Voiko henkilöstövuokraus vähentää rekrytoinnin piilokustannuksia?

Voiko henkilöstövuokraus vähentää rekrytoinnin piilokustannuksia ja samalla edistää inhimillistä työelämää?

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa yri­tyk­sil­le tehok­kaan tavan hal­li­ta rek­ry­toin­nin kus­tan­nuk­sia, mut­ta myös mah­dol­li­suu­den raken­taa kes­tä­väm­piä työ­suh­tei­ta. Perin­tei­seen rek­ry­toin­tiin liit­tyy monia pii­lo­kus­tan­nuk­sia, joi­ta ei usein huo­mioi­da koko­nais­las­kel­mis­sa – näi­tä ovat muun muas­sa rek­ry­toin­ti­pro­ses­siin käy­tet­ty aika, pereh­dy­tys ja mah­dol­li­set vir­he­rek­ry­toin­nit. Ulkois­ta­mal­la rek­ry­toin­ti­pro­ses­sin vas­tuul­li­sel­le hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­sel­le, yri­tys voi kes­kit­tyä ydin­toi­min­taan­sa, samal­la kun sekä hen­ki­lös­tö­ku­lut että työn­te­ki­jöi­den tyy­ty­väi­syys pysy­vät hyväl­lä tasolla.

Voiko henkilöstövuokraus vähentää rekrytoinnin piilokustannuksia?

Työn­te­ki­jöi­den hank­ki­mi­nen on moni­mut­kai­nen pro­ses­si, joka sitoo resurs­se­ja ja aiheut­taa kus­tan­nuk­sia, joi­ta ei aina tun­nis­te­ta. Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa rat­kai­sun, jos­sa monet näis­tä pii­lo­kus­tan­nuk­sis­ta siir­ty­vät hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­sel­le. Tämä kus­tan­nus­ra­ken­ne muut­tuu sel­keäm­mäk­si ja ennustettavammaksi.
Rek­ry­toin­nin pii­lo­kus­tan­nuk­set ovat eri­lai­sia epä­suo­ria kulu­ja, jot­ka syn­ty­vät työn­te­ki­jöi­den palk­kaa­mi­ses­ta. Nämä voi­vat muo­dos­taa mer­kit­tä­vän osan rek­ry­toin­nin koko­nais­kus­tan­nuk­sis­ta – jopa 50-150% työn­te­ki­jän vuo­si­pal­kas­ta. Oikean kump­pa­nin kans­sa toteu­tet­tu hen­ki­lös­tö­vuo­kraus aut­taa yri­tyk­siä hal­lit­se­maan näi­tä kulu­ja tehok­kaam­min, kun vas­tuu rek­ry­toin­nis­ta ja sii­hen liit­ty­vis­tä hal­lin­nol­li­sis­ta teh­tä­vis­tä siir­tyy hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­sel­le, jol­la on ammat­ti­tai­to löy­tää sekä osaa­mi­sel­taan että per­soo­nal­taan sopi­vim­mat työntekijät.

Mitä ovat rekrytoinnin piilokustannukset?

Rek­ry­toin­nin näky­vien kus­tan­nus­ten, kuten työ­paik­kail­moi­tus­ten ja mah­dol­lis­ten rek­ry­toin­ti­kon­sult­tien palk­kioi­den, lisäk­si pro­ses­siin liit­tyy usei­ta pii­lo­kus­tan­nuk­sia, jot­ka jää­vät usein huomiotta.
Rek­ry­toin­ti­pro­ses­siin käy­tet­ty työ­ai­ka on yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä pii­lo­kus­tan­nuk­sis­ta. Suo­ma­lai­sen tut­ki­muk­sen mukaan rek­ry­toin­ti­pro­ses­siin kuluu kes­ki­mää­rin 30-45 tun­tia työ­ai­kaa hake­mus­ten käsit­te­lys­tä ja haas­tat­te­luis­ta hal­lin­nol­li­siin teh­tä­viin. Tämä aika on pois työn­te­ki­jöi­den var­si­nai­sis­ta työtehtävistä.
Pereh­dy­tys sitoo resurs­se­ja sekä kou­lut­ta­jil­ta että uusil­ta työn­te­ki­jöil­tä. Esi­mer­kik­si Suo­men Yrit­tä­jien tut­ki­muk­sen mukaan uuden työn­te­ki­jän pereh­dy­tyk­seen kuluu kes­ki­mää­rin 2-3 viik­koa, jon­ka aika­na tuot­ta­vuus on vain noin 50% normaalista.
Vir­he­rek­ry­toin­nit aiheut­ta­vat mer­kit­tä­viä kus­tan­nuk­sia. Suo­ma­lai­sis­sa yri­tyk­sis­sä vir­he­rek­ry­toin­nin kus­tan­nuk­sik­si on arvioi­tu 30 000–70 000 euroa rek­ry­toi­ta­van hen­ki­lön ase­mas­ta riip­puen. Näi­hin lukui­hin sisäl­ty­vät uuden rek­ry­toin­ti­pro­ses­sin kulut sekä mene­tet­ty tuottavuus.
Hal­lin­nol­li­set kus­tan­nuk­set, kuten pal­kan sivu­ku­lut, työ­ter­veys­huol­to ja vakuu­tuk­set, muo­dos­ta­vat myös mer­kit­tä­vän osan koko­nais­kus­tan­nuk­sis­ta. Suo­mes­sa nämä voi­vat olla jopa 20-30% työn­te­ki­jän bruttopalkasta.

