Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Miten aloittaa alanvaihto, kun ei tiedä mihin suuntaan haluaa?

Alan­vaih­to on mah­dol­lis­ta, vaik­ka et tie­täi­si tark­kaa suun­taa. Aloi­ta tun­nis­ta­mal­la vah­vuu­te­si ja kiin­nos­tuk­sen koh­tee­si itse­reflek­tiol­la ja eri­lai­sil­la tes­teil­lä. Hyö­dyn­nä mata­lan kyn­nyk­sen kokei­lu­ja kuten hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta työl­lis­ty­mis­tä, lyhy­tai­kai­sia töi­tä tai työ­har­joit­te­lu­ja. Ver­kos­toi­du alan ammat­ti­lais­ten kans­sa ja han­ki tie­toa eri alois­ta. Tee rea­lis­ti­nen siir­ty­mä­suun­ni­tel­ma, joka huo­mioi toi­meen­tu­lon, osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen ja tar­vit­ta­vat aske­leet. Muis­ta, että epä­var­muus on nor­maa­li osa pro­ses­sia, ja oikeat kump­pa­nit kuten Duu­ri-tii­mi voi­vat aut­taa löy­tä­mään sopi­van uran.

Miksi alanvaihto kannattaa, vaikka suunta olisi epäselvä?

Alan­vaih­to kan­nat­taa epä­var­muu­des­ta huo­li­mat­ta, kos­ka se tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den löy­tää mer­ki­tyk­sel­li­sem­pää työ­tä ja uudis­taa osaa­mis­ta muut­tu­vil­la työ­mark­ki­noil­la. Työ­elä­män mur­ros luo jat­ku­vas­ti uusia teh­tä­viä ja alo­ja, jois­ta et vält­tä­mät­tä ole vie­lä tietoinen.

Suun­nan epä­sel­vyys ei ole este, vaan osa pro­ses­sia. Useim­mat onnis­tu­neet alan­vaih­ta­jat ovat käy­neet läpi juu­ri saman epä­tie­toi­suu­den vai­heen. Tämä vai­he voi olla arvo­kas mah­dol­li­suus pysäh­tyä miet­ti­mään, mitä todel­la elä­mäl­tä halu­aa, sen sijaan että jat­kai­si välit­tö­mäs­ti seu­raa­vaan tehtävään.

Työ­mark­ki­nat ovat muut­tu­neet jous­ta­vam­mik­si ja moni­muo­toi­sem­mik­si. Nyky­ään on täy­sin nor­maa­lia, että ihmi­set vaih­ta­vat alaa usei­ta ker­to­ja työ­uran­sa aika­na. Tämä on myös työ­nan­ta­jien tie­dos­sa, ja moni arvos­taa moni­puo­lis­ta osaamistaustaa.

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­set kuten Duu­ri-tii­mi voi­vat toi­mia sil­lan­ra­ken­ta­ji­na uusil­le uril­le. Meil­lä on laa­ja näke­mys eri toi­mia­lo­jen tilan­tees­ta ja pys­tym­me tar­joa­maan mata­lan kyn­nyk­sen mah­dol­li­suuk­sia kokeil­la eri­lai­sia teh­tä­viä ilman pit­kää sitoutumista.

Miten tunnistan vahvuuteni ja kiinnostuksen kohteeni uutta alaa varten?

Omien vah­vuuk­sien ja kiin­nos­tuk­sen koh­tei­den tun­nis­ta­mi­nen vaa­tii sys­te­maat­tis­ta itse­reflek­tio­ta. Aloi­ta lis­taa­mal­la työ­teh­tä­vät, jois­sa olet koke­nut flow-tilaa tai eri­tyis­tä tyy­ty­väi­syyt­tä. Huo­mioi myös vapaa-ajan akti­vi­tee­tit, jot­ka anta­vat energiaa.

Käy­tän­nön työ­ka­lu­ja itsearviointiin:

  • Pidä päi­vä­kir­jaa vii­kon ajan: mer­kit­se ylös teh­tä­vät, jot­ka innos­ta­vat ja päinvastoin
  • Pyy­dä palau­tet­ta lähei­sil­tä ja kol­le­goil­ta: usein muut näke­vät vah­vuu­tem­me sel­keäm­min kuin me itse
  • Tee amma­tin­va­lin­taa tuke­via tes­te­jä: TE-toi­mis­to­jen AVO-tes­ti tai MBTI-persoonallisuustesti
  • Laa­di osaa­mis­kar­tas­to: lis­taa tai­to­si, tie­to­si ja omi­nai­suu­te­si jäsennellysti

Oleel­lis­ta on erot­taa toi­sis­taan siir­ret­tä­vät tai­dot (kuten pro­jek­tin­hal­lin­ta, vies­tin­tä, ongel­man­rat­kai­su) ja ala­koh­tai­set tai­dot. Siir­ret­tä­vät tai­dot mah­dol­lis­ta­vat monen­lai­siin teh­tä­viin hakeutumisen.

