Elintarvikealan työvoimapula – piilevät syyt ja tehokkaat ratkaisut

Elin­tar­vi­kea­la on yksi Suo­men talou­den kul­ma­ki­vis­tä, mut­ta se koh­taa jat­ku­vas­ti kas­va­via haas­tei­ta työ­voi­man saa­ta­vuu­des­sa. Työ­voi­ma­pu­la vai­keut­taa alan yri­tys­ten toi­min­taa, jar­rut­taa kas­vua ja voi pahim­mil­laan joh­taa tuo­tan­non supis­ta­mi­siin. Haas­tee­seen vas­taa­mi­nen vaa­tii sekä alan nyky­ti­lan­teen ymmär­tä­mis­tä että inno­va­tii­vi­sia rat­kai­su­ja, jot­ka hou­kut­te­le­vat osaa­vaa työ­voi­maa alal­le. Täs­sä artik­ke­lis­sa pureu­dum­me elin­tar­vi­kea­lan työ­voi­ma­pu­lan syi­hin ja esit­te­lem­me toi­mi­via rat­kai­su­ja, joil­la tilan­net­ta voi­daan parantaa.

Elintarvikealan työvoimapulan nykytilanne Suomessa

Elin­tar­vi­ke­teol­li­suus on Suo­men nel­jän­nek­si suu­rin teol­li­suu­de­na­la, ja se työl­lis­tää suo­raan noin 38 000 hen­ki­löä. Alan työ­voi­ma­pu­la on kui­ten­kin kas­va­nut mer­kit­tä­väs­ti vii­me vuo­si­na. Yri­tyk­set rapor­toi­vat vai­keuk­sis­ta löy­tää sekä kausi­luon­tei­sia työn­te­ki­jöi­tä että vaki­tuis­ta työ­voi­maa tuo­tan­non eri vaiheisiin.

Tilan­ne on eri­tyi­sen haas­ta­va pie­nem­mil­lä paik­ka­kun­nil­la, jois­sa työi­käi­sen väes­tön mää­rä on las­kus­sa. Työ­voi­ma­pu­lan vai­ku­tuk­set näky­vät monel­la taval­la: tuo­tan­to­lin­jo­jen tehok­kuu­den las­ku­na, kas­vun rajoit­tu­mi­se­na ja jopa tilaus­ten menet­tä­mi­se­nä. Työ­voi­ma­pu­la on suo­ra uhka elin­tar­vi­ke­ket­jun toi­mi­vuu­del­le ja sitä kaut­ta koko ruokaturvallisuudelle.

Elin­tar­vi­kea­lan yri­tyk­sis­tä jo yli puo­let ilmoit­taa työ­voi­man saa­ta­vuu­den ole­van mer­kit­tä­vä este lii­ke­toi­min­nan kehit­tä­mi­sel­le. Tämä on vaka­va ongel­ma alal­le, joka on kriit­ti­nen osa huol­to­var­muut­ta ja kansantaloutta.

Miksi elintarvikealan työpaikat eivät houkuttele?

Elin­tar­vi­ke­teol­li­suu­den työ­paik­ko­jen hou­kut­te­le­vuu­teen vai­kut­ta­vat monet teki­jät. Alaa var­jos­ta­vat usein mie­li­ku­vat ras­kas­ta fyy­si­ses­tä työs­tä, haas­ta­vis­ta työ­olo­suh­teis­ta ja mata­las­ta palk­ka­ta­sos­ta. Todel­li­suu­des­sa monet näis­tä mie­li­ku­vis­ta ovat van­hen­tu­nei­ta, mut­ta ne vai­kut­ta­vat sil­ti voi­mak­kaas­ti eten­kin nuor­ten uravalintapäätöksiin.

Vuo­ro­työ on yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä haas­teis­ta. Elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to vaa­tii usein kol­mi­vuo­ro­työ­tä, joka ei sovi kai­kil­le elä­män­ti­lan­tei­siin. Työym­pä­ris­tön olo­suh­teet kuten kyl­mät tilat, kos­teus ja elin­tar­vi­ke­tuo­tan­non tiu­kat hygie­nia­vaa­ti­muk­set voi­vat myös tun­tua kuormittavilta.

Piilevät rakenteelliset syyt työvoimapulan taustalla

Elin­tar­vi­kea­lan työ­voi­ma­pu­laan vai­kut­ta­vat myös syvem­mät raken­teel­li­set teki­jät. Yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä on kou­lu­tuk­sen ja työ­elä­män koh­taan­to-ongel­ma. Alan eri­tyis­osaa­mis­ta tar­joa­vaa kou­lu­tus­ta on saa­ta­vil­la rajal­li­ses­ti, ja opis­ke­li­ja­mää­rät ovat las­ke­neet, kun nuo­ret suun­taa­vat muil­le aloille.

