Miten selvitän mikä työehtosopimus koskee yritystäni?

Miten selvitän mikä työehtosopimus koskee yritystäni?

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­räy­ty­mi­nen perus­tuu usei­siin teki­jöi­hin. Tär­kein näis­tä on yri­tyk­sen toi­mia­la, sil­lä työ­eh­to­so­pi­muk­set ovat pää­sään­töi­ses­ti ala­koh­tai­sia. Työ­nan­ta­jan kuu­lu­mi­nen työ­nan­ta­ja­liit­toon vel­voit­taa nou­dat­ta­maan kysei­sen lii­ton sol­mi­maa työ­eh­to­so­pi­mus­ta, ns. nor­maa­li­si­to­vuu­den perus­teel­la. Jos työ­nan­ta­ja ei kuu­lu liit­toon, on sel­vi­tet­tä­vä, onko alal­la yleis­si­to­va työehtosopimus.
Työ­eh­to­so­pi­muk­sen sel­vit­tä­mi­ses­sä kan­nat­taa ede­tä seuraavasti:

  1. Tar­kis­ta yri­tyk­se­si viral­li­nen toi­mia­la kaupparekisteristä
  2. Sel­vi­tä, kuu­lut­ko johon­kin työnantajaliittoon
  3. Jos et kuu­lu liit­toon, tar­kis­ta, onko alal­la yleis­si­to­va työehtosopimus
  4. Arvioi, vas­taa­ko yri­tyk­se­si käy­tän­nön toi­min­ta viral­lis­ta toimialaa
  5. Epä­sel­vis­sä tilan­teis­sa pyy­dä neu­voa työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­sil­ta tai liitosta

Mikä on työehtosopimuksen yleissitovuus?

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen yleis­si­to­vuus tar­koit­taa sitä, että myös jär­jes­täy­ty­mät­tö­män työ­nan­ta­jan on nou­da­tet­ta­va kysei­sen alan val­ta­kun­nal­lis­ta työ­eh­to­so­pi­mus­ta. Yleis­si­to­vuu­den tar­koi­tuk­se­na on var­mis­taa työn­te­ki­jöi­den vähim­mäis­työ­eh­to­jen toteu­tu­mi­nen kai­kis­sa alan yri­tyk­sis­sä, riip­pu­mat­ta sii­tä, kuu­luu­ko työ­nan­ta­ja liittoon.
Yleis­si­to­vuu­den kri­tee­ri täyt­tyy, kun val­ta­kun­nal­li­sen työ­eh­to­so­pi­muk­sen pii­ris­sä on noin puo­let alan työn­te­ki­jöis­tä. Työ­eh­to­so­pi­muk­sen yleis­si­to­vuu­den vah­vis­taa työ­eh­to­so­pi­muk­sen yleis­si­to­vuu­den vah­vis­ta­mis­lau­ta­kun­ta, ja tie­to voi­mas­sa ole­vis­ta yleis­si­to­vis­ta työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta löy­tyy Finlexistä.
Yleis­si­to­vuu­den vai­ku­tus on mer­kit­tä­vä: se vel­voit­taa jär­jes­täy­ty­mät­tö­mät työ­nan­ta­jat nou­dat­ta­maan työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­räyk­siä työ­suh­tei­den vähim­mäi­seh­toi­na, mut­ta ei anna työ­nan­ta­jal­le samo­ja jous­to­ja mitä jär­jes­täy­ty­neil­lä työ­nan­ta­jil­la on.

Mistä löydän toimialaani koskevan työehtosopimuksen?

