Pyrimme harjoittamaan kannattavaa liiketoimintaa

Tämän arvon koh­dal­la lii­ku­taan siis talou­del­li­sen vas­tuun sek­to­ril­la. Usein kan­san suus­sa kuu­lee har­mi­tel­ta­van sitä kuin­ka ”yri­tyk­set vain tako­vat ahnees­ti voit­to­ja”. Duu­ri-tii­mi ei tee täs­sä poik­keus­ta sikä­li, että sekin pyr­kii ”tako­maan voit­toa”. Toki itse väi­täm­me muu­ta­min eri perus­tein, ettei mei­tä voi­si aiheel­li­ses­ti syyt­tää ahneek­si. Jokai­sel­la on tie­tys­ti oikeus muo­dos­taa oma mie­li­pi­teen­sä fak­to­jen perusteella. 

Lii­ke­toi­min­tam­me on ihmis­ten työl­lis­tä­mis­tä. Suu­rin osa työn­te­ki­jöis­täm­me on työs­ken­nel­lyt käy­tän­nön aloil­la, joil­le oli­si ihan ter­ve­tul­lut­ta mak­saa vähän rei­lum­paa palk­kaa, jos ker­ran voit­toa ker­tyy nyt­kin. Mik­sei Duu­ri-tii­mi voi­si siis täh­dä­tä vain ”nol­la­tu­lok­seen” ja lait­taa nekin rahat työn­te­ki­jöi­den palkkoihin.

Niin absur­dil­ta kuin se kuu­los­taa­kin, se ei oli­si meil­le vas­tuul­lis­ta. Alla on perus­te­lum­me sii­hen, mik­si täh­tääm­me mal­til­li­seen lii­ke­voit­toon. Käsi­tel­lään aluk­si ylei­semm­mäl­lä tasol­la, mik­si yri­tyk­sien pitää aina ”takoa voittoa”. 

 

Miksi voittoa pitää tehdä?

Varoi­tus: kak­si seu­ra­vaa kap­pa­let­ta sisäl­tä­vät kui­vaa talousjargonia! 

Sel­ven­ne­tään ihan aluk­si, että lii­ke­voit­to on se las­ken­nal­li­nen sum­ma, joka jää kun kaik­ki yri­tyk­sen kulut - myös pal­kat - on vähen­net­ty lii­ke­vaih­dos­ta eli koko myyn­nis­tä. Lii­ke­voi­tos­ta mak­se­taan sit­ten taas yhtei­sö­ve­ro, joka on kir­joit­ta­mis­het­kel­lä yksi­tyi­so­mis­tei­sis­sa yri­tyk­sis­sä 20 %. Lop­pu jää ker­ryt­tä­mään yri­tyk­sen pää­omaa ja sil­lä voi­daan mak­saa myös osin­ko­ja omis­ta­jil­le. Huo­mau­tet­ta­koon, että tämä ei ole pank­ki­ti­lil­lä näky­vä sum­ma. Voit­toa teke­vä yri­tys­kin voi olla kas­sa­krii­sis­sä, eli se voi jou­tua tus­kai­le­maan, mis­tä saa­da rahaa tilil­le toi­min­nan pyö­rit­tä­mi­seen. Usein jou­du­taan odot­ta­maan asiak­kai­den mak­sa­van las­ku­ja samal­la kun raa­ka-ainei­ta jou­du­taan osta­maan jo val­miik­si varas­toon tuot­tei­ta var­ten ja säh­kö­las­ku­ja mak­sa­maan. Yhtä aikaa se voi jou­tua tilit­tä­mään voi­tol­li­ses­ta lii­ke­toi­min­nas­ta yhteisöveroa.

