Suomen työlainsäädännön mukaan työnantajalla on pääasiallinen päätösvalta lomien ajankohdasta, mutta työntekijän toiveita on kuunneltava. Vuosilomalain mukaan työnantajan tulee ilmoittaa loman ajankohta työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista. Työnantajan on kuitenkin varattava työntekijälle tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta ja pyrittävä huomioimaan työntekijöiden toiveet tasapuolisesti. Käytännössä lomien ajankohdista pyritään sopimaan yhteisymmärryksessä, mutta lopullinen päätösvalta on työnantajalla.
Mitä laki sanoo lomapäivien määräämisestä?
Vuosilomalaki antaa työnantajalle oikeuden määrätä lomien ajankohdan, mutta samalla laki velvoittaa kuulemaan työntekijää. Työnantajan on sijoitettava 24 arkipäivää (4 viikkoa) kesälomakaudelle (2.5.-30.9.) ja loput lomapäivät talvilomakaudelle (1.10.-30.4.), ellei toisin sovita.
Vuosilomalain keskeinen ajatus on, että lomien ajankohdasta päättäminen kuuluu työnantajan direktio-oikeuteen eli työnjohto-oikeuteen. Työnantaja voi siis viime kädessä päättää, milloin työntekijä pitää lomansa, mutta päätöksen tulee olla perusteltu ja työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti.
Työntekijöiden on hyvä tietää, että lomanmääräytymisvuosi on 1.4.-31.3. välinen aika. Kuinka monta lomapäivää kertyy kuukaudessa? Työntekijälle, jonka työsuhde on kestänyt vähintään vuoden, kertyy 2,5 lomapäivää kuukaudessa eli yhteensä 30 arkipäivää vuodessa. Alle vuoden työsuhteessa oleville kertyy 2 lomapäivää kuukaudessa.
Meillä Duuri-tiimissä huolehdimme, että vuokratyöntekijöidemme loma-asiat hoituvat lain mukaisesti ja työntekijän etuja kunnioittaen. Työsuhteen muodosta riippumatta lomaoikeudet ovat samat kaikilla työntekijöillä.
Voiko työnantaja päättää lomien ajankohdan yksipuolisesti?
Kyllä, työnantajalla on viimesijainen oikeus päättää loman ajankohta, mutta tätä oikeutta rajoittavat vuosilomalain määräykset. Työnantajan on annettava työntekijöille mahdollisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta, ja työnantajan tulee mahdollisuuksien mukaan ottaa työntekijöiden toiveet huomioon.
Työsopimuslain ja vuosilomalain mukaan työnantajan yksipuolinen päätösvalta korostuu erityisesti seuraavissa tilanteissa:
- Kun työpaikan toiminta on kausiluonteista
- Kun työpaikalla on tuotannollisista syistä johtuva kesäsulku
- Kun lomien porrastaminen on välttämätöntä toiminnan jatkuvuuden kannalta
- Kun työntekijöiden toiveita ei voida yhteensovittaa tasapuolisesti
Työnantajan on kuitenkin ilmoitettava loman ajankohta työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkua. Jos tämä ei ole mahdollista, loman ajankohdasta voidaan ilmoittaa myöhemminkin, kuitenkin viimeistään kaksi viikkoa ennen loman alkua.
Duuri-tiimi huolehtii, että vuokratyöntekijöidemme ja asiakasyritysten välinen yhteistyö sujuu mutkattomasti myös loma-aikojen suunnittelussa.
Milloin työntekijällä on oikeus vaikuttaa lomansa ajankohtaan?
Työntekijän vaikutusmahdollisuudet lomien ajankohtaan ovat lakisääteisiä, mutta rajoitettuja. Vuosilomalain mukaan työnantajan on annettava työntekijöille mahdollisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta.
Erityistilanteissa työntekijällä on vahvempi oikeus vaikuttaa loma-ajankohtaan:
- Perhevapaiden yhteydessä työntekijällä on oikeus pitää lomansa ennen perhevapaan alkua tai sen jälkeen
- Työkyvyttömyyden aikana kertyneitä lomia ei saa sijoittaa työkyvyttömyysajalle ilman työntekijän suostumusta
- Irtisanomistilanteissa työntekijällä on oikeus pitää lomat irtisanomisaikana, mikäli työnantaja ei ole määrännyt loma-ajankohtaa ennen irtisanomista
- Työntekijä voi sopia säästövapaasta, jolloin 18 päivää ylittävän lomanosan voi säästää myöhemmin pidettäväksi
Duuri-tiimissä kannustamme työntekijöitämme avoimesti kertomaan toiveistaan loma-ajankohtien suhteen. Vaikka emme voi luvata kaikkien toiveiden toteutumista, pyrimme huomioimaan ne mahdollisimman hyvin yhteistyössä asiakasyritystemme kanssa.