Miten henkilöstövuokraus toimii käytännössä?

Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa on kol­me osa­puol­ta: hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys, vuo­kra­työn­te­ki­jä ja käyt­tä­jäy­ri­tys. Vas­tuul­li­nen hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys toi­mii työ­nan­ta­ja­na ja vas­taa kai­kis­ta työ­nan­ta­ja­vel­voit­teis­ta, nime­ää jokai­sel­le työn­te­ki­jäl­le oman yhteys­hen­ki­lön ja var­mis­taa, että työ­suh­teen ehdot ovat lain ja työ­eh­to­so­pi­mus­ten mukai­sia. Käyt­tä­jäy­ri­tys puo­les­taan ohjaa ja val­voo työskentelyä.
Pro­ses­si alkaa, kun yri­tys mää­rit­te­lee tar­peen­sa ja ottaa yhteyt­tä hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tyk­seen. Hyvä hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys nime­ää jokai­sel­le asiak­kaal­le oman vas­tuu­rek­ry­toi­jan, joka pereh­tyy huo­lel­li­ses­ti yri­tyk­sen tar­pei­siin ja yri­tys­kult­tuu­riin. Tämä hen­ki­lö hoi­taa rek­ry­toin­nin koko­nai­suu­des­saan: työ­paik­kail­moi­tuk­set jul­kais­taan kat­ta­vas­ti eri kana­vis­sa, hake­muk­set seu­lo­taan huo­lel­li­ses­ti, ja haas­tat­te­lut sekä tar­vit­ta­vat tes­tit teh­dään ammat­ti­tai­dol­la. Kun sopi­va työn­te­ki­jä löy­tyy, hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys tekee työ­so­pi­muk­sen työn­te­ki­jän kans­sa ja sol­mii asia­kas­so­pi­muk­sen käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen kanssa.
Käy­tän­nön jär­jes­te­lyis­sä hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys vas­taa pal­kan­mak­sus­ta, vakuu­tuk­sis­ta, työ­ter­veys­huol­los­ta ja muis­ta työ­nan­ta­ja­vel­voit­teis­ta. Käyt­tä­jäy­ri­tys puo­les­taan huo­leh­tii työ­hön pereh­dyt­tä­mi­ses­tä, työ­tur­val­li­suu­des­ta ja päi­vit­täi­ses­tä työnjohdosta.

Kuinka paljon yritys voi säästää henkilöstövuokrauksen avulla?

Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen avul­la saa­vu­tet­ta­vat sääs­töt vaih­te­le­vat yri­tyk­sen koon ja tilan­teen mukaan. Tyy­pil­li­ses­ti sääs­töt muo­dos­tu­vat rek­ry­toin­ti­pro­ses­sin tehos­tu­mi­ses­ta, hal­lin­nol­lis­ten teh­tä­vien vähe­ne­mi­ses­tä ja jous­ta­vuu­den lisääntymisestä.
Kes­ki­ko­koi­ses­sa suo­ma­lai­ses­sa yri­tyk­ses­sä yhden työn­te­ki­jän rek­ry­toin­tiin kuluu noin 9 000–15 000 euroa, kun huo­mioi­daan kaik­ki pro­ses­sin vai­heet. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta nämä kus­tan­nuk­set siir­ty­vät pal­ve­lun­tar­joa­jal­le, ja yri­tys mak­saa ainoas­taan teh­dys­tä työstä.
Kon­kreet­ti­nen esi­merk­ki: 3 000 euron kuu­kausi­palk­kai­sen työn­te­ki­jän rek­ry­toin­nin koko­nais­kus­tan­nuk­set voi­vat olla jopa 45 000 euroa ensim­mäi­sen vuo­den aika­na, kun huo­mioi­daan kaik­ki pii­lo­kus­tan­nuk­set. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta kus­tan­nuk­set voi­vat jää­dä 36 000–40 000 euroon, mikä tar­koit­taa 10-20% säästöä.