Demo­gra­fi­set muu­tok­set vai­kut­ta­vat työ­voi­man saa­ta­vuu­teen koko Suo­mes­sa, mut­ta eri­tyi­ses­ti alueil­la, jois­sa elin­tar­vi­ke­teol­li­suut­ta on perin­tei­ses­ti har­joi­tet­tu. Väes­tön ikään­ty­mi­nen ja kau­pun­gis­tu­mi­nen vähen­tä­vät työi­käis­ten mää­rää juu­ri niil­lä alueil­la, jois­sa tuo­tan­to­lai­tok­set sijaitsevat.

Työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton haas­teet näky­vät myös elin­tar­vi­kea­lal­la. Maa­han­muut­ta­jat voi­si­vat olla rat­kai­su työ­voi­ma­pu­laan, mut­ta haas­teek­si muo­dos­tu­vat kie­li­vaa­ti­muk­set, kult­tuu­rie­rot sekä elin­tar­vi­kea­lan eri­tyis­osaa­mi­sen tun­nis­ta­mi­nen ja tun­nus­ta­mi­nen. Maa­han­muut­to Suo­meen on vii­me vuo­si­na moni­puo­lis­tu­nut ja lisään­ty­nyt, mikä luo mah­dol­li­suuk­sia, mut­ta vaa­tii myös sopeu­tu­mis­ta työyhteisöiltä.

Menestystarinoita: miten edelläkävijäyritykset ovat ratkaisseet työvoimahaasteen

Jot­kut elin­tar­vi­kea­lan yri­tyk­set ovat onnis­tu­neet kään­tä­mään työ­voi­ma­haas­teen eduk­seen. Nämä edel­lä­kä­vi­jät ovat panos­ta­neet työ­hy­vin­voin­tiin, jous­ta­viin työ­jär­jes­te­lyi­hin ja työn mie­lek­kyy­den lisäämiseen.

Esi­mer­kik­si monet tuo­tan­to­lai­tok­set ovat otta­neet käyt­töön uusia työ­vuo­ro­jär­jes­te­ly­jä, jot­ka mah­dol­lis­ta­vat parem­man työn ja vapaa-ajan tasa­pai­non. Jois­sa­kin yri­tyk­sis­sä on kehi­tet­ty myös ura­pol­ku­mal­le­ja, jot­ka anta­vat työn­te­ki­jöil­le mah­dol­li­suu­den kehit­tyä ja ede­tä ural­laan yri­tyk­sen sisällä.

Työ­hy­vin­voin­tiin panos­ta­mi­nen, kuten Epas­sin kal­tais­ten hyvin­voin­tie­tu­jen tar­joa­mi­nen, on osoit­tau­tu­nut tehok­kaak­si kei­nok­si sitout­taa työn­te­ki­jöi­tä. Työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­ti hei­jas­tuu suo­raan tuot­ta­vuu­teen ja työn laa­tuun, mikä on elin­tar­vi­kea­lal­la eri­tyi­sen tärkeää.

Myös kult­tuu­ri­nen muu­tos avoi­mem­paan ja osal­lis­ta­vam­paan suun­taan on aut­ta­nut monia yri­tyk­siä hou­kut­te­le­maan ja pitä­mään osaa­vaa työ­voi­maa. Hyvä työn­te­ki­jä­ko­ke­mus lisää asia­kas­tyy­ty­väi­syyt­tä, ja tyy­ty­väi­set työn­te­ki­jät pysy­vät yri­tyk­ses­sä pidempään.

Tehokkaat ratkaisut elintarvikealan työvoimapulaan

Elin­tar­vi­kea­lan työ­voi­ma­pu­laan on ole­mas­sa usei­ta tehok­kai­ta rat­kai­su­ja, joi­ta yri­tyk­set voi­vat sovel­taa omiin tar­pei­siin­sa. Moni­puo­li­set hen­ki­lös­tö­rat­kai­sut tar­joa­vat jous­ta­van tavan täy­den­tää työ­voi­ma­tar­pei­ta eri­tyi­ses­ti kausi­vaih­te­lui­den aika­na. Ne mah­dol­lis­ta­vat nopean rea­goin­nin tuo­tan­to­piik­kei­hin ja aut­ta­vat yri­tyk­siä hal­lit­se­maan resurs­se­jaan tehokkaammin.

Kou­lu­tusyh­teis­työ oppi­lai­tos­ten kans­sa aut­taa raken­ta­maan tule­vai­suu­den osaa­ja­pank­kia. Rää­tä­löi­dyt kou­lu­tus­oh­jel­mat ja oppi­so­pi­mus­kou­lu­tus voi­vat tuo­da alal­le moti­voi­tu­nei­ta nuo­ria, jot­ka oppi­vat juu­ri yri­tyk­sen tar­vit­se­mia taitoja.

