Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Voiko työnantaja päättää milloin lomapäivät pidetään?

Suo­men työ­lain­sää­dän­nön mukaan työ­nan­ta­jal­la on pää­asial­li­nen pää­tös­val­ta lomien ajan­koh­das­ta, mut­ta työn­te­ki­jän toi­vei­ta on kuun­nel­ta­va. Vuo­si­lo­ma­lain mukaan työ­nan­ta­jan tulee ilmoit­taa loman ajan­koh­ta työn­te­ki­jäl­le vii­meis­tään kuu­kaut­ta ennen loman alka­mis­ta. Työ­nan­ta­jan on kui­ten­kin varat­ta­va työn­te­ki­jäl­le tilai­suus esit­tää mie­li­pi­teen­sä loman ajan­koh­das­ta ja pyrit­tä­vä huo­mioi­maan työn­te­ki­jöi­den toi­veet tas­a­puo­li­ses­ti. Käy­tän­nös­sä lomien ajan­koh­dis­ta pyri­tään sopi­maan yhtei­sym­mär­ryk­ses­sä, mut­ta lopul­li­nen pää­tös­val­ta on työnantajalla.

Mitä laki sanoo lomapäivien määräämisestä?

Vuo­si­lo­ma­la­ki antaa työ­nan­ta­jal­le oikeu­den mää­rä­tä lomien ajan­koh­dan, mut­ta samal­la laki vel­voit­taa kuu­le­maan työn­te­ki­jää. Työ­nan­ta­jan on sijoi­tet­ta­va 24 arki­päi­vää (4 viik­koa) kesä­lo­ma­kau­del­le (2.5.-30.9.) ja loput loma­päi­vät tal­vi­lo­ma­kau­del­le (1.10.-30.4.), ellei toi­sin sovita.

Vuo­si­lo­ma­lain kes­kei­nen aja­tus on, että lomien ajan­koh­das­ta päät­tä­mi­nen kuu­luu työ­nan­ta­jan direk­tio-oikeu­teen eli työn­joh­to-oikeu­teen. Työ­nan­ta­ja voi siis vii­me kädes­sä päät­tää, mil­loin työn­te­ki­jä pitää loman­sa, mut­ta pää­tök­sen tulee olla perus­tel­tu ja työn­te­ki­jöi­tä on koh­del­ta­va tasapuolisesti.

Työn­te­ki­jöi­den on hyvä tie­tää, että loman­mää­räy­ty­mis­vuo­si on 1.4.-31.3. väli­nen aika. Kuin­ka mon­ta loma­päi­vää ker­tyy kuu­kau­des­sa? Työn­te­ki­jäl­le, jon­ka työ­suh­de on kes­tä­nyt vähin­tään vuo­den, ker­tyy 2,5 loma­päi­vää kuu­kau­des­sa eli yhteen­sä 30 arki­päi­vää vuo­des­sa. Alle vuo­den työ­suh­tees­sa ole­vil­le ker­tyy 2 loma­päi­vää kuukaudessa.

Meil­lä Duu­ri-tii­mis­sä huo­leh­dim­me, että vuo­kra­työn­te­ki­jöi­dem­me loma-asiat hoi­tu­vat lain mukai­ses­ti ja työn­te­ki­jän etu­ja kun­nioit­taen. Työ­suh­teen muo­dos­ta riip­pu­mat­ta loma­oi­keu­det ovat samat kai­kil­la työntekijöillä.

Voiko työnantaja päättää lomien ajankohdan yksipuolisesti?

Kyl­lä, työ­nan­ta­jal­la on vii­me­si­jai­nen oikeus päät­tää loman ajan­koh­ta, mut­ta tätä oikeut­ta rajoit­ta­vat vuo­si­lo­ma­lain mää­räyk­set. Työ­nan­ta­jan on annet­ta­va työn­te­ki­jöil­le mah­dol­li­suus esit­tää mie­li­pi­teen­sä loman ajan­koh­das­ta, ja työ­nan­ta­jan tulee mah­dol­li­suuk­sien mukaan ottaa työn­te­ki­jöi­den toi­veet huomioon.

