Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Miten toimin jos toimialallani on useita työehtosopimuksia?

Mikä työehtosopimus koskee minua, jos alallani on useita vaihtoehtoja?

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­räy­ty­mi­nen perus­tuu ensi­si­jai­ses­ti työ­nan­ta­jan jär­jes­täy­ty­mi­seen. Jos työ­nan­ta­ja­si kuu­luu työ­nan­ta­ja­liit­toon, nou­da­te­taan tämän lii­ton sol­mi­maa työ­eh­to­so­pi­mus­ta eli kyse on nor­maa­li­si­to­vuu­des­ta. Jos työ­nan­ta­ja ei ole jär­jes­täy­ty­nyt, sovel­le­taan toi­mia­lan yleis­si­to­vaa työehtosopimusta.

Yleis­si­to­vuus tar­koit­taa, että työ­eh­to­so­pi­mus­ta tulee nou­dat­taa myös jär­jes­täy­ty­mät­tö­mis­sä yri­tyk­sis­sä, kun sopi­mus on vah­vis­tet­tu yleis­si­to­vak­si. Tämän vah­vis­taa eri­tyi­nen lau­ta­kun­ta, joka arvioi sopi­muk­sen kat­ta­vuu­den kysei­sel­lä toimialalla.

Työn­te­ki­jän kan­nal­ta mer­ki­tyk­sel­lis­tä on, että työ­eh­to­so­pi­mus mää­rit­tää työ­suh­teen vähim­mäi­seh­dot, kuten palk­kauk­sen, työ­ajat ja lomat. Työ­nan­ta­ja ei voi sopia työn­te­ki­jän kans­sa näi­tä ehto­ja hei­kom­mis­ta ehdois­ta. Työ­so­pi­muk­ses­sa voi­daan kui­ten­kin sopia työ­eh­to­so­pi­mus­ta parem­mis­ta eduista.

Miten työehtosopimusten päällekkäisyyksiä ratkaistaan käytännössä?

Työ­eh­to­so­pi­mus­ten pääl­lek­käi­syyk­siä syn­tyy esi­mer­kik­si tilan­teis­sa, jois­sa yri­tys toi­mii useal­la toi­mia­lal­la tai työn­te­ki­jä tekee monia­lais­ta työ­tä. Näis­sä tapauk­sis­sa sovel­le­taan usein yri­tyk­sen pää­asial­li­sen toi­min­nan peri­aa­tet­ta, jol­loin työ­eh­to­so­pi­mus mää­räy­tyy sen mukaan, mikä on yri­tyk­sen pää­asial­li­nen liiketoiminta-alue.

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­ses­sä työs­ken­te­le­vä hen­ki­lö yleen­sä työs­ken­te­lee asia­kas­yri­tyk­ses­sä, jos­sa nou­da­te­taan eri työ­eh­to­so­pi­mus­ta kuin hänen työ­nan­ta­jas­saan. Täl­löin työn­te­ki­jään sovel­le­taan läh­tö­koh­tai­ses­ti asia­kas­yri­tyk­sen työehtosopimusta.

Työ­so­pi­mus­lais­sa lin­ja­taan (TSL 2:9), että hen­ki­lös­tö­vuo­krausa­lal­la nou­da­te­taan sitä työ­eh­to­so­pi­mus­ta, joka käyt­tä­jäy­ri­tyk­ses­sä on käy­tös­sä, ellei kysees­sä ole ICT, toi­mis­to- tai talous­hal­lin­toa­lan työ.

Voiko työnantaja valita, mitä työehtosopimusta noudattaa?

Työ­nan­ta­ja ei voi vapaas­ti vali­ta sovel­let­ta­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta. Työ­eh­to­so­pi­muk­sen valin­taa ohjaa­vat sel­keät sään­nöt, jois­ta kes­kei­sim­piä ovat työ­nan­ta­jan jär­jes­täy­ty­mi­nen ja toimialaperiaate.