Millaisille yrityksille henkilöstövuokraus sopii parhaiten?

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus sovel­tuu eri­tyi­sen hyvin kas­vu­yri­tyk­sil­le, joi­den hen­ki­lös­tö­tar­ve vaih­te­lee nopeas­ti. Seson­ki­luon­tei­sil­la aloil­la, kuten mat­kai­lus­sa, ravin­to­la-alal­la ja raken­nus­teol­li­suu­des­sa, hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa jous­ta­van tavan vas­ta­ta kysyn­nän vaihteluihin.
Pk-yri­tyk­sil­le, joil­la ei ole omaa HR-osas­toa, hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tuo ammat­ti­mais­ta osaa­mis­ta rek­ry­toin­tiin. Suu­rem­mis­sa yri­tyk­sis­sä hen­ki­lös­tö­vuo­kraus voi toi­mia stra­te­gi­se­na työ­ka­lu­na, jol­la tasa­taan ruuh­ka­huip­pu­ja tai han­ki­taan eri­tyis­osaa­mis­ta pro­jek­ti­luon­toi­siin tehtäviin.
Yri­tyk­sil­le, jot­ka halua­vat kes­kit­tyä ydin­toi­min­taan­sa, hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa mah­dol­li­suu­den ulkois­taa aikaa vie­vät rek­ry­toin­ti­pro­ses­sit. Val­ta­kun­nal­li­ses­ti toi­mi­va hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys pys­tyy etsi­mään sopi­via työn­te­ki­jöi­tä kaik­kial­ta Suo­mes­ta, mikä on eri­tyi­sen tär­ke­ää alueil­la, joil­la osaa­vas­ta työ­voi­mas­ta on pulaa.

Henkilöstövuokraus osana vastuullista henkilöstösuunnittelua

Par­haim­mil­laan hen­ki­lös­tö­vuo­kraus on osa yri­tyk­sen stra­te­gis­ta ja vas­tuul­lis­ta hen­ki­lös­tö­suun­nit­te­lua. Se tar­jo­aa työ­ka­lun, jol­la voi­daan vas­ta­ta muut­tu­viin hen­ki­lös­tö­tar­pei­siin ket­te­räs­ti ja kus­tan­nus­te­hok­kaas­ti, unoh­ta­mat­ta työn­te­ki­jöi­den hyvinvointia.
Tule­vai­suu­des­sa hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen mer­ki­tys toden­nä­köi­ses­ti kas­vaa työ­elä­män muut­tues­sa yhä moni­muo­toi­sem­mak­si. Yri­tyk­set, jot­ka osaa­vat yhdis­tää stra­te­gi­ses­ti oman hen­ki­lös­tön ja vuo­kra­työ­voi­man käy­tön, pys­ty­vät opti­moi­maan hen­ki­lös­tö­re­surs­sin­sa tehok­kaas­ti ja inhimillisesti.
Yri­tyk­sen kan­nat­taa aloit­taa hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen hyö­dyn­tä­mi­nen ana­ly­soi­mal­la, mit­kä teh­tä­vät sopi­vat par­hai­ten vuo­kra­työn­te­ki­jöil­le ja mit­kä kan­nat­taa hoi­taa omal­la hen­ki­lös­töl­lä. Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys, joka kes­kit­tyy pit­kä­jän­tei­seen kump­pa­nuu­teen, aut­taa löy­tä­mään juu­ri oikean tasa­pai­non ja tar­jo­aa rää­tä­löi­ty­jä rat­kai­su­ja yri­tyk­sen tar­pei­siin. Tär­kein­tä on vali­ta kump­pa­ni, joka jakaa yri­tyk­sen arvot ja on sitou­tu­nut sekä työn­te­ki­jöi­den että asia­kas­yri­tys­ten hyvinvointiin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364