Toimimme rehellisesti silloinkin, kun siitä ei näytä olevan välitöntä taloudellista hyötyä
Paljonko olen valmis maksamaan hyvästä omastatunnosta? Millaisen hintalapun laitan vapaudelle katsoa asiakastamme, työntekijäämme tai viranomaista silmiin? Tällaisen ratkaisun eteen joudumme jatkuvasti. Toisaalta, joskus keskustelu rehellisyydestä suistuu erikoisille urille, jossa menee sekaisin luottamuksellisuus, rajattomuus ja rehellisyys. Palataan tuonnempana siihen, mitä rehellisyys ei tarkoita. Otetaan ensin esimerkkejä tilanteista, joissa meiltä vaaditaan rehellisyyttä.
Rehellisyys lomakorvausten ja -palkkojen maksussa
Kesällä 2022 meillä tuli vastaan tilanne, jossa vuosilomapalkkakäytännön muutoksesta johtuen meillä oli yli kymmenen keikkalaisen lomapalkka maksamatta. Työntekijät eivät osanneet odottaa niitä, eivätkä kyselleet niiden perään. Työskentelystä oli useita kuukausia aikaa. Me olisimme voineet parantaa tulostamme useilla tuhansilla jättämällä kaikessa hiljaisuudessa unohdetut lomapalkat maksamatta, mikä silloin olisi ollut erityisen tervetullut avustus firmamme, joka eli silloin kädestä suuhun, kannattavuuteen. Asiaa ei kuitenkaan tarvinnut kahdesti pohtia. Palkkojen maksua seurannut ihmettelevien ja ilahtuneide WhatsApp-viestien tulvahdus oli kyllä joka euron arvoinen, sitä on mukava muistella edelleen.
Jos työntekijää haluaa viilata linssiin, lomapalkat ovatkin se helpoin konsti. Kaikki työntekijät eivät välttämättä osaa tarkistaa onko lomapalkkaa tai -korvausta maksettu ollenkaan, tai onko se oikean suuruinen. Varsinkin monet maahanmuuttajat ja vasta työelämän aloittaneet nuoret eivät välttämättä osaa odottaa lomapalkkaa- tai korvausta maksettavaksi. Tai mikäli osaavat, kynnys huomauttaa virheestä palkanmaksuun voi olla liian pelottava. Tämän tiedämme sukulaistyttöjemme kokemuksesta, jotka olivat eräässä vuokratyöyrityksestä. He valittivat, että lomat jäi firmaan, eivätkä kehotuksistamme huolimatta tohtineet pyytää niitä maksettavaksi.
Meille rehellisyyden arvo tarkoittaa käytännössä sitä, että maksamme työntekijälle hänelle kuuluvat erät, tiesi hän itse niistä tai ei.
Vuokratyöntekijöidemme rehellisyys asiakkaille
Odotamme, että Duuri-tiimissä työskentelevät osoittavat ehdotonta rehellisyyttä asiakkaillemme, joissa työskentelevät. Ensimmäisenä mieleen tuleva seikka on työajat ja niiden kirjaaminen. Joillakin työpaikoilla voi työnjohdon suostumuksella olla erinäistä joustoa, mutta työntekijä ei saa itse ilman työnjohdon suostumusta ottaa oikeutta kirjailla myöhästymisiä tai aiemmin töistä lähtöjä omaksi edukseen, koska se olisi asiakkaamme ajan varastamista.
Lisäksi työntekijämme sitoutuvat noudattamaan asiakkaidemme tietosuojaa ja usein se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei tuotannosta valmistettavista tuotteista tai sopimusasiakkaista voi kertoa työpaikan ulkopuolella. Myös erilaisten tuote- ja työturvallisuusmääräysten seuraaminen liittyy rehellisyyteen.
Rekrytoijien rehellisyys
Duuri-tiimin rekrytoijat sitoutuvat rehellisyyteen olemalla pimittämättä työnhakijasta työnteon kannalta oleellisia tietoja saadakseen asiakkaan tilauksen täytettyä. Vaikka meillä valuisi tilaus rehellisyyden takia sivu suun, asiakkaamme luottamus on tätä tärkeämpi.
Rehellisyydestä puhuttaessa mietitään usein rehellisyyden kivuliaita puolia ja todettakoon, että rehellisyys punnitaan parhaiten silloin kun se maksaa. Haluamme nostaa kuitenkin esiin tässä yhteydessä rehellisyyttä läheisesti liippaavan ominaisuuden: avoimuuden. Siihen liittyy se, että jaamme myös positiiviset palautteet asianosaisille eteenpäin.
Mitä rehellisyys ei tarkoita?
Joskus kun puhuu rehellisyydestä jonkun kanssa, keskustelu lipsahtaa puheeseen koskien rajattomuutta. Käsitellään esimerkkien avulla, mitä rehellisen ihmisen ei tarvitse tehdä.
1. Työkaverilleni on kertynyt vatsaa. Koska olen rehellinen, minä kerron huomioni ääneen.
• Väärin! Tässä on kyse tahdittomuudesta ja rajattomuudesta. Et ole epärehellinen, vaikket pilaa kaverisi päivää sanomalla kaikkia huomioitasi ääneen.
2. Duuri-tiimin toimihenkilö saa huonoa palautetta työntekijän työpanoksesta. Toimihenkilö on rehellinen ja lataa reklamaation pippurilla höystettynä työntekijälle, jotta hän oppii tavoille.
• Väärin! Toimihenkilön tulee arvioida tilanne ja todennäköisesti keskustelu työntekijän kanssa on paikallaan. Toimihenkilön tulee kuitenkin antaa ensin työntekijälle mahdollisuus tulla kuulluksi ja selittää, miksi asiakas on pettynyt. Mikäli työntekoa voidaan jatkaa, työntekijän täytyy tietää mitä häneltä odotetaan. Vaikka keskustelun pitää olla selkeää, meidä on tärkeen olla kunnioittavia, koska aiheuttamalla traumoja ja lietsomalla pelon ilmapiiriä, edistämme todennäköisemmin haitallisia toimintatapoja ja motivaation romahduksen.
3. Olemme saaneet luottamuksellisia tietoja koskien asiakkaan tuotantoa. Valitettavasti emme voi pitää salaisuuksia, koska olemme päättäneet olla rehellisiä.
• Väärin. Rehellisyys ja luottamuksellisuus eivät sulje toisiaan pois. Itse asiassa olisi epärehellistä rikkoa toisen luottamus.
Nämä esimerkit ovat melko ilmeisiä, mutta haluamme niiden avulla osoittaa selkokielellä, mitä rehellisyys ei ole, koska siitä on monenlaisia vääriä käsityksiä.
Yhteenvetona todettakoon, että uskomme rehellisyyden maksavan meille toisinaan, mutta ajattelemme sen olevan investointi. Odotamme työntekijöidemme ajattelevan samoin.