Toimimme rehellisesti silloinkin, kun siitä ei näytä olevan välitöntä taloudellista hyötyä

Pal­jon­ko olen val­mis mak­sa­maan hyväs­tä omas­ta­tun­nos­ta? Mil­lai­sen hin­ta­la­pun lai­tan vapau­del­le kat­soa asia­kas­tam­me, työn­te­ki­jääm­me tai viran­omais­ta sil­miin? Täl­lai­sen rat­kai­sun eteen jou­dum­me jat­ku­vas­ti. Toi­saal­ta, jos­kus kes­kus­te­lu rehel­li­syy­des­tä suis­tuu eri­koi­sil­le uril­le, jos­sa menee sekai­sin luot­ta­muk­sel­li­suus, rajat­to­muus ja rehel­li­syys. Pala­taan tuon­nem­pa­na sii­hen, mitä rehel­li­syys ei tar­koi­ta. Ote­taan ensin esi­merk­ke­jä tilan­teis­ta, jois­sa meil­tä vaa­di­taan rehellisyyttä.

 

Rehellisyys lomakorvausten ja -palkkojen maksussa

Kesäl­lä 2022 meil­lä tuli vas­taan tilan­ne, jos­sa vuo­si­lo­ma­palk­ka­käy­tän­nön muu­tok­ses­ta joh­tuen meil­lä oli yli kym­me­nen keik­ka­lai­sen loma­palk­ka mak­sa­mat­ta. Työn­te­ki­jät eivät osan­neet odot­taa nii­tä, eivät­kä kysel­leet nii­den perään. Työs­ken­te­lys­tä oli usei­ta kuu­kausia aikaa. Me oli­sim­me voi­neet paran­taa tulos­tam­me useil­la tuhan­sil­la jät­tä­mäl­lä kai­kes­sa hil­jai­suu­des­sa unoh­de­tut loma­pal­kat mak­sa­mat­ta, mikä sil­loin oli­si ollut eri­tyi­sen ter­ve­tul­lut avus­tus fir­mam­me, joka eli sil­loin kädes­tä suu­hun, kan­nat­ta­vuu­teen. Asi­aa ei kui­ten­kaan tar­vin­nut kah­des­ti poh­tia. Palk­ko­jen mak­sua seu­ran­nut ihmet­te­le­vien ja ilah­tu­nei­de What­sApp-vies­tien tul­vah­dus oli kyl­lä joka euron arvoi­nen, sitä on muka­va muis­tel­la edelleen.

Jos työn­te­ki­jää halu­aa vii­la­ta lins­siin, loma­pal­kat ovat­kin se hel­poin kons­ti. Kaik­ki työn­te­ki­jät eivät vält­tä­mät­tä osaa tar­kis­taa onko loma­palk­kaa tai -kor­vaus­ta mak­set­tu ollen­kaan, tai onko se oikean suu­rui­nen. Var­sin­kin monet maa­han­muut­ta­jat ja vas­ta työ­elä­män aloit­ta­neet nuo­ret eivät vält­tä­mät­tä osaa odot­taa loma­palk­kaa- tai kor­vaus­ta mak­set­ta­vak­si. Tai mikä­li osaa­vat, kyn­nys huo­maut­taa vir­hees­tä pal­kan­mak­suun voi olla lii­an pelot­ta­va. Tämän tie­däm­me suku­lais­tyt­tö­jem­me koke­muk­ses­ta, jot­ka oli­vat erääs­sä vuo­kra­työy­ri­tyk­ses­tä. He valit­ti­vat, että lomat jäi fir­maan, eivät­kä keho­tuk­sis­tam­me huo­li­mat­ta toh­ti­neet pyy­tää nii­tä maksettavaksi.

Meil­le rehel­li­syy­den arvo tar­koit­taa käy­tän­nös­sä sitä, että mak­sam­me työn­te­ki­jäl­le hänel­le kuu­lu­vat erät, tie­si hän itse niis­tä tai ei.

 

Vuokratyöntekijöidemme rehellisyys asiakkaille

Odo­tam­me, että Duu­ri-tii­mis­sä työs­ken­te­le­vät osoit­ta­vat ehdo­ton­ta rehel­li­syyt­tä asiak­kail­lem­me, jois­sa työs­ken­te­le­vät. Ensim­mäi­se­nä mie­leen tule­va seik­ka on työ­ajat ja nii­den kir­jaa­mi­nen. Joil­la­kin työ­pai­koil­la voi työn­joh­don suos­tu­muk­sel­la olla eri­näis­tä jous­toa, mut­ta työn­te­ki­jä ei saa itse ilman työn­joh­don suos­tu­mus­ta ottaa oikeut­ta kir­jail­la myö­häs­ty­mi­siä tai aiem­min töis­tä läh­tö­jä omak­si eduk­seen, kos­ka se oli­si asiak­kaam­me ajan varastamista. 

