Vuosivapaat säilyvät, kun vaihdat työpaikkaa saman henkilöstövuokrausyrityksen sisällä. Kun pysyt saman vuokrausyrityksen palveluksessa, työsuhteesi jatkuu katkeamattomana, vaikka asiakasyritys vaihtuisi. Tämä tarkoittaa, että kaikki kertyneet vuosivapaat ja lomaoikeudet säilyvät ennallaan. Vuosivapaiden kertyminen jatkuu normaalisti myös uudessa asiakasyrityksessä, sillä varsinainen työnantajasi on edelleen sama henkilöstövuokrausyritys. Tilanne on eri vain, jos vaihdat kokonaan toiseen henkilöstövuokrausyritykseen.
Mitä vuosivapaat tarkoittavat vuokratyössä?
Vuosivapaat ovat vuokratyöntekijöille kuuluvia lomapäiviä, jotka kertyvät samalla periaatteella kuin muillekin työntekijöille vuosilomalain mukaisesti. Vuokratyössä työntekijän työnantaja on henkilöstövuokrausyritys, ei asiakasyritys, jossa työntekijä työskentelee. Tämä on vuosivapaiden kertymisen kannalta olennaista ymmärtää.
Vuokratyöntekijälle kertyy vuosilomaa 2 tai 2,5 päivää jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta työsuhteen kestosta riippuen. Alle vuoden kestäneessä työsuhteessa lomaa kertyy 2 päivää ja yli vuoden kestäneessä 2,5 päivää kuukaudessa. Täysi lomanmääräytymiskuukausi edellyttää yleensä vähintään 14 työpäivää tai 35 työtuntia kuukaudessa.
Vuokratyöntekijän lomaoikeudet määräytyvät sovellettavan työehtosopimuksen ja vuosilomalain mukaan. Vuokratyössä noudatetaan yleensä käyttäjäyrityksen työehtosopimusta tai henkilöstöpalvelualan omaa työehtosopimusta. Vuosivapaiden osalta vuokratyöntekijöillä on samat oikeudet kuin muillakin työntekijöillä. Duuri-tiimissä pidämme huolta, että jokainen työntekijä saa kaikki lain ja työehtosopimusten mukaiset edut, jotka heille kuuluvat.
Säilyvätkö vuosivapaat kun vaihdan vuokratyöpaikkaa?
Kyllä, vuosivapaat säilyvät, kun vaihdat työpaikkaa saman henkilöstövuokrausyrityksen sisällä. Kun pysyt saman vuokrausyrityksen (kuten Duuri-tiimin) palveluksessa, työsuhteesi jatkuu katkeamattomana, vaikka työskentelisit eri asiakasyrityksessä. Tämä on merkittävä etu vuokratyössä ja osa tavoitettamme rakentaa pitkäaikaisia työsuhteita ja kumppanuuksia.
Työsopimuslain mukaan työsuhde on voimassa henkilöstövuokrausyritykseen, joka on varsinainen työnantajasi. Kun vaihdat vain asiakasyritystä, et vaihda työnantajaa. Tämän ansiosta kaikki työsuhteeseen liittyvät edut, mukaan lukien vuosilomat ja kertyneet vuosivapaat, säilyvät ennallaan.
Vuosilomalaki takaa sinulle oikeuden kertyneisiin lomapäiviin, ja tämä oikeus ei katkea, vaikka työskentely yhdessä asiakasyrityksessä päättyisi. Henkilöstövuokrausyritys on velvollinen pitämään kirjaa lomakertymistäsi ja huolehtimaan, että saat käyttää ansaitsemasi vuosivapaat lain mukaisesti. Duuri-tiimissä jokaisella työntekijällä on oma nimetty yhteyshenkilö, joka auttaa näissä asioissa ja varmistaa, että työntekijän hyvinvoinnista huolehditaan myös työpaikan vaihtuessa.
Miten vuosivapaiden kertyminen jatkuu uudessa vuokratyöpaikassa?
Vuosivapaiden kertyminen jatkuu keskeytyksettä, kun siirryt saman henkilöstövuokrausyrityksen kautta toiseen asiakasyritykseen. Lomia kertyy edelleen 2-2,5 päivää kuukaudessa täysiltä lomanmääräytymiskuukausilta, sillä työsuhteesi henkilöstövuokrausyritykseen jatkuu ennallaan.
Lomakertymän kannalta olennaista on, että työsuhde pysyy voimassa, vaikka olisi lyhyempiä taukoja asiakasyritysten välillä. Jos esimerkiksi lopetat työt yhdessä asiakasyrityksessä kuun lopussa ja aloitat toisessa seuraavan kuun alussa, lomakertymä jatkuu normaalisti, kunhan kuukausittaiset työaikaedellytykset täyttyvät.