Työ­pe­räi­sen maa­han­muu­ton edis­tä­mi­nen on tär­keä osa rat­kai­sua. Aktii­vi­nen toi­min­ta kan­sain­vä­li­sen rek­ry­toin­nin paris­sa aut­taa yri­tyk­siä löy­tä­mään osaa­vaa työ­voi­maa myös Suo­men rajo­jen ulkopuolelta.

Auto­maa­tion tasa­pai­noi­nen hyö­dyn­tä­mi­nen voi vapaut­taa työ­voi­maa rutii­ni­teh­tä­vis­tä vaa­ti­vam­piin teh­tä­viin. Tämä ei tar­koi­ta työ­paik­ko­jen vähe­ne­mis­tä vaan työn luon­teen muut­tu­mis­ta mie­lek­kääm­mäk­si ja tuottavammaksi.

Alan hou­kut­te­le­vuu­den paran­ta­mi­nen vies­tin­nän, työ­olo­jen kehit­tä­mi­sen ja kil­pai­lu­ky­kyis­ten etu­jen avul­la on pit­kän aika­vä­lin rat­kai­su. Mie­li­ku­vat alas­ta muut­tu­vat hitaas­ti, mut­ta joh­don­mu­kai­sel­la työl­lä voi­daan paran­taa elin­tar­vi­kea­lan mai­net­ta työnantajana.

Duuri-tiimin tarjoamat henkilöstöratkaisut elintarvikealan yrityksille

Duu­ri-tii­mi tar­jo­aa elin­tar­vi­kea­lan yri­tyk­sil­le koko­nais­val­tai­sia hen­ki­lös­tö­rat­kai­su­ja, jot­ka aut­ta­vat vas­taa­maan alan eri­tyis­haas­tei­siin. Duu­ri-tii­min pal­ve­lut mah­dol­lis­ta­vat nopean rek­ry­toin­nin ilman pit­kää pro­ses­sia, mikä on kriit­tis­tä eten­kin kausi­vaih­te­lui­den aika­na. Tii­mi tun­ne­taan tehok­kuu­des­taan – suu­ri osa työn­ha­ki­jois­ta saa töi­tä nopeas­ti, jopa kah­den vii­kon sisäl­lä hake­muk­sen jättämisestä.

Duu­ri-tii­mi hoi­taa rek­ry­toin­ti­pro­ses­sin koko­nai­suu­des­saan, mikä vapaut­taa yri­tyk­sen resurs­se­ja ydin­lii­ke­toi­min­taan. Rek­ry­toin­ti­pro­ses­sis­sa var­mis­te­taan, että työn­te­ki­jäl­lä on tar­vit­ta­vat päte­vyy­det, kuten hygie­nia­pas­si tai truk­ki­kort­ti, mikä on elin­tar­vi­kea­lal­la eri­tyi­sen tärkeää.

Duu­ri-tii­min tar­joa­mat hen­ki­lös­tö­rat­kai­sut voi­vat toi­mia myös väy­lä­nä vaki­tui­seen työ­suh­tee­seen. Monil­le työn­te­ki­jöil­le tämä on mah­dol­li­suus näyt­tää osaa­mi­sen­sa ja pääs­tä kiin­ni elin­tar­vi­kea­lan työ­teh­tä­viin. Työ­nan­ta­jal­le tämä tar­jo­aa tilai­suu­den arvioi­da työn­te­ki­jän sovel­tu­vuut­ta pidem­mäl­lä aika­vä­lil­lä ennen mah­dol­lis­ta vaki­tuis­ta työsuhdetta.

Työn­te­ki­jöil­le Duu­ri-tii­min pal­ve­lut tar­joa­vat jous­ta­vuut­ta ja moni­puo­li­sia työ­mah­dol­li­suuk­sia. Ne mah­dol­lis­ta­vat eri­lais­ten työ­teh­tä­vien kokei­lun ja oman osaa­mi­sen kehit­tä­mi­sen. Lisäk­si Duu­ri-tii­mi tar­jo­aa työn­te­ki­jöil­leen eri­lai­sia etu­ja, kuten Epas­sin, mikä lisää työn houkuttelevuutta.

Duu­ri-tii­mi toi­mii aidos­ti kump­pa­ni­na sekä työn­te­ki­jäl­le että asia­kas­yri­tyk­sel­le. Se panos­taa työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tiin, var­mis­taa asian­mu­kai­sen pereh­dy­tyk­sen ja huo­leh­tii työ­suh­teen ehdois­ta. Pit­kä­ai­kai­set kump­pa­nuu­det Duu­ri-tii­min kans­sa aut­ta­vat elin­tar­vi­kea­lan yri­tyk­siä raken­ta­maan kes­tä­vän rat­kai­sun työ­voi­ma­pu­laan ja kehit­tä­mään lii­ke­toi­min­taan­sa pit­käl­lä aika­vä­lil­lä. Ota yhteyt­tä Duu­ri-tii­miin hen­ki­lös­tö­rat­kai­su­jen asiantuntijoihin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364