Ravintola-alan työllistymismahdollisuudet nyt ja tulevaisuudessa

Ravin­to­la-ala on yksi dynaa­mi­sim­mis­ta toi­mia­lois­ta Suo­mes­sa, joka tar­jo­aa moni­puo­li­sia työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia niin koke­neil­le ammat­ti­lai­sil­le kuin alal­le pyr­ki­vil­le. Alan työ­mark­ki­na­ti­lan­ne on muut­tu­nut mer­kit­tä­väs­ti vii­me vuo­si­na koro­na­pan­de­mian, digi­ta­li­saa­tion ja kulut­ta­ja­tot­tu­mus­ten muu­tos­ten myö­tä. Täs­sä artik­ke­lis­sa tar­kas­te­lem­me ravin­to­la-alan tämän­het­kis­tä työl­li­syys­ti­lan­net­ta, tule­vai­suu­den näky­miä ja annam­me käy­tän­nön vink­ke­jä alal­le työllistymiseen.

Ravintola-alan työllisyystilanne Suomessa tänään

Ravin­to­la-ala on toi­pu­mas­sa koro­na­pan­de­mian aiheut­ta­mas­ta krii­sis­tä, ja avoi­met työ­pai­kat ovat lisään­ty­neet mer­kit­tä­väs­ti. Alan työ­voi­man kysyn­tä on kas­va­nut eri­tyi­ses­ti kau­pun­ki­kes­kuk­sis­sa, mut­ta myös mat­kai­lua­lueil­la. Tilas­to­kes­kuk­sen mukaan majoi­tus-, ravin­to­la-, cate­ring- ja vapaa-ajan pal­ve­luis­sa (HoReCa) tar­vi­taan jat­ku­vas­ti osaa­vaa työ­voi­maa, mikä ker­too alan dynaa­mi­ses­ta luon­tees­ta ja moni­puo­li­sis­ta työmahdollisuuksista.

Työl­li­syys­ti­lan­ne vaih­te­lee mer­kit­tä­väs­ti alueit­tain. Pää­kau­pun­ki­seu­dul­la ja suu­ris­sa kau­pun­geis­sa on jat­ku­va tar­ve ammat­ti­tai­toi­sil­le kokeil­le, tar­joi­li­joil­le ja muil­le ravin­to­la-alan osaa­jil­le, kun taas pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la työ­paik­ko­ja voi olla tar­jol­la rajoi­te­tum­min. Seson­ki­vaih­te­lut vai­kut­ta­vat myös vah­vas­ti alan työl­li­syy­teen - kesä­kausi ja juh­la­py­hät, kuten jou­lu, lisää­vät mer­kit­tä­väs­ti työ­voi­man tarvetta.

“Ravin­to­la-alal­la koe­taan täl­lä het­kel­lä kiin­nos­ta­va tilan­ne, jos­sa yhtääl­tä työn­te­ki­jöis­tä on pulaa, mut­ta toi­saal­ta ammat­ti­tai­tois­ten työn­te­ki­jöi­den löy­tä­mi­nen on entis­tä tär­keäm­pää kil­pai­lun kiristyessä.”

Huo­mio­nar­vois­ta on, että jopa 70-80 pro­sent­tia kai­kis­ta alan avoi­mis­ta työ­pai­kois­ta on niin kut­sut­tu­ja pii­lo­työ­paik­ko­ja, joi­ta ei vält­tä­mät­tä ilmoi­te­ta jul­ki­ses­ti. Tämä koros­taa ver­kos­to­jen ja hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys­ten mer­ki­tys­tä työn­haus­sa. Avoi­mia työ­paik­ko­ja voi seu­ra­ta useil­ta alus­toil­ta kuten Työ­mark­ki­na­to­ril­ta, Duu­ni­to­ril­ta, Joblys­ta ja sosi­aa­li­ses­ta medias­ta kuten Ins­ta­gra­mis­ta ja Facebookista.

Mitkä taidot ovat kysytyimpiä ravintola-alalla?

Ravin­to­la-alal­la arvos­te­taan moni­puo­lis­ta osaa­mis­ta, joka vaih­te­lee työ­teh­tä­vän ja ravin­to­lan kon­sep­tin mukaan. Kai­kil­le teh­tä­vil­le yhtei­siä tai­to­ja ovat kui­ten­kin asia­kas­pal­ve­lu­hen­ki­syys ja pai­neen­sie­to­ky­ky. Perus­osaa­mi­sen lisäk­si arvos­te­taan jous­ta­vuut­ta, tii­mi­työ­tai­to­ja ja kykyä sopeu­tua nopeas­ti muut­tu­viin tilanteisiin.