Miten lomapäivistä tulisi sopia työpaikalla?
Toimivinta on, että lomista sovitaan avoimella keskustelulla ja yhteissuunnittelulla. Vaikka lopullinen päätösvalta on työnantajalla, hyvät käytännöt lisäävät työhyvinvointia ja työntekijöiden tyytyväisyyttä.
Suositeltavia käytäntöjä lomien sopimiseen:
- Työpaikalla kannattaa luoda selkeä lomien suunnitteluprosessi, joka on kaikkien tiedossa
- Lomasuunnittelu tulisi aloittaa hyvissä ajoin, jotta työntekijät voivat esittää toiveensa
- Lomakalenterin käyttö auttaa hahmottamaan kokonaisuuden ja välttämään päällekkäisyyksiä
- Lomakierto voi olla hyvä ratkaisu, jos suosituista loma-ajoista on kilpailua
- Poikkeustilanteissa kannattaa joustaa puolin ja toisin
Duuri-tiimissä toimimme vuokratyöntekijöidemme ja asiakasyritystemme välillä myös loma-asioissa. Tuemme molempia osapuolia löytämään ratkaisuja, jotka ottavat huomioon sekä yrityksen toiminnan jatkuvuuden että työntekijöiden toiveet. Pitkäjänteinen yhteistyö perustuu aina molemminpuoliseen joustavuuteen.
Mitä tehdä jos työnantaja ja työntekijä ovat eri mieltä lomien ajankohdasta?
Jos lomien ajankohdasta syntyy erimielisyyttä, on tärkeää pyrkiä ratkaisemaan tilanne ensisijaisesti keskustelemalla. Työntekijän kannattaa perustella toiveensa selkeästi ja mahdollisesti tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja.
Jos ratkaisua ei löydy keskustelemalla:
- Kannattaa tutustua työpaikan käytäntöihin ja työehtosopimukseen, jossa voi olla tarkempia määräyksiä lomien määräämisestä
- Työntekijä voi ottaa yhteyttä luottamusmieheen tai työsuojeluvaltuutettuun
- Neuvoa voi pyytää ammattiliitosta, jos työntekijä kuuluu liittoon
- Työsuojeluviranomaiset voivat antaa neuvoja lain tulkinnasta
On kuitenkin hyvä muistaa, että lopullinen päätösvalta loma-ajankohdista on työnantajalla, mikäli lomien määrääminen tapahtuu vuosilomalain puitteissa.
Duuri-tiimissä pyrimme aina löytämään ratkaisuja, jotka palvelevat sekä vuokratyöntekijöitämme että asiakasyrityksiämme. Toimintamme perustuu ihmisläheisyyteen ja haluamme tarjota työntekijöille joustavia työmahdollisuuksia myös loma-aikojen järjestelyissä.
Lomaoikeuksien tärkeimmät huomiot työntekijälle ja työnantajalle
Sekä työntekijän että työnantajan on hyvä tuntea lomaoikeuksien perusteet hyvän yhteistyön varmistamiseksi. Keskeisimpiä huomioitavia asioita ovat:
Työntekijän kannalta:
- Lomaa kertyy 2-2,5 päivää kuukaudessa työsuhteen kestosta riippuen
- Työntekijällä on oikeus esittää toiveensa loman ajankohdasta
- Lomapäivät tulee pitää pääsääntöisesti lomana, ei rahallisena korvauksena
- Osa lomasta voidaan säästää myöhemmin pidettäväksi (säästövapaa)
Työnantajan kannalta:
- Työnantajalla on oikeus määrätä loman ajankohta kuultuaan työntekijää
- 24 lomapäivää tulee sijoittaa lomakaudelle (2.5.-30.9.)
- Loman ajankohdasta on ilmoitettava vähintään kuukautta ennen loman alkua
- Työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti lomien sijoittelussa
Duuri-tiimi huolehtii vuokratyöntekijöidensä lomaoikeuksien toteutumisesta. Meille on tärkeää, että työntekijämme voivat nauttia ansaitsemistaan lomista ja palautua työstään kunnolla. Uskomme, että hyvin suunnitellut ja toteutetut lomat parantavat työhyvinvointia ja sitä kautta myös työn tuottavuutta.
Tarvitsetko lisätietoa lomaoikeuksistasi tai haluatko tietää lisää Duuri-tiimin henkilöstövuokrauspalveluista? Ota yhteyttä - autamme mielellämme!
Aiheeseen liittyvät artikkelit
- Miten kesätyö voi edistää uraasi tulevaisuudessa?
- Pitkäaikaiset työsuhteet henkilöstövuokrauksen avulla
- Kuinka löytää pitkäaikaisia työntekijöitä Duuri-tiimin avulla?
- Miten hakea festarityöntekijäksi ilman aiempaa kokemusta?
- Kuinka henkilöstövuokraus helpottaa yrityksesi kasvua