Jär­jes­täy­ty­nyt työ­nan­ta­ja on vel­vol­li­nen nou­dat­ta­maan sen työ­nan­ta­ja­lii­ton työ­eh­to­so­pi­mus­ta, johon se kuu­luu. Jos työ­nan­ta­ja ero­aa lii­tos­ta, työ­eh­to­so­pi­mus sitoo hän­tä sopi­mus­kau­den loppuun.

Yri­tyk­sen pää­asial­li­nen toi­min­ta on mää­rit­tä­vä teki­jä eten­kin monia­lai­sis­sa yri­tyk­sis­sä. Esi­mer­kik­si jos hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tys vuo­kraa työn­te­ki­jöi­tä useil­le toi­mia­loil­le, sen pää­asial­li­nen toi­min­ta on hen­ki­lös­tö­vuo­kraus, ja sii­hen sovel­le­taan läh­tö­koh­tai­ses­ti hen­ki­lös­tö­pal­ve­lua­lan työehtosopimusta.

On tär­ke­ää ymmär­tää, että työ­nan­ta­jan vel­vol­li­suus on sel­vit­tää ja nou­dat­taa oike­aa työ­eh­to­so­pi­mus­ta. Duu­ri-tii­mis­sä pidäm­me huol­ta, että työ­suh­teen ehdot ovat aina lain ja sovel­let­ta­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukaisia.

Miten työntekijänä selvitän, mikä työehtosopimus antaa parhaat ehdot?

Työ­eh­to­so­pi­mus­ten ver­tai­lu kan­nat­taa aloit­taa perus­te­ki­jöis­tä: palk­ka, työ­ai­ka, lomat ja muut työ­suh­de-edut. Palk­kaus on usein mer­kit­tä­vin ver­tai­lu­koh­ta – tar­kas­te­le vähim­mäis­palk­ko­ja, koke­mus­li­siä ja eri­lai­sia palkanlisiä.

Työ­ajas­sa huo­mio­ta kan­nat­taa kiin­nit­tää nor­maa­li­työ­ai­kaan, yli­työ­kor­vauk­siin ja lepoai­koi­hin. Jois­sa­kin työ­eh­to­so­pi­muk­sis­sa on myös parem­mat lomaeh­dot kuin toisissa.

Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus saa­da tie­toa työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta. Voit pyy­tää työ­eh­to­so­pi­mus­teks­tin työ­nan­ta­jal­ta­si tai tar­kas­tel­la nii­tä ammat­ti­liit­to­jen sivuil­la. Fin­lex-tie­to­kan­nas­ta löy­ty­vät kaik­ki yleis­si­to­vat työehtosopimukset.

Duu­ri-tii­min kaut­ta työs­ken­te­le­vät työn­te­ki­jät voi­vat aina kään­tyä oman yhteys­hen­ki­lön­sä puo­leen työ­eh­to­so­pi­muk­siin liit­ty­vis­sä kysy­myk­sis­sä. Pidäm­me huo­len sii­tä, että työn­te­ki­jäm­me tie­tä­vät, mit­kä työ­eh­to­so­pi­muk­sen ehdot hei­tä koskevat.

Työehtosopimusten hallinta yrityksessä - käytännön toimintaohje

Työ­eh­to­so­pi­mus­ten hal­lin­ta yri­tyk­ses­sä vaa­tii jat­ku­vaa seu­ran­taa ja osaa­mi­sen yllä­pi­toa. Vas­tuul­li­nen toi­min­ta edel­lyt­tää, että yri­tys tun­tee toi­mia­lan­sa työ­eh­to­so­pi­muk­set ja nii­den soveltamisalat.

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­se­nä Duu­ri-tii­mi aut­taa asia­kas­yri­tyk­siä navi­goi­maan työ­eh­to­so­pi­mus­vii­da­kos­sa. Tar­joam­me asian­tun­te­vaa tukea työ­eh­to­so­pi­mus­ten sovel­ta­mi­seen. Jokai­sel­la työn­te­ki­jäl­läm­me on oma vas­tuu­hen­ki­lö, joka var­mis­taa, että työ­suh­teen ehdot ovat lain ja työ­eh­to­so­pi­mus­ten mukai­sia sekä tuke­vat työn­te­ki­jän hyvinvointia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364