Tek­ni­nen ammat­tio­saa­mi­nen on eri­tyi­sen tär­ke­ää keit­tiö­hen­ki­lö­kun­nal­le. Kok­kien odo­te­taan hal­lit­se­van ruo­an­val­mis­tuk­sen perus­tek­nii­kat, raa­ka-aine­tun­te­muk­sen ja elin­tar­vi­ke­hy­gie­nian. Tar­joi­li­joil­ta puo­les­taan odo­te­taan asia­kas­pal­ve­lu­tai­to­jen lisäk­si tuo­te­tun­te­mus­ta, kas­sa­jär­jes­tel­mien hal­lin­taa ja usein myös kie­li­tai­toa. Esi­mies­teh­tä­vis­sä koros­tu­vat joh­ta­mis­tai­dot, lii­ke­toi­min­tao­saa­mi­nen ja kyky moti­voi­da henkilöstöä.

Ravin­to­la­kon­sep­ti Koros­tu­vat taitovaatimukset
Fine dining Kor­kea­ta­soi­nen tek­ni­nen osaa­mi­nen, eti­ket­ti, laa­ja tuo­te­tun­te­mus, kielitaito
Casual dining Tehok­kuus, monio­saa­mi­nen, asiakaspalveluhenkisyys
Pika­ruo­ka Nopeus, tark­kuus, pro­ses­sio­saa­mi­nen, tehokkuus

Kie­li­tai­to on yhä tär­keäm­pää kan­sain­vä­lis­ty­väs­sä ravin­to­la­maa­il­mas­sa. Englan­nin kie­len tai­to on lähes vält­tä­mät­tö­myys, ja mui­den kiel­ten osaa­mi­nen on sel­keä kil­pai­lue­tu eri­tyi­ses­ti turis­tia­lueil­la ja kan­sain­vä­li­sis­sä ravin­to­lois­sa. Moni­kult­tuu­ri­suu­den lisään­tyes­sä myös kult­tuu­rien väli­nen ymmär­rys ja kom­mu­ni­koin­ti­tai­dot korostuvat.

Ravintola-alan tulevaisuuden työmahdollisuudet

Ravin­to­la-ala elää jat­ku­vas­sa muu­tok­ses­sa, ja digi­ta­li­saa­tio muok­kaa alaa voi­mak­kaas­ti. Verk­ko­va­rauk­set, mobii­li­ti­lauk­set ja eri­lai­set ruo­an kul­je­tus­pal­ve­lut ovat tul­leet jää­däk­seen, mikä luo tar­vet­ta uuden­lai­sel­le osaa­mi­sel­le. Tule­vai­suu­des­sa alal­la arvos­te­taan yhä enem­män digi­taa­lis­ten työ­ka­lu­jen hal­lin­taa ja val­miut­ta omak­sua uusia teknologioita.

Kulut­ta­ja­tot­tu­mus­ten muu­tok­set näky­vät uusien ravin­to­la­kon­sep­tien syn­ty­mi­se­nä. Vas­tuul­li­suus, lähi­ruo­ka ja eri­kois­ruo­ka­va­liot ovat nouse­via tren­de­jä, jot­ka avaa­vat uusia työ­mah­dol­li­suuk­sia. Eri­lai­set pop-up-ravin­to­lat, ghost kitc­hen -kon­sep­tit ja ruo­ka­ko­ke­muk­sia tar­joa­vat elä­mys­ra­vin­to­lat luo­vat tar­vet­ta sekä perin­tei­sel­le ravin­to­lao­saa­mi­sel­le että uuden­lai­sel­le inno­va­tii­vi­sel­le ajattelulle.

Tule­vai­suu­des­sa ravin­to­la-alal­la koros­tu­vat toden­nä­köi­ses­ti seu­raa­vat työ­teh­tä­vät ja erikoistumismahdollisuudet:

  • Ruo­kae­lä­mys­ten suun­nit­te­li­jat ja toteuttajat
  • Eri­kois­ruo­ka­va­lioi­hin ja ravit­se­muk­seen eri­kois­tu­neet ammattilaiset
  • Vas­tuul­li­suus­asian­tun­ti­jat ja hävi­kin hal­lin­taan kes­kit­ty­vät osaajat
  • Digi­taa­lis­ten tilaus- ja toi­mi­tusa­lus­to­jen hallinnoijat
  • Sosi­aa­li­sen median ja digi­mark­ki­noin­nin osaajat

Joustavat työsuhteet ja henkilöstöpalvelut ravintola-alalla

Ravin­to­la-alal­la eri­lai­set jous­ta­vat työ­suh­teet ovat ylei­siä. Mää­rä­ai­kai­set, osa-aikai­set ja vuo­kra­työ­suh­teet tar­joa­vat mah­dol­li­suuk­sia eri­lai­sis­sa elä­män­ti­lan­teis­sa ole­vil­le työn­te­ki­jöil­le. Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­set ovat mer­kit­tä­vä osa alan työ­mark­ki­noi­ta, ja nii­den kaut­ta työl­lis­tyy vuo­sit­tain lukui­sia ammattilaisia.

Jous­ta­vien työ­suh­tei­den etu­na työn­te­ki­jäl­le on nii­den tar­joa­ma vapaus ja mah­dol­li­suus tutus­tua eri työ­paik­koi­hin. Työs­ken­te­ly eri ravin­to­lois­sa aut­taa kar­tut­ta­maan moni­puo­lis­ta koke­mus­ta ja laa­jen­ta­maan ver­kos­to­ja alal­la. Tut­ki­mus­ten mukaan mer­kit­tä­vä osa työn­ha­ki­jois­ta saa töi­tä nopeas­ti hake­mi­sen jäl­keen, usein jopa muu­ta­man päi­vän sisällä.

