma­vas­tuu­ai­ka on kuusi päi­vää, ja vas­ta seit­se­män­nes­tä sai­raus­päi­väs­tä alkaen loma­päi­vät voi­daan siirtää.

Työ­elä­mäs­sä molem­min­puo­li­nen kun­nioi­tus ja luot­ta­mus raken­ta­vat perus­taa kes­tä­väl­le yhteis­työl­le. Työ­nan­ta­jan inhi­mil­li­nen suh­tau­tu­mi­nen työn­te­ki­jän sai­ras­tu­mi­seen vah­vis­taa työn­te­ki­jän sitou­tu­mis­ta ja työ­hy­vin­voin­tia. Vas­taa­vas­ti työn­te­ki­jän vas­tuul­li­nen toi­min­ta sai­ras­tu­mis­ta­pauk­sis­sa hel­pot­taa työ­nan­ta­jan mah­dol­li­suuk­sia jär­jes­tää työt ja lomat sujuvasti.

Muis­ti­lis­ta työntekijälle:

  • Ilmoi­ta sai­ras­tu­mi­ses­ta työ­nan­ta­jal­le heti
  • Han­ki lää­kä­rin­to­dis­tus työkyvyttömyydestä
  • Pyy­dä loman siir­toa kir­jal­li­ses­ti mah­dol­li­sim­man pian
  • Huo­mioi kuu­den päi­vän omavastuu
  • Sovi työ­nan­ta­jan kans­sa siir­re­tyn loman uudes­ta ajankohdasta
  • Pidä siir­ret­ty loma vii­meis­tään seu­raa­van loma­kau­den lop­puun mennessä

Tun­te­mal­la oikeu­te­si ja vel­vol­li­suu­te­si var­mis­tat, että saat sinul­le kuu­lu­vat loma­päi­vät myös sai­ras­tu­mis­ti­lan­teis­sa. Työ­elä­män haas­teet rat­kea­vat par­hai­ten avoi­mel­la vuo­ro­vai­ku­tuk­sel­la ja yhteis­työl­lä. Jos koh­taat epä­sel­vyyk­siä tai ongel­mia, kan­nat­taa kään­tyä luot­ta­mus­mie­hen, työ­suo­je­lu­val­tuu­te­tun tai ammat­ti­lii­ton puoleen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364