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen löy­tä­mi­nen onnis­tuu usei­den eri läh­tei­den kaut­ta. Luo­tet­ta­vim­mat tie­to­läh­teet ovat:

  • Fin­lex – kaik­ki yleis­si­to­vat työ­eh­to­so­pi­muk­set jul­kais­taan täällä
  • Työ­nan­ta­ja­lii­tot – tar­joa­vat tie­toa ala­koh­tai­sis­ta työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta jäsenilleen
  • Työn­te­ki­jä­lii­tot – jul­kai­se­vat usein työ­eh­to­so­pi­muk­set verkkosivuillaan
  • Työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­set – anta­vat neu­von­taa työ­eh­to­so­pi­mus­ten soveltamisesta

Kon­kreet­ti­ses­ti työ­eh­to­so­pi­mus­teks­tin hank­ki­mi­sek­si voit toi­mia näin:

  1. Tar­kis­ta Fin­lexin “Yleis­si­to­vat työ­eh­to­so­pi­muk­set” -osio
  2. Ota yhteyt­tä oman ala­si työnantajaliittoon
  3. Tutus­tu toi­mia­la­si työn­te­ki­jä­lii­ton verkkosivuihin
  4. Soi­ta työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­sen neu­von­ta­pal­ve­luun epä­sel­vis­sä tilanteissa

Mitä jos yrityksessäni on työntekijöitä useilta eri aloilta?

Jos yri­tyk­ses­sä työs­ken­te­lee työn­te­ki­jöi­tä useil­la eri toi­mia­loil­la, saa­te­taan jou­tua sovel­ta­maan useam­pia työ­eh­to­so­pi­muk­sia saman­ai­kai­ses­ti. Pää­pe­ri­aa­te on, että työ­eh­to­so­pi­mus mää­räy­tyy työn­te­ki­jän pää­asial­lis­ten työ­teh­tä­vien mukaan, ei yri­tyk­sen pää­toi­mia­lan perusteella.
Työ­teh­tä­vien tosia­sial­li­nen sisäl­tö rat­kai­see, mitä työ­eh­to­so­pi­mus­ta sovel­le­taan. Esi­mer­kik­si teol­li­suus­yri­tyk­ses­sä työs­ken­te­le­vään sii­vous­hen­ki­lös­töön voi­daan sovel­taa kiin­teis­tö­pal­ve­lua­lan työ­eh­to­so­pi­mus­ta, vaik­ka yri­tyk­sen pää­toi­mia­la oli­si metalliteollisuus.
Toi­men­ku­vien ja työ­teh­tä­vien tark­ka doku­men­toin­ti on erit­täin tär­ke­ää, jot­ta työ­eh­to­so­pi­muk­sen valin­ta voi­daan perus­tel­la tar­vit­taes­sa. Epä­sel­vis­sä raja­ta­pauk­sis­sa kan­nat­taa pyy­tää lausun­toa työsuojeluviranomaisilta.

Voiko työehtosopimuksesta poiketa paikallisella sopimisella?

Työ­eh­to­so­pi­muk­ses­ta voi­daan tie­tyis­sä rajois­sa poi­ke­ta pai­kal­li­sel­la sopi­mi­sel­la. Pai­kal­li­sen sopi­mi­sen mah­dol­li­suu­det riip­pu­vat työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­räyk­sis­tä – jois­tain asiois­ta voi­daan sopia pai­kal­li­ses­ti, toi­sis­ta ei.
Työ­eh­to­so­pi­muk­sis­sa on sekä semi­dis­po­si­tii­vi­sia että dis­po­si­tii­vi­sia mää­räyk­siä. Semi­dis­po­si­tii­vi­set mää­räyk­set anta­vat mah­dol­li­suu­den pai­kal­li­seen sopi­mi­seen tiet­ty­jen rajo­jen sisäl­lä, kun taas dis­po­si­tii­vi­set mää­räyk­set sal­li­vat vapaam­man sopi­mi­sen. On tär­ke­ää huo­ma­ta, että jär­jes­täy­ty­mät­tö­mil­lä työ­nan­ta­jil­la on usein rajoi­te­tum­mat mah­dol­li­suu­det pai­kal­li­seen sopimiseen.
Pai­kal­li­sen sopi­mi­sen menet­te­ly­ta­vois­sa tulee nou­dat­taa työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­räyk­siä. Sopi­mi­nen tapah­tuu yleen­sä luot­ta­mus­mie­hen kans­sa, ja sopi­muk­set tulee aina doku­men­toi­da kirjallisesti.