Ravin­to­la-alan yri­tyk­sil­le hen­ki­lös­tö­pal­ve­lut tar­joa­vat jous­ta­van tavan vas­ta­ta seson­ki­vaih­te­lui­hin ja äkil­li­seen työ­voi­man tar­pee­seen. Yhteis­työ hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­sen kans­sa myös hel­pot­taa rek­ry­toin­ti­pro­ses­sia, kun he hoi­ta­vat työn­te­ki­jöi­den etsi­mi­sen, haas­tat­te­lut ja sopi­muk­set. Monet työ­nan­ta­jat arvos­ta­vat myös mah­dol­li­suut­ta tutus­tua työn­te­ki­jään ennen mah­dol­lis­ta pidem­piai­kais­ta työsuhdetta.

Vinkkejä ravintola-alalle työllistymiseen

CV:n huo­lel­li­nen laa­ti­mi­nen on ensim­mäi­nen askel työn­haus­sa. Ravin­to­la-alal­la CV:ssä kan­nat­taa koros­taa aiem­paa työ­ko­ke­mus­ta, kou­lu­tus­ta ja eri­tyis­osaa­mis­ta. Jos koke­mus­ta on vähän, voit nos­taa esiin har­ras­tuk­set tai vapaa­eh­tois­työn, jot­ka ovat kehit­tä­neet alal­la hyö­dyl­li­siä tai­to­ja. Muis­ta liit­tää mukaan myös mah­dol­li­set suo­si­tuk­set ja todistukset.

Työ­haas­tat­te­luun val­mis­tau­tu­mi­nen on tär­ke­ää. Tutus­tu etu­kä­teen ravin­to­lan kon­sep­tiin, ruo­ka­lis­taan ja arvoi­hin. Haas­tat­te­lus­sa koros­te­taan usein asen­net­ta ja sopi­vuut­ta työyh­tei­söön, joten omaa moti­vaa­tio­ta ja tii­mi­työ­tai­to­ja kan­nat­taa tuo­da esiin. Ole val­mis ker­to­maan kon­kreet­ti­sia esi­merk­ke­jä aiem­mis­ta työ­ti­lan­teis­ta, jot­ka osoit­ta­vat sovel­tu­vuut­ta­si alalle.

Ver­kos­toi­tu­mi­nen on ravin­to­la-alal­la eri­tyi­sen tär­ke­ää, sil­lä moni työ­paik­ka täy­te­tään ilman jul­kis­ta hakua. Hyö­dyn­nä sosi­aa­lis­ta medi­aa, osal­lis­tu alan tapah­tu­miin ja pidä yhteyt­tä enti­siin kol­le­goi­hin ja opis­ke­lu­to­ve­rei­hin. Yhteis­työ hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys­ten kans­sa avaa ovia usei­siin mah­dol­li­suuk­siin: kun rekis­te­röi­dyt työn­ha­ki­jak­si, pää­set ker­ral­la usei­den poten­ti­aa­lis­ten työ­nan­ta­jien tietoisuuteen.

Alan työ­paik­ko­ja kan­nat­taa seu­ra­ta aktii­vi­ses­ti eri kana­vis­ta. Työ­paik­kail­moi­tuk­sia jul­kais­taan muun muas­sa Duu­ni­to­ril­la, Työ­mark­ki­na­to­ril­la ja Joblys­sa. Myös Face­book ja eri­tyi­ses­ti pai­kal­li­set ryh­mät ovat hyviä kana­via avoi­mien työ­paik­ko­jen löytämiseen.

Oman osaa­mi­sen jat­ku­va kehit­tä­mi­nen on tär­ke­ää ravin­to­la-alal­la. Eri­lai­set amma­til­li­set kurs­sit, kuten hygie­nia­pas­si, annis­ke­lu­pas­si tai baris­ta­kou­lu­tus, voi­vat paran­taa työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia mer­kit­tä­väs­ti. Myös kie­li­tai­don kehit­tä­mi­nen on hyö­dyl­lis­tä. Duu­ri-tii­mi tar­jo­aa työn­te­ki­jöil­leen mah­dol­li­suuk­sia osal­lis­tua eri­lai­siin kou­lu­tuk­siin, jot­ka aut­ta­vat ural­la ete­ne­mi­ses­sä ja uusien tai­to­jen oppi­mi­ses­sa. Duu­ri-tii­mi on asian­tun­ti­ja ravin­to­la-alan rek­ry­toin­neis­sa ja tar­jo­aa koko­nais­val­tai­sia rat­kai­su­ja niin työn­ha­ki­joil­le kuin yri­tyk­sil­le. Ota yhteyt­tä Duu­ri-tii­min asian­tun­ti­joi­hin saa­dak­se­si lisä­tie­to­ja ravin­to­la-alan työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sis­ta ja hen­ki­lö­koh­tais­ta uraohjausta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364