Täs­sä on hyvä het­ki refe­roi­da sitee­ra­tuin­ta koh­taa osa­keyh­tiö­lais­ta: “Yhtiön toi­min­nan tar­koi­tuk­se­na on tuot­taa voit­toa osak­kee­no­mis­ta­jil­le, jol­lei yhtiö­jär­jes­tyk­ses­sä mää­rä­tä toi­sin.” - Osa­keyh­tiö­lain 1 luvun 5 §. Duu­ri-tii­mi on yksi­tyi­so­mis­tei­nen osa­keyh­tiö, eikä tee poik­keus­ta edel­lä mai­nit­tuun. Itse asias­sa Duu­ri-tii­min vuo­tui­nen lii­ke­voit­to­ta­voi­te on 5 %. Tämä on se luku, jos­ta mak­se­taan yhtei­sö­ve­rot ja lop­pu jää ker­ryt­tä­mään yhtiön pääomaa.

No niin, nyt kun suu­rin osa luki­jois­ta on peläs­ty­nyt talous- ja laki­teks­tiä, jat­ke­taan täl­lä poru­kal­la. Eli kii­tos äiti, kun vie­lä luet tätä. 

Voit­toa yleen­sä teh­dään kah­des­ta syystä:

1. Se paran­taa yri­tyk­sen pää­omaa ja siten tur­vaa toi­min­taa ja mah­dol­lis­taa kas­vua. Tätä voi­tai­siin ver­ra­ta sii­hen, että per­he saa sääs­tet­tyä ja lyhen­net­tyä lai­no­ja kuu­kausi­tu­lois­ta eikä kaik­ki tulot mene kului­hin. Tämän ansios­ta per­heen varal­li­suus kas­vaa ja se voi esi­mer­kik­si saa­da lai­naa auto­tal­lin raken­ta­mis­ta var­ten. Sama pätee vaka­va­rai­sem­paan yri­tyk­seen. Se voi inves­toi­da helpommin.

2. Voit­to on kan­nus­tin omis­ta­jil­le hoi­taa yri­tys­tä hyvin. Voit­to ja sii­tä las­ket­ta­vat pää­oman tuo­ton mit­ta­rit ovat yleen­sä omis­ta­jil­le kes­kei­sim­piä ja se ker­to­vat käy­tän­nös­sä sen, että kun tähän sääs­tö­pos­suun lait­taa rahaa tai jät­tää nos­ta­mat­ta sitä pois, se osaa hoi­taa sitä parem­min kuin esi­mer­kik­si pan­kin tar­joa­mat rahastot.

Hyvin tuot­ta­va yri­tys myös tup­paa kan­nus­ta­maan yrit­tä­jiä käyt­tä­mään sii­hen aikaan­sa, voi­mi­aan ja aivokapasiteettiaan. 

Molem­mat syyt, oli niis­tä mitä miel­tä tahan­sa, tur­vaa­vat siis työpaikkoja.

 

Pitääkö yrityksen olla siis ahne menestyäkseen?

Väi­täm­me, että ei. Käsi­tel­lään lyhyes­ti kol­mea näkö­kul­maa, miten ahneus voi ajaa yri­tyk­sen perikatoon. 

1. Ahneet omis­ta­jat voi­vat pal­ki­ta lii­kaa itse­ään, nos­ta­mal­la varo­ja yri­tyk­ses­tä, jol­loin yri­tyk­sen toi­min­ta vaarantuu. 

2. Lii­ke­voi­ton mak­si­moin­ti voi men­nä yli ja työn­te­ki­jöi­tä ale­taan vii­la­ta lins­siin tai muu­ten hen­ki­lös­tös­tä koi­te­taan nipis­tää lii­kaa kulu­ja pois hen­ki­lös­tö­tyy­ty­väi­syy­den kus­tan­nuk­sel­la. Ennen pit­kää tämä ampuu yri­tys­tä omaan nilk­kaan, kun ammat­ti­lai­set kar­kaa­vat arvos­te­tuim­piin työ­paik­koi­hin. Huo­mau­tet­ta­kooon toki, että talou­del­li­nen pal­kit­se­mi­nen on vain yksi eri kei­nois­ta huo­leh­tia työn­te­ki­jöi­den tyytyväisyydestä.

