Voiko esimies kieltäytyä toimimasta suosittelijana?

Suosittelijoiden merkitys työnhaussa

Suo­sit­te­li­jat ovat työn­haun tehok­kaim­pia tuki­pi­la­rei­ta, sil­lä he tar­joa­vat poten­ti­aa­li­sel­le työ­nan­ta­jal­le riip­pu­mat­to­man näke­myk­sen osaa­mi­ses­ta­si, työ­mo­raa­lis­ta ja per­soo­nal­li­suu­des­ta­si. Työ­nan­ta­jat halua­vat var­mis­taa rek­ry­toin­ti­pää­tös­ten­sä ole­van perus­tel­tu­ja, ja suo­sit­te­li­jat aut­ta­vat vah­vis­ta­maan ansio­luet­te­los­sa esi­te­tyt tie­dot todenmukaisiksi.

Nykyi­sin työn­ha­ku­pro­ses­seis­sa suo­sit­te­li­joi­den roo­li on kas­va­nut enti­ses­tään. Vas­tuul­li­set rek­ry­toi­jat pitä­vät suo­sit­te­li­joi­den lausun­to­ja arvok­kai­na, sil­lä ne ker­to­vat haki­jan todel­li­sis­ta tai­dois­ta ja työs­ken­te­ly­ta­vois­ta. Hyvä rek­ry­toin­ti perus­tuu aina koko­nais­val­tai­seen arvioon, jos­sa huo­mioi­daan sekä amma­til­li­nen osaa­mi­nen että sovel­tu­vuus työyhteisöön.

Suo­sit­te­li­ja­na voi toi­mia useim­mi­ten kuka tahan­sa, joka tun­tee amma­til­li­sen osaa­mi­se­si. Ylei­sim­min suo­sit­te­li­jak­si pyy­de­tään esi­mies­tä, mut­ta myös kol­le­gat, asiak­kaat tai yhteis­työ­kump­pa­nit voi­vat toi­mia hyvi­nä suo­sit­te­li­joi­na. Olen­nais­ta on, että suo­sit­te­li­ja pys­tyy ker­to­maan työs­ken­te­ly­ta­vois­ta­si ja vah­vuuk­sis­ta­si ammattilaisena.

Tär­ke­ää on muis­taa, että suo­sit­te­li­jan tulee aina olla tie­toi­nen sii­tä, että hänet on nimet­ty suo­sit­te­li­jak­si. Suo­sit­te­li­jaa ei siis kos­kaan pidä ilmoit­taa hake­muk­ses­sa kysy­mät­tä ensin lupaa - tämä kun­nioit­taa sekä suo­sit­te­li­jan että työ­nan­ta­jan aikaa.

Voiko esimies kieltäytyä toimimasta suosittelijana?

Kyl­lä, esi­mies voi aina kiel­täy­tyä toi­mi­mas­ta suo­sit­te­li­ja­na, sil­lä suo­sit­te­lu perus­tuu täy­sin vapaa­eh­toi­suu­teen. Työ­lain­sää­dän­nös­sä ei ole sään­nök­siä, jot­ka vel­voit­tai­si­vat esi­mies­tä anta­maan suo­si­tuk­sia nykyi­ses­tä tai enti­ses­tä työn­te­ki­jäs­tä. Esi­mie­hel­lä on siis täy­si oikeus päät­tää, halu­aa­ko hän toi­mia suo­sit­te­li­ja­na vai ei.

Esi­mie­hen kiel­täy­ty­mi­seen voi olla monia syi­tä. Hän saat­taa kokea, ettei tun­ne työ­pa­nos­ta­si riit­tä­vän hyvin antaak­seen kat­ta­van suo­si­tuk­sen. Monis­sa yri­tyk­sis­sä on myös käy­tän­tö­nä, että suo­sit­te­lut hoi­taa hen­ki­lös­tö­hal­lin­to tai sii­hen erik­seen nimet­ty vas­tuu­hen­ki­lö, joka tun­tee myös työ­eh­to­so­pi­mus­ten vaa­ti­muk­set ja työn­te­ki­jän oikeudet.

Jos­kus kiel­täy­ty­mi­sen taus­tal­la voi olla myös se, että esi­mies ei pys­ty anta­maan posi­tii­vis­ta suo­si­tus­ta. Rehel­li­nen esi­mies saat­taa mie­luum­min kiel­täy­tyä koko­naan kuin antaa suo­si­tuk­sen, joka voi­si vai­kut­taa nega­tii­vi­ses­ti työnhakuusi.

On hyvä huo­mioi­da, että vaik­ka esi­mies ei toi­mi­si suo­sit­te­li­ja­na, hänel­lä on sil­ti vel­vol­li­suus antaa työ­suh­teen päät­tyes­sä työ­to­dis­tus, joka sisäl­tää tie­dot työ­suh­teen kes­tos­ta ja työ­teh­tä­vis­tä. Tämä on laki­sää­tei­nen vel­vol­li­suus, toi­sin kuin suosittelu.