Työ­so­pi­mus­lain ja vuo­si­lo­ma­lain mukaan työ­nan­ta­jan yksi­puo­li­nen pää­tös­val­ta koros­tuu eri­tyi­ses­ti seu­raa­vis­sa tilanteissa:

  • Kun työ­pai­kan toi­min­ta on kausiluonteista
  • Kun työ­pai­kal­la on tuo­tan­nol­li­sis­ta syis­tä joh­tu­va kesäsulku
  • Kun lomien por­ras­ta­mi­nen on vält­tä­mä­tön­tä toi­min­nan jat­ku­vuu­den kannalta
  • Kun työn­te­ki­jöi­den toi­vei­ta ei voi­da yhteen­so­vit­taa tasapuolisesti

Työ­nan­ta­jan on kui­ten­kin ilmoi­tet­ta­va loman ajan­koh­ta työn­te­ki­jäl­le vii­meis­tään kuu­kaut­ta ennen loman alkua. Jos tämä ei ole mah­dol­lis­ta, loman ajan­koh­das­ta voi­daan ilmoit­taa myö­hem­min­kin, kui­ten­kin vii­meis­tään kak­si viik­koa ennen loman alkua.

Duu­ri-tii­mi huo­leh­tii, että vuo­kra­työn­te­ki­jöi­dem­me ja asia­kas­yri­tys­ten väli­nen yhteis­työ sujuu mut­kat­to­mas­ti myös loma-aiko­jen suunnittelussa.

Milloin työntekijällä on oikeus vaikuttaa lomansa ajankohtaan?

Työn­te­ki­jän vai­ku­tus­mah­dol­li­suu­det lomien ajan­koh­taan ovat laki­sää­tei­siä, mut­ta rajoi­tet­tu­ja. Vuo­si­lo­ma­lain mukaan työ­nan­ta­jan on annet­ta­va työn­te­ki­jöil­le mah­dol­li­suus esit­tää mie­li­pi­teen­sä loman ajankohdasta.

Eri­tyis­ti­lan­teis­sa työn­te­ki­jäl­lä on vah­vem­pi oikeus vai­kut­taa loma-ajankohtaan:

  • Per­he­va­pai­den yhtey­des­sä työn­te­ki­jäl­lä on oikeus pitää loman­sa ennen per­he­va­paan alkua tai sen jälkeen
  • Työ­ky­vyt­tö­myy­den aika­na ker­ty­nei­tä lomia ei saa sijoit­taa työ­ky­vyt­tö­myy­sa­jal­le ilman työn­te­ki­jän suostumusta
  • Irti­sa­no­mis­ti­lan­teis­sa työn­te­ki­jäl­lä on oikeus pitää lomat irti­sa­no­mi­sai­ka­na, mikä­li työ­nan­ta­ja ei ole mää­rän­nyt loma-ajan­koh­taa ennen irtisanomista
  • Työn­te­ki­jä voi sopia sääs­tö­va­paas­ta, jol­loin 18 päi­vää ylit­tä­vän loman­osan voi sääs­tää myö­hem­min pidettäväksi

Duu­ri-tii­mis­sä kan­nus­tam­me työn­te­ki­jöi­täm­me avoi­mes­ti ker­to­maan toi­veis­taan loma-ajan­koh­tien suh­teen. Vaik­ka emme voi luva­ta kaik­kien toi­vei­den toteu­tu­mis­ta, pyrim­me huo­mioi­maan ne mah­dol­li­sim­man hyvin yhteis­työs­sä asia­kas­yri­tys­tem­me kanssa.

Miten lomapäivistä tulisi sopia työpaikalla?

Toi­mi­vin­ta on, että lomis­ta sovi­taan avoi­mel­la kes­kus­te­lul­la ja yhteis­suun­nit­te­lul­la. Vaik­ka lopul­li­nen pää­tös­val­ta on työ­nan­ta­jal­la, hyvät käy­tän­nöt lisää­vät työ­hy­vin­voin­tia ja työn­te­ki­jöi­den tyytyväisyyttä.

Suo­si­tel­ta­via käy­tän­tö­jä lomien sopimiseen:

  • Työ­pai­kal­la kan­nat­taa luo­da sel­keä lomien suun­nit­te­lu­pro­ses­si, joka on kaik­kien tiedossa
  • Loma­suun­nit­te­lu tuli­si aloit­taa hyvis­sä ajoin, jot­ta työn­te­ki­jät voi­vat esit­tää toiveensa
  • Loma­ka­len­te­rin käyt­tö aut­taa hah­mot­ta­maan koko­nai­suu­den ja vält­tä­mään päällekkäisyyksiä
  • Loma­kier­to voi olla hyvä rat­kai­su, jos suo­si­tuis­ta loma-ajois­ta on kilpailua
  • Poik­keus­ti­lan­teis­sa kan­nat­taa jous­taa puo­lin ja toisin

Duu­ri-tii­mis­sä toi­mim­me vuo­kra­työn­te­ki­jöi­dem­me ja asia­kas­yri­tys­tem­me välil­lä myös loma-asiois­sa. Tuem­me molem­pia osa­puo­lia löy­tä­mään rat­kai­su­ja, jot­ka otta­vat huo­mioon sekä yri­tyk­sen toi­min­nan jat­ku­vuu­den että työn­te­ki­jöi­den toi­veet. Pit­kä­jän­tei­nen yhteis­työ perus­tuu aina molem­min­puo­li­seen joustavuuteen.