Mitä seurauksia on väärän työehtosopimuksen soveltamisesta?

Vää­rän työ­eh­to­so­pi­muk­sen sovel­ta­mi­ses­ta voi aiheu­tua mer­kit­tä­viä oikeu­del­li­sia ja talou­del­li­sia ris­ke­jä. Työ­nan­ta­ja voi jou­tua mak­sa­maan työn­te­ki­jöil­le takau­tu­vas­ti palk­kae­ro­tuk­sia, jos sovel­le­tun työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­set pal­kat ovat olleet alem­pia kuin oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen edellyttämät.
Mah­dol­li­sia seu­rauk­sia ovat:

  • Kor­vaus­vel­vol­li­suus mak­sa­mat­to­mis­ta pal­kois­ta ja lisis­tä jopa vuo­sien ajalta
  • Vii­väs­tys­ko­rot ja mah­dol­li­set hyvityssakot
  • Työ­suo­je­lu­vi­ran­omais­ten val­von­ta­toi­met ja huomautukset
  • Mai­ne­hai­tat ja rek­ry­toin­ti­vai­keu­det

Oikeus­ta­pauk­set osoit­ta­vat, että työ­tuo­miois­tuin tul­kit­see työ­eh­to­so­pi­mus­ten sovel­ta­mi­sa­lo­ja usein työn­te­ki­jän eduk­si. Esi­mer­kik­si erääs­sä tapauk­ses­sa tek­ni­sen alan yri­tys jou­tui sovel­ta­maan metal­lia­lan työ­eh­to­so­pi­mus­ta, vaik­ka oli pitä­nyt itse­ään tek­ni­sen pal­ve­lua­lan yrityksenä.

Työehtosopimusten soveltaminen käytännössä - toimintaohje yrityksille

Oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen tun­nis­ta­mi­nen ja sovel­ta­mi­nen on jokai­sen työ­nan­ta­jan vas­tuul­la. Tär­keim­piä huo­mioi­ta ovat toi­mia­lan sel­keä mää­rit­te­ly, työ­teh­tä­vien doku­men­toin­ti ja mah­dol­lis­ten työ­eh­to­so­pi­mus­ten rajo­jen tunnistaminen.
Käy­tän­nön neu­vo­ja työ­eh­to­so­pi­muk­sen tunnistamiseen:

  • Tar­kis­ta yri­tyk­sen viral­li­nen toi­mia­la ja ver­taa sitä käy­tän­nön toimintaan
  • Doku­men­toi eri työn­te­ki­jä­ryh­mien työ­teh­tä­vät huolellisesti
  • Seu­raa toi­mia­la­si työ­eh­to­so­pi­mus­ten uudis­tuk­sia säännöllisesti
  • Ota huo­mioon, että liit­toon kuu­lu­mi­nen voi tar­jo­ta etu­ja ja tukea

Epä­sel­vis­sä tilan­teis­sa kan­nat­taa val­mis­tau­tua huo­lel­li­ses­ti asian­tun­ti­ja-avun hake­mi­seen. Duu­ri-tii­mi tar­jo­aa asiak­kail­leen tukea työ­oi­keu­del­li­sis­sa kysy­myk­sis­sä sekä neu­vo­ja oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen tun­nis­ta­mi­seen ja sovel­ta­mi­seen. Asian­tun­ti­jam­me aut­ta­vat var­mis­ta­maan, että hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­ti­lan­teis­sa sovel­le­taan aina oike­aa työ­eh­to­so­pi­mus­ta sekä käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen että työn­te­ki­jän kannalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364