3. Lii­an ahne kas­vu­ta­voi­te voi kaa­taa yri­tyk­sen. Yri­tyk­sen kas­vat­ta­mi­nen on kuin nuo­tion sytyt­tä­mis­tä: sitä pitää ruok­kia sopi­vas­ti tai se tukah­tuu. Kas­vu haas­taa yri­tyk­sen kas­san, eli hel­poi­ten käy­tet­tä­vis­sä ole­vat raha­va­rat, kos­ka rahaa sitou­tuu eri kuten työn­te­ki­jöi­den palk­koi­hin, konei­siin ja varas­toon han­kit­ta­viin raaka-aineisiin. 

Myös mikä­li aiem­mas­sa koko­luo­kas­sa esi­merk­sik­si 10 000 €:n kas­sas­sa on ollut riit­tä­vä pus­ku­ri, että mak­sut saa­daan hoi­det­tua ja varau­dut­tua vii­väs­ty­nei­siin las­ku­jen mak­sa­mi­siin, kas­vun myö­tä 50 000 €:n kas­sa voi aiheut­taa yrit­tä­jäl­le unet­to­mia öitä, kun rahaa pitää olla kier­ros­sa pal­jon toi­min­nan pyö­rit­tä­mi­sek­si. Jos tähän yhdis­te­tään vie­lä rahoit­ta­jien, kuten pan­kin, epä­luot­ta­mus lii­ke­toi­min­nan saa­mi­ses­ta len­toon, yri­tys voi kaa­tua lii­an suu­reen kas­vuun ja han­kit­tua varas­toa alkaa myy­dä­kin konkurssipesä.

 

Summa summarum

Duu­ri-tii­mi pyr­kii siis har­joit­ta­maan kan­nat­ta­vaa lii­ke­toi­min­taa. Lii­ke­voit­to­ta­voit­teek­si on ase­tet­tu 5 %/vuosi. Lop­pu on kate on suun­ni­tel­tu käy­tet­tä­vän yri­tyk­sen kehit­tä­mi­seen ja hen­ki­lös­tön pal­kit­se­mi­seen ja sitout­ta­mi­seen kuten Epassi-työsuhde-etuihin.

Duu­ri-tii­mi pro­fi­loi­tuu kas­vu­yri­tyk­sek­si, joten vaik­ka lii­ke­voit­to­pro­sent­ti pysyi­si sama­na, abso­luut­ti­nen lii­ke­voit­to kasvaa.

Duu­ri-tii­min omis­ta­jat ovat sitou­tu­neet talous­tra­te­gi­aan nimel­tä ”tol­kun bis­nes”. Me väl­täm­me aggres­sii­vis­ta velan­ot­toa ja rahoit­ta­jien haa­li­mis­ta. Toki lii­ke­toi­min­ta­mal­lim­me­kin mah­dol­lis­taa erit­täin vähäi­set lai­na­neu­vot­te­lu- rahoit­ta­ja­tar­peet. Toi­mim­me tulo­ra­hoi­tuk­sel­la. Inves­toim­me kas­vuun ja kehi­tyk­seen lii­ke­toi­min­tam­me omaa rahavirtaa.

Vaik­ka osak­kaat Duu­ri-tii­mis­sä pidät­tä­vät omis­ta­ja­noi­keu­den itsen­sä talou­del­li­seen pal­kit­se­mi­seen, he ovat sitou­tu­neet teke­mään sen vain kun se ei vaa­ran­na yri­tyk­sen toi­min­to­ja ja työ­paik­ko­ja. Voi­si sanoa, että omis­ta­jat ovat vii­mei­si­nä nos­ta­mas­sa varo­ja yrityksestä.

Sel­ko­kie­lel­lä sanot­tu­na suu­rin osa voi­tos­ta jäte­tään yri­tyk­seen, jot­ta Duu­ri-tii­mis­tä tuli­si vakaa työ­paik­ka, jol­la on edel­ly­tyk­set edis­tää edel­lä­kä­vi­jä­nä työn iloa!

Soita 045 787 67364