Mitä tehdä, jos esimies kieltäytyy suosittelemasta?

Jos esi­mie­he­si kiel­täy­tyy toi­mi­mas­ta suo­sit­te­li­ja­na, älä ota sitä hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti. Sen sijaan etsi vaih­toeh­toi­sia suo­sit­te­li­joi­ta työ­pai­kal­ta­si tai muis­ta amma­til­li­sis­ta yhteyk­sis­tä. Työ­uran raken­ta­mi­nen on pit­kä­jän­teis­tä työ­tä, ja suo­sit­te­li­joi­ta kan­nat­taa kerä­tä ver­kos­toon­sa koko työ­uran ajan. Hyviä vaih­toeh­to­ja voi­vat olla:

  • Kol­le­gat, joi­den kans­sa olet teh­nyt lähei­ses­ti yhteistyötä
  • Pro­jek­ti­pääl­li­köt tai tii­min vetä­jät, jot­ka ovat näh­neet työpanostasi
  • Asiak­kaat tai yhteis­työ­kump­pa­nit, joi­den kans­sa olet työskennellyt
  • Toi­set esi­mie­het, joi­den pro­jek­teis­sa olet ollut mukana

Jos tar­vit­set vält­tä­mät­tä esi­mie­hen suo­si­tuk­sen, har­kit­se lähes­ty­mis­ta­pa­si uudel­leen. Pyy­dä esi­mies­tä suo­sit­te­li­jak­si sel­keäs­ti ja anna hänel­le riit­tä­väs­ti taus­ta­tie­toa: mihin teh­tä­vään haet, mik­si juu­ri hänen suo­si­tuk­sen­sa oli­si arvo­kas ja mitä eri­tyi­siä tai­to­ja tai pro­jek­te­ja toi­voi­sit hänen korostavan.

Mikä­li suo­sit­te­li­joi­den löy­tä­mi­nen on haas­ta­vaa, koros­ta työ­ha­ke­muk­ses­sa­si ja ansio­luet­te­los­sa­si kon­kreet­ti­sia saa­vu­tuk­sia­si ja tulok­sia. Voit myös hank­kia todis­tuk­sia kou­lu­tuk­sis­ta tai ser­ti­fi­kaa­teis­ta, jot­ka todis­ta­vat osaa­mis­ta­si. Muis­ta, että kat­ta­va työ­to­dis­tus voi myös toi­mia osit­tai­se­na kor­vik­kee­na hen­ki­lö­koh­tai­sel­le suosittelulle.

Kuinka työnhakija voi ennakoida ja välttää suositteluongelmat?

Par­hai­ten väl­tät suo­sit­te­luun liit­ty­vät ongel­mat raken­ta­mal­la aktii­vi­ses­ti ver­kos­to­ja koko työ­ura­si ajan. Tee vai­ku­tus työ­pai­kal­la­si jo ennen kuin tar­vit­set suo­sit­te­li­joi­ta. Monet hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­set, kuten me, pai­not­ta­vat jous­ta­vien työs­ken­te­ly­mah­dol­li­suuk­sien ja moni­puo­li­sen työ­ko­ke­muk­sen mer­ki­tys­tä. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta työn­te­ki­jä voi ker­ryt­tää moni­puo­lis­ta osaa­mis­ta ja laa­jen­taa ver­kos­to­jaan, mikä hel­pot­taa myös suo­sit­te­li­joi­den löy­ty­mis­tä. Täs­sä muu­ta­mia enna­koi­via toimenpiteitä:

Pidä hyvät välit esi­mie­hiin ja kol­le­goi­hin. Amma­til­li­nen ja ystä­väl­li­nen vuo­ro­vai­ku­tus työ­pai­kal­la aut­taa luo­maan suh­tei­ta, jot­ka voi­vat olla arvok­kai­ta myö­hem­min suo­sit­te­li­joi­ta etsies­sä­si. Hyvä työn­te­ki­jä­ko­ke­mus ja työ­hy­vin­voin­ti näky­vät myös ulos­päin, ja työs­sään viih­ty­vä työn­te­ki­jä saa toden­nä­köi­sem­min posi­tii­vi­sia suosituksia.

Pyy­dä sään­nöl­lis­tä palau­tet­ta työs­tä­si. Kun pyy­dät ja vas­taa­no­tat palau­tet­ta avoi­mes­ti, osoi­tat ole­va­si halu­kas kehit­ty­mään. Samal­la raken­nat suh­det­ta mah­dol­li­siin tule­viin suo­sit­te­li­joi­hin. Luot­ta­muk­sel­li­nen suh­de omaan vas­tuu­hen­ki­löö­si tai esi­mie­hee­si hel­pot­taa myös palaut­teen anta­mis­ta ja vastaanottamista.