Vuosilomakertymän laskemisessa huomioidaan kaikki työpäivät tai -tunnit, jotka teet henkilöstövuokrausyrityksen palveluksessa eri asiakasyrityksissä. Tämä tarkoittaa, että lyhyemmätkin työjaksot eri paikoissa kerryttävät yhdessä lomaoikeutta, jos ne ylittävät 14 työpäivää tai 35 työtuntia kuukaudessa. Duuri-tiimin valtakunnallisen toiminnan ansiosta voimme tarjota sinulle työmahdollisuuksia eri puolilla Suomea, mikä osaltaan voi auttaa työsuhteen jatkuvuuden varmistamisessa.
Mitä tapahtuu, jos vaihdan kokonaan toiseen henkilöstövuokrausyritykseen?
Jos vaihdat kokonaan toiseen henkilöstövuokrausyritykseen, vanha työsuhteesi päättyy ja kertyneet vuosivapaat täytyy korvata. Tässä tilanteessa edellisen työnantajan on maksettava lomakorvaus kaikista kertyneistä, mutta pitämättömistä lomapäivistä työsuhteen päättyessä.
Tämä eroaa merkittävästi tilanteesta, jossa vaihdat vain asiakasyritystä saman henkilöstövuokrausyrityksen sisällä. Uuden henkilöstövuokrausyrityksen palveluksessa aloitat lomakertymän alusta uuden työsuhteen mukaisesti. Vanhat lomapäivät eivät siirry uudelle työnantajalle.
On tärkeää huomata, että kokonaan toiseen henkilöstövuokrausyritykseen siirtyminen katkaisee myös muut työsuhteeseen perustuvat edut ja kertymät, kuten työkokemuslisät tai pitkän työsuhteen mukaiset edut. Jos olet ollut pitkään saman henkilöstövuokrausyrityksen palveluksessa, kannattaa harkita tarkkaan, onko vaihtaminen taloudellisesti ja lomaetujen kannalta järkevää. Duuri-tiimissä arvostamme pitkäaikaisia työsuhteita ja pyrimme tarjoamaan monipuolisia työmahdollisuuksia, jotta työntekijämme voisivat kehittyä ja edetä urallaan saman työnantajan palveluksessa.
Miten vuosivapaiden seuranta ja käyttö kannattaa suunnitella?
Vuosivapaiden seuranta ja suunnittelu on tärkeää, jotta saat täyden hyödyn ansaitsemistasi lomapäivistä. Säännöllinen yhteydenpito oman henkilöstövuokrausyrityksesi yhteyshenkilöön auttaa pitämään lomatilanteen selkeänä. Duuri-tiimissä jokaisella työntekijällä on oma vastuuhenkilö, jonka puoleen voi kääntyä näissä ja muissa työsuhteeseen liittyvissä asioissa.
Käytännön vinkkejä vuosivapaiden hallintaan:
- Pyydä säännöllisesti tietoa lomakertymästäsi henkilöstövuokrausyritykseltäsi
- Ilmoita lomasuunnitelmistasi hyvissä ajoin sekä henkilöstövuokrausyritykselle että asiakasyritykselle
- Sovi lomat aina ensisijaisesti oman yhteyshenkilösi kanssa, vaikka käytännön järjestelyistä keskusteltaisiin myös asiakasyrityksen kanssa
- Pidä kirjaa myös itse työsuhteesi kestosta ja lomapäivien kertymisestä
- Ota huomioon lomanmääräytymisvuosi (1.4.-31.3.) ja lomakausi (2.5.-30.9.) lomien suunnittelussa
Työnantajalla on velvollisuus pitää kirjaa lomapäivistä ja tarjota mahdollisuus niiden pitämiseen. Sinulla työntekijänä on kuitenkin myös vastuu seurata omaa tilannettasi ja pyytää lomia aktiivisesti. Vuosilomalain mukaan työnantajan tulisi lähtökohtaisesti järjestää vuosiloma lomakauden aikana, ellei toisin sovita.
Muista, että vuosivapaiden pitäminen on tärkeää jaksamisen kannalta. Me Duuri-tiimissä uskomme, että hyvinvoiva työntekijä on myös tehokas ja tyytyväinen työntekijä. Siksi haluamme tukea säännöllistä palautumista ja työntekijöidemme kokonaisvaltaista hyvinvointia järjestämällä lomajaksot mahdollisuuksien mukaan työntekijän toiveiden perusteella. Hyvin suunnitellut ja säännölliset lomajaksot auttavat pitämään työmotivaation korkealla, mikä hyödyttää sekä työntekijää että asiakasyritystä. Olemme sitoutuneet rakentamaan parempaa työelämää kaikille osapuolille - tarjoamme joustavan ja monipuolisen tavan työskennellä henkilöstövuokrauksen kautta ja olemme aito kumppani työntekijöillemme työuran eri vaiheissa.