Lisäk­si työn­te­ki­jäm­me sitou­tu­vat nou­dat­ta­maan asiak­kai­dem­me tie­to­suo­jaa ja usein se tar­koit­taa esi­mer­kik­si sitä, ettei tuo­tan­nos­ta val­mis­tet­ta­vis­ta tuot­teis­ta tai sopi­mus­asiak­kais­ta voi ker­toa työ­pai­kan ulko­puo­lel­la. Myös eri­lais­ten tuo­te- ja työ­tur­val­li­suus­mää­räys­ten seu­raa­mi­nen liit­tyy rehellisyyteen.

 

Rekrytoijien rehellisyys

Duu­ri-tii­min rek­ry­toi­jat sitou­tu­vat rehel­li­syy­teen ole­mal­la pimit­tä­mät­tä työn­ha­ki­jas­ta työn­teon kan­nal­ta oleel­li­sia tie­to­ja saa­dak­seen asiak­kaan tilauk­sen täy­tet­tyä. Vaik­ka meil­lä valui­si tilaus rehel­li­syy­den takia sivu suun, asiak­kaam­me luot­ta­mus on tätä tärkeämpi.

Rehel­li­syy­des­tä puhut­taes­sa mie­ti­tään usein rehel­li­syy­den kivu­liai­ta puo­lia ja todet­ta­koon, että rehel­li­syys pun­ni­taan par­hai­ten sil­loin kun se mak­saa. Haluam­me nos­taa kui­ten­kin esiin täs­sä yhtey­des­sä rehel­li­syyt­tä lähei­ses­ti liip­paa­van omi­nai­suu­den: avoi­muu­den. Sii­hen liit­tyy se, että jaam­me myös posi­tii­vi­set palaut­teet asian­osai­sil­le eteenpäin. 

 

Mitä rehellisyys ei tarkoita?

Jos­kus kun puhuu rehel­li­syy­des­tä jon­kun kans­sa, kes­kus­te­lu lip­sah­taa puhee­seen kos­kien rajat­to­muut­ta. Käsi­tel­lään esi­merk­kien avul­la, mitä rehel­li­sen ihmi­sen ei tar­vit­se tehdä.

1. Työ­ka­ve­ril­le­ni on ker­ty­nyt vat­saa. Kos­ka olen rehel­li­nen, minä ker­ron huo­mio­ni ääneen. 

Vää­rin! Täs­sä on kyse tah­dit­to­muu­des­ta ja rajat­to­muu­des­ta. Et ole epä­re­hel­li­nen, vaik­ket pilaa kave­ri­si päi­vää sano­mal­la kaik­kia huo­mioi­ta­si ääneen.

2. Duu­ri-tii­min toi­mi­hen­ki­lö saa huo­noa palau­tet­ta työn­te­ki­jän työ­pa­nok­ses­ta. Toi­mi­hen­ki­lö on rehel­li­nen ja lataa rekla­maa­tion pip­pu­ril­la höys­tet­ty­nä työn­te­ki­jäl­le, jot­ta hän oppii tavoille.

Vää­rin! Toi­mi­hen­ki­lön tulee arvioi­da tilan­ne ja toden­nä­köi­ses­ti kes­kus­te­lu työn­te­ki­jän kans­sa on pai­kal­laan. Toi­mi­hen­ki­lön tulee kui­ten­kin antaa ensin työn­te­ki­jäl­le mah­dol­li­suus tul­la kuul­luk­si ja selit­tää, mik­si asia­kas on pet­ty­nyt. Mikä­li työn­te­koa voi­daan jat­kaa, työn­te­ki­jän täy­tyy tie­tää mitä hänel­tä odo­te­taan. Vaik­ka kes­kus­te­lun pitää olla sel­ke­ää, mei­dä on tär­keen olla kun­nioit­ta­via, kos­ka aiheut­ta­mal­la trau­mo­ja ja liet­so­mal­la pelon ilma­pii­riä, edis­täm­me toden­nä­köi­sem­min hai­tal­li­sia toi­min­ta­ta­po­ja ja moti­vaa­tion romahduksen.

3. Olem­me saa­neet luot­ta­muk­sel­li­sia tie­to­ja kos­kien asiak­kaan tuo­tan­toa. Vali­tet­ta­vas­ti emme voi pitää salai­suuk­sia, kos­ka olem­me päät­tä­neet olla rehellisiä.

Vää­rin. Rehel­li­syys ja luot­ta­muk­sel­li­suus eivät sul­je toi­si­aan pois. Itse asias­sa oli­si epä­re­hel­lis­tä rik­koa toi­sen luottamus. 

Nämä esi­mer­kit ovat mel­ko ilmei­siä, mut­ta haluam­me nii­den avul­la osoit­taa sel­ko­kie­lel­lä, mitä rehel­li­syys ei ole, kos­ka sii­tä on monen­lai­sia vää­riä käsityksiä.

Yhteen­ve­to­na todet­ta­koon, että uskom­me rehel­li­syy­den mak­sa­van meil­le toi­si­naan, mut­ta ajat­te­lem­me sen ole­van inves­toin­ti. Odo­tam­me työn­te­ki­jöi­dem­me ajat­te­le­van samoin.

Soita 045 787 67364