Mitä tehdä jos työnantaja ja työntekijä ovat eri mieltä lomien ajankohdasta?

Jos lomien ajan­koh­das­ta syn­tyy eri­mie­li­syyt­tä, on tär­ke­ää pyr­kiä rat­kai­se­maan tilan­ne ensi­si­jai­ses­ti kes­kus­te­le­mal­la. Työn­te­ki­jän kan­nat­taa perus­tel­la toi­veen­sa sel­keäs­ti ja mah­dol­li­ses­ti tar­jo­ta vaih­toeh­toi­sia ratkaisuja.

Jos rat­kai­sua ei löy­dy keskustelemalla:

  1. Kan­nat­taa tutus­tua työ­pai­kan käy­tän­töi­hin ja työ­eh­to­so­pi­muk­seen, jos­sa voi olla tar­kem­pia mää­räyk­siä lomien määräämisestä
  2. Työn­te­ki­jä voi ottaa yhteyt­tä luot­ta­mus­mie­heen tai työsuojeluvaltuutettuun
  3. Neu­voa voi pyy­tää ammat­ti­lii­tos­ta, jos työn­te­ki­jä kuu­luu liittoon
  4. Työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­set voi­vat antaa neu­vo­ja lain tulkinnasta

On kui­ten­kin hyvä muis­taa, että lopul­li­nen pää­tös­val­ta loma-ajan­koh­dis­ta on työ­nan­ta­jal­la, mikä­li lomien mää­rää­mi­nen tapah­tuu vuo­si­lo­ma­lain puitteissa.

Duu­ri-tii­mis­sä pyrim­me aina löy­tä­mään rat­kai­su­ja, jot­ka pal­ve­le­vat sekä vuo­kra­työn­te­ki­jöi­täm­me että asia­kas­yri­tyk­siäm­me. Toi­min­tam­me perus­tuu ihmis­lä­hei­syy­teen ja haluam­me tar­jo­ta työn­te­ki­jöil­le jous­ta­via työ­mah­dol­li­suuk­sia myös loma-aiko­jen järjestelyissä.

Lomaoikeuksien tärkeimmät huomiot työntekijälle ja työnantajalle

Sekä työn­te­ki­jän että työ­nan­ta­jan on hyvä tun­tea loma­oi­keuk­sien perus­teet hyvän yhteis­työn var­mis­ta­mi­sek­si. Kes­kei­sim­piä huo­mioi­ta­via asioi­ta ovat:

Työn­te­ki­jän kannalta:

  • Lomaa ker­tyy 2-2,5 päi­vää kuu­kau­des­sa työ­suh­teen kes­tos­ta riippuen
  • Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus esit­tää toi­veen­sa loman ajankohdasta
  • Loma­päi­vät tulee pitää pää­sään­töi­ses­ti loma­na, ei rahal­li­se­na korvauksena
  • Osa lomas­ta voi­daan sääs­tää myö­hem­min pidet­tä­väk­si (sääs­tö­va­paa)

Työ­nan­ta­jan kannalta:

  • Työ­nan­ta­jal­la on oikeus mää­rä­tä loman ajan­koh­ta kuul­tu­aan työntekijää
  • 24 loma­päi­vää tulee sijoit­taa loma­kau­del­le (2.5.-30.9.)
  • Loman ajan­koh­das­ta on ilmoi­tet­ta­va vähin­tään kuu­kaut­ta ennen loman alkua
  • Työn­te­ki­jöi­tä tulee koh­del­la tas­a­puo­li­ses­ti lomien sijoittelussa

Duu­ri-tii­mi huo­leh­tii vuo­kra­työn­te­ki­jöi­den­sä loma­oi­keuk­sien toteu­tu­mi­ses­ta. Meil­le on tär­ke­ää, että työn­te­ki­jäm­me voi­vat naut­tia ansait­se­mis­taan lomis­ta ja palau­tua työs­tään kun­nol­la. Uskom­me, että hyvin suun­ni­tel­lut ja toteu­te­tut lomat paran­ta­vat työ­hy­vin­voin­tia ja sitä kaut­ta myös työn tuottavuutta.

Tar­vit­set­ko lisä­tie­toa loma­oi­keuk­sis­ta­si tai haluat­ko tie­tää lisää Duu­ri-tii­min hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­pal­ve­luis­ta? Ota yhteyt­tä - autam­me mielellämme!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364