Avoi­muus uusil­le ideoil­le on täs­sä vai­hees­sa tär­ke­ää. Älä hyl­kää mitään suun­taa lii­an nopeas­ti. Jos­kus yllät­tä­vät­kin alat voi­vat tar­jo­ta juu­ri sitä, mitä etsit. Duu­ri-tii­min rek­ry­toi­jat voi­vat kes­kus­tel­la kans­sa­si eri mahdollisuuksista.

Mistä saan tietoa eri aloista ja niiden vaatimuksista?

Tie­toa eri alois­ta löy­dät moni­puo­li­ses­ti ver­kos­ta, kou­lu­tus­tar­joa­jil­ta ja työ­mark­ki­na­toi­mi­joil­ta. Infor­ma­tii­vi­set haas­tat­te­lut alan ammat­ti­lais­ten kans­sa ovat yksi tehok­kaim­mis­ta tavois­ta saa­da rea­lis­tis­ta tie­toa eri työtehtävistä.

Hyö­dyl­li­siä tietolähteitä:

  • TE-pal­ve­lui­den Ammat­ti­net­ti – kuvauk­sia eri ammateista
  • Oppi­lai­tos­ten ja aikuis­kou­lu­tus­kes­kus­ten verk­ko­si­vut ja avoi­met ovet
  • Alan ammat­ti­lii­tot ja järjestöt
  • Lin­ke­dIn-ryh­mät ja muut amma­til­li­set verkostot
  • Työn­vä­li­tys­fir­mo­jen (kuten Duu­ri-tii­min) rekrytoijat

Ver­kos­toi­tu­mi­nen on kul­la­nar­vois­ta, kun etsit tie­toa eri alois­ta. Pyy­dä tapaa­mi­sia ihmi­sil­tä, jot­ka työs­ken­te­le­vät sinua kiin­nos­ta­vil­la aloil­la. Useim­mat aut­ta­vat mie­lel­lään, kun lähes­ty­mis­ta­pa on kun­nioit­ta­va ja val­mis­tau­dut tapaa­mi­seen hyvin.

Duu­ri-tii­mil­lä on jat­ku­vas­ti rek­ry­toin­te­ja monil­le eri toi­mia­loil­le, joten rek­ry­toi­jam­me näke­vät päi­vit­täin, mil­lai­sia osaa­jia työ­mark­ki­noil­la tar­vi­taan. Olem­me samal­la puo­lel­la pöy­tää kans­sa­si – haluam­me aut­taa löy­tä­mään sinul­le sopi­van alan, jos­sa sekä viih­dyt että pärjäät.

Miten voin kokeilla uutta alaa ilman pitkää sitoutumista?

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus on erin­omai­nen tapa kokeil­la uut­ta alaa ilman pit­kää sitou­tu­mis­ta. Duu­ri-tii­min kaut­ta voit teh­dä eri­lai­sia töi­tä jous­ta­vas­ti, jol­loin pää­set näke­mään eri alo­jen arjen todellisuuden.

Mui­ta tapo­ja kokeil­la uut­ta alaa mata­lal­la kynnyksellä:

  • Mää­rä­ai­kai­set pro­jek­ti­työt ja sijaisuudet
  • Osa-aika­työ uudel­la alal­la nykyi­sen työn rinnalla
  • Työ­ko­kei­lu TE-toi­mis­ton kautta
  • Vapaa­eh­tois­työ järjestöissä
  • Työ­har­joit­te­lut osa­na opintoja
  • Var­jos­ta­mi­nen (job sha­dowing) eli alan ammat­ti­lai­sen työ­päi­vän seuraaminen

Vuo­kra­työ tar­jo­aa myös mah­dol­li­suu­den tutus­tua eri yri­tyk­siin ja työ­kult­tuu­rei­hin. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta voit kar­tut­taa moni­puo­lis­ta koke­mus­ta eri­lai­sis­ta työym­pä­ris­töis­tä ja teh­tä­vis­tä. Monet tii­mi­läi­sem­me ovat löy­tä­neet hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta itsel­leen mie­lui­sia työ­paik­ko­ja ja -tehtäviä.

Kevyet kokei­lut anta­vat arvo­kas­ta käy­tän­nön tie­toa alas­ta. Jokin ala voi teo­rias­sa vai­kut­taa hou­kut­te­le­val­ta, mut­ta vas­ta työn arki näyt­tää, sopii­ko se sinul­le. Toi­saal­ta jokin ennal­ta vähem­män kiin­nos­ta­va ala saat­taa käy­tän­nös­sä osoit­tau­tua täy­del­li­sek­si valinnaksi.

Kuinka rakennan toimivan siirtymäsuunnitelman alanvaihtoon?

