Pyrimme harjoittamaan kannattavaa liiketoimintaa
Tämän arvon kohdalla liikutaan siis taloudellisen vastuun sektorilla. Usein kansan suussa kuulee harmiteltavan sitä kuinka ”yritykset vain takovat ahneesti voittoja”. Duuri-tiimi ei tee tässä poikkeusta sikäli, että sekin pyrkii ”takomaan voittoa”. Toki itse väitämme muutamin eri perustein, ettei meitä voisi aiheellisesti syyttää ahneeksi. Jokaisella on tietysti oikeus muodostaa oma mielipiteensä faktojen perusteella.
Liiketoimintamme on ihmisten työllistämistä. Suurin osa työntekijöistämme on työskennellyt käytännön aloilla, joille olisi ihan tervetullutta maksaa vähän reilumpaa palkkaa, jos kerran voittoa kertyy nytkin. Miksei Duuri-tiimi voisi siis tähdätä vain ”nollatulokseen” ja laittaa nekin rahat työntekijöiden palkkoihin.
Niin absurdilta kuin se kuulostaakin, se ei olisi meille vastuullista. Alla on perustelumme siihen, miksi tähtäämme maltilliseen liikevoittoon. Käsitellään aluksi yleisemmmällä tasolla, miksi yrityksien pitää aina ”takoa voittoa”.
Miksi voittoa pitää tehdä?
Varoitus: kaksi seuravaa kappaletta sisältävät kuivaa talousjargonia!
Selvennetään ihan aluksi, että liikevoitto on se laskennallinen summa, joka jää kun kaikki yrityksen kulut - myös palkat - on vähennetty liikevaihdosta eli koko myynnistä. Liikevoitosta maksetaan sitten taas yhteisövero, joka on kirjoittamishetkellä yksityisomisteisissa yrityksissä 20 %. Loppu jää kerryttämään yrityksen pääomaa ja sillä voidaan maksaa myös osinkoja omistajille. Huomautettakoon, että tämä ei ole pankkitilillä näkyvä summa. Voittoa tekevä yrityskin voi olla kassakriisissä, eli se voi joutua tuskailemaan, mistä saada rahaa tilille toiminnan pyörittämiseen. Usein joudutaan odottamaan asiakkaiden maksavan laskuja samalla kun raaka-aineita joudutaan ostamaan jo valmiiksi varastoon tuotteita varten ja sähkölaskuja maksamaan. Yhtä aikaa se voi joutua tilittämään voitollisesta liiketoiminnasta yhteisöveroa.
Tässä on hyvä hetki referoida siteeratuinta kohtaa osakeyhtiölaista: “Yhtiön toiminnan tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.” - Osakeyhtiölain 1 luvun 5 §. Duuri-tiimi on yksityisomisteinen osakeyhtiö, eikä tee poikkeusta edellä mainittuun. Itse asiassa Duuri-tiimin vuotuinen liikevoittotavoite on 5 %. Tämä on se luku, josta maksetaan yhteisöverot ja loppu jää kerryttämään yhtiön pääomaa.
No niin, nyt kun suurin osa lukijoista on pelästynyt talous- ja lakitekstiä, jatketaan tällä porukalla. Eli kiitos äiti, kun vielä luet tätä.
Voittoa yleensä tehdään kahdesta syystä:
1. Se parantaa yrityksen pääomaa ja siten turvaa toimintaa ja mahdollistaa kasvua. Tätä voitaisiin verrata siihen, että perhe saa säästettyä ja lyhennettyä lainoja kuukausituloista eikä kaikki tulot mene kuluihin. Tämän ansiosta perheen varallisuus kasvaa ja se voi esimerkiksi saada lainaa autotallin rakentamista varten. Sama pätee vakavaraisempaan yritykseen. Se voi investoida helpommin.
2. Voitto on kannustin omistajille hoitaa yritystä hyvin. Voitto ja siitä laskettavat pääoman tuoton mittarit ovat yleensä omistajille keskeisimpiä ja se kertovat käytännössä sen, että kun tähän säästöpossuun laittaa rahaa tai jättää nostamatta sitä pois, se osaa hoitaa sitä paremmin kuin esimerkiksi pankin tarjoamat rahastot.