Lähes­ty poten­ti­aa­li­sia suo­sit­te­li­joi­ta ajois­sa. Kysy­mi­nen vii­me het­kel­lä saat­taa joh­taa kiel­täy­ty­mi­seen puh­taas­ti aika­tau­lusyis­tä. Anna suo­sit­te­li­jal­le aikaa miet­tiä ja valmistautua.

Pyy­dä työ­to­dis­tus heti työ­suh­teen päät­tyes­sä. Kat­ta­va työ­to­dis­tus on tär­keä asia­kir­ja, joka ker­too työ­his­to­rias­ta­si ja teh­tä­vis­tä­si. Vaik­ka se ei kor­vaa hen­ki­lö­koh­tais­ta suo­sit­te­lua, se on sil­ti arvo­kas todis­te osaamisestasi.

Val­mis­tau­du aina vara­vaih­toeh­toi­hin. Älä nimeä vain yhtä mah­dol­lis­ta suo­sit­te­li­jaa, vaan pidä mie­les­sä useam­pia vaih­toeh­to­ja. Näin et jää pulaan, jos ensi­si­jai­nen valin­ta­si kieltäytyy.

Tärkeimmät huomiot esimiehen suosittelusta

Työ­mark­ki­noil­la on hyvä ymmär­tää muu­ta­ma kes­kei­nen peri­aa­te suo­sit­te­lui­hin liittyen:

Oikeu­det ja velvollisuudet Suo­si­tuk­set työnhakijalle
Suo­sit­te­lu on aina vapaaehtoista Pyy­dä suo­sit­te­lua hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti ja hyvis­sä ajoin
Työ­to­dis­tus on laki­sää­tei­nen oikeus Ker­ro suo­sit­te­li­jal­le, mihin teh­tä­vään haet
Esi­mie­hel­lä on oikeus kieltäytyä Yllä­pi­dä hyviä suh­tei­ta poten­ti­aa­li­siin suosittelijoihin
Yri­tyk­sil­lä voi olla omia käytäntöjä Var­mis­ta, että suo­sit­te­li­ja­si tun­tee vahvuutesi

Työ­nan­ta­jan näkö­kul­mas­ta suo­sit­te­lu­jen anta­mi­nen liit­tyy myös vas­tuu­ky­sy­myk­siin. Vas­tuul­li­set yri­tyk­set ovat tark­ko­ja suo­sit­te­lu­jen suh­teen, kos­ka halua­vat var­mis­taa, että sekä työn­te­ki­jöi­den että asia­kas­yri­tys­ten tar­peet täyt­ty­vät par­haal­la mah­dol­li­sel­la taval­la. Tämän vuok­si monis­sa yri­tyk­sis­sä on nimet­ty vas­tuu­rek­ry­toi­jia tai -hen­ki­löi­tä, jot­ka hoi­ta­vat suo­sit­te­lut ammattimaisesti.

Työn­ha­ki­jan on tär­keä muis­taa, että vaik­ka esi­mies kiel­täy­tyi­si toi­mi­mas­ta suo­sit­te­li­ja­na, se ei vält­tä­mät­tä tar­koi­ta mitään nega­tii­vis­ta. Kyse voi olla yksin­ker­tai­ses­ti yri­tyk­sen käy­tän­nöis­tä tai esi­mie­hen ajan­käy­tös­tä. Kes­ki­ty etsi­mään suo­sit­te­li­joi­ta, jot­ka tun­te­vat työ­si hyvin ja ovat aidos­ti haluk­kai­ta tuke­maan sinua ural­la­si eteenpäin.

Lopuk­si on hyvä pitää mie­les­sä, että par­hai­ta suo­sit­te­li­joi­ta ovat usein ne, jot­ka pys­ty­vät ker­to­maan kon­kreet­ti­sia esi­merk­ke­jä työ­suo­ri­tuk­sis­ta­si ja vah­vuuk­sis­ta­si. Oli kysees­sä sit­ten tuo­tan­to­teh­tä­vät teol­li­suu­des­sa, ravin­to­la-alal­la tai raken­nusa­lal­la, hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen jous­ta­vuus tar­jo­aa mah­dol­li­suuk­sia moni­puo­li­seen työ­ko­ke­muk­seen ja amma­til­li­seen kehit­ty­mi­seen. Var­mis­ta aina etu­kä­teen, että suo­sit­te­li­ja­si on halu­kas puhu­maan puo­les­ta­si posi­tii­vi­seen sävyyn, sil­lä se on kaik­kien osa­puol­ten etu ja aut­taa löy­tä­mään sinul­le sopi­vim­man työpaikan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364