Toi­mi­va siir­ty­mä­suun­ni­tel­ma läh­tee rea­lis­ti­ses­ta aika­tau­lus­ta ja huo­lel­li­ses­ta talou­del­li­ses­ta varau­tu­mi­ses­ta. Mää­rit­te­le ensin, mil­le alal­le haluat siir­tyä ja mitä osaa­mis­ta sinun tulee hankkia.

Siir­ty­mä­suun­ni­tel­man kes­kei­set elementit:

  • Talou­del­li­nen suun­ni­tel­ma: sääs­töt, mah­dol­li­set tuet, osa-aika­työn mah­dol­li­suu­det siirtymävaiheessa
  • Osaa­mi­sen kehit­tä­mi­nen: tar­vit­ta­vat kurs­sit, tut­kin­not tai itse­näi­nen opiskelu
  • Ver­kos­to­jen raken­ta­mi­nen: uuden alan kon­tak­tien luo­mi­nen asteittain
  • Koke­mus­ten hank­ki­mi­nen: miten saat työ­ko­ke­mus­ta uudel­ta alalta
  • Aika­tau­lu: rea­lis­ti­set välie­ta­pit ja tavoitepäivämäärät

Sel­vi­tä myös, onko alal­le ole­mas­sa vaih­toeh­toi­sia reit­te­jä. Kaik­ki alan­vaih­dot eivät vaa­di pit­kää kou­lut­tau­tu­mis­ta – jos­kus lyhyem­mät täy­den­nys­kou­lu­tuk­set riit­tä­vät, eri­tyi­ses­ti jos sinul­la on siir­ret­tä­viä taitoja.

Monel­le alan­vaih­ta­jal­le hen­ki­lös­tö­vuo­kraus toi­mii tär­keä­nä sil­ta­na uudel­le alal­le. Duu­ri-tii­min kaut­ta voit työl­lis­tyä jous­ta­vas­ti ja saa­da samal­la arvo­kas­ta koke­mus­ta eri aloil­ta ja työ­teh­tä­vis­tä. Vuo­kra­työn jous­ta­vuus antaa sinul­le mah­dol­li­suu­den kokeil­la eri­lai­sia teh­tä­viä ja löy­tää oma polkusi.

Suun­ni­tel­ma kan­nat­taa teh­dä myös epä­var­muus huo­mioi­den. Jätä tilaa suun­nan­muu­tok­sil­le ja ole val­mis päi­vit­tä­mään suun­ni­tel­maa koke­mus­ten karttuessa.

Onnistunut alanvaihto – mitä ottaa huomioon?

Onnis­tu­nut alan­vaih­to edel­lyt­tää jous­ta­vuut­ta ja perik­sian­ta­mat­to­muut­ta. Ota huo­mioon, että pro­ses­si vie yleen­sä enem­män aikaa kuin alun perin arvioit. Ole val­mis koh­taa­maan haas­tei­ta ja sopeut­ta­maan suunnitelmiasi.

Tär­keim­mät onnistumistekijät:

  • Itse­tun­te­mus: sel­keä käsi­tys omis­ta arvois­ta, vah­vuuk­sis­ta ja tavoitteista
  • Ver­kos­tot: moni­puo­li­set kon­tak­tit uudel­la alalla
  • Resi­liens­si: kyky sel­viy­tyä takais­kuis­ta ja oppia niistä
  • Tuki­ver­kos­to: ihmi­set, jot­ka kan­nus­ta­vat sinua muutoksessa
  • Ammat­ti­mai­nen tuki: esi­mer­kik­si hen­ki­lös­tö­alan kumppani

Duu­ri-tii­mi voi toi­mia tär­keä­nä kump­pa­ni­na alan­vaih­dos­sa­si. Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa jous­ta­van tavan kar­tut­taa koke­mus­ta eri aloil­ta. Meil­le on tär­ke­ää löy­tää jokai­sel­le tii­mi­läi­sel­le juu­ri hänel­le sopi­va työ, ja hen­ki­lös­tö­vuo­kraus mah­dol­lis­taa moni­puo­li­sen työ­uran rakentamisen.

Muis­ta, että epä­var­muu­den tun­ne on nor­maa­li osa alan­vaih­toa. Se ei ole merk­ki epä­on­nis­tu­mi­ses­ta, vaan luon­nol­li­nen reak­tio muu­tok­seen. Jos­kus par­haat mah­dol­li­suu­det löy­ty­vät juu­ri muka­vuusa­lu­een ulkopuolelta.

Lopuk­si, ole armol­li­nen itsel­le­si. Alan­vaih­to on mer­kit­tä­vä elä­män­muu­tos, joka vaa­tii aikaa ja ener­gi­aa. Anna itsel­le­si lupa kokeil­la, ereh­tyä ja oppia pro­ses­sin aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364