Hyvin tuottava yritys myös tuppaa kannustamaan yrittäjiä käyttämään siihen aikaansa, voimiaan ja aivokapasiteettiaan.
Molemmat syyt, oli niistä mitä mieltä tahansa, turvaavat siis työpaikkoja.
Pitääkö yrityksen olla siis ahne menestyäkseen?
Väitämme, että ei. Käsitellään lyhyesti kolmea näkökulmaa, miten ahneus voi ajaa yrityksen perikatoon.
1. Ahneet omistajat voivat palkita liikaa itseään, nostamalla varoja yrityksestä, jolloin yrityksen toiminta vaarantuu.
2. Liikevoiton maksimointi voi mennä yli ja työntekijöitä aletaan viilata linssiin tai muuten henkilöstöstä koitetaan nipistää liikaa kuluja pois henkilöstötyytyväisyyden kustannuksella. Ennen pitkää tämä ampuu yritystä omaan nilkkaan, kun ammattilaiset karkaavat arvostetuimpiin työpaikkoihin. Huomautettakooon toki, että taloudellinen palkitseminen on vain yksi eri keinoista huolehtia työntekijöiden tyytyväisyydestä.
3. Liian ahne kasvutavoite voi kaataa yrityksen. Yrityksen kasvattaminen on kuin nuotion sytyttämistä: sitä pitää ruokkia sopivasti tai se tukahtuu. Kasvu haastaa yrityksen kassan, eli helpoiten käytettävissä olevat rahavarat, koska rahaa sitoutuu eri kuten työntekijöiden palkkoihin, koneisiin ja varastoon hankittaviin raaka-aineisiin.
Myös mikäli aiemmassa kokoluokassa esimerksiksi 10 000 €:n kassassa on ollut riittävä puskuri, että maksut saadaan hoidettua ja varauduttua viivästyneisiin laskujen maksamisiin, kasvun myötä 50 000 €:n kassa voi aiheuttaa yrittäjälle unettomia öitä, kun rahaa pitää olla kierrossa paljon toiminnan pyörittämiseksi. Jos tähän yhdistetään vielä rahoittajien, kuten pankin, epäluottamus liiketoiminnan saamisesta lentoon, yritys voi kaatua liian suureen kasvuun ja hankittua varastoa alkaa myydäkin konkurssipesä.
Summa summarum
Duuri-tiimi pyrkii siis harjoittamaan kannattavaa liiketoimintaa. Liikevoittotavoitteeksi on asetettu 5 %/vuosi. Loppu on kate on suunniteltu käytettävän yrityksen kehittämiseen ja henkilöstön palkitsemiseen ja sitouttamiseen kuten Epassi-työsuhde-etuihin.
Duuri-tiimi profiloituu kasvuyritykseksi, joten vaikka liikevoittoprosentti pysyisi samana, absoluuttinen liikevoitto kasvaa.
Duuri-tiimin omistajat ovat sitoutuneet taloustrategiaan nimeltä ”tolkun bisnes”. Me vältämme aggressiivista velanottoa ja rahoittajien haalimista. Toki liiketoimintamallimmekin mahdollistaa erittäin vähäiset lainaneuvottelu- rahoittajatarpeet. Toimimme tulorahoituksella. Investoimme kasvuun ja kehitykseen liiketoimintamme omaa rahavirtaa.
Vaikka osakkaat Duuri-tiimissä pidättävät omistajanoikeuden itsensä taloudelliseen palkitsemiseen, he ovat sitoutuneet tekemään sen vain kun se ei vaaranna yrityksen toimintoja ja työpaikkoja. Voisi sanoa, että omistajat ovat viimeisinä nostamassa varoja yrityksestä.
Selkokielellä sanottuna suurin osa voitosta jätetään yritykseen, jotta Duuri-tiimistä tulisi vakaa työpaikka, jolla on edellytykset edistää edelläkävijänä työn iloa!