Kuinka monta suosittelijaa työhakemuksessa kannattaa mainita?

Työ­ha­ke­muk­ses­sa on yleen­sä opti­maa­lis­ta mai­ni­ta 2-3 suo­sit­te­li­jaa. Tämä mää­rä tar­jo­aa riit­tä­väs­ti näkö­kul­mia osaa­mi­ses­ta­si ja työs­ken­te­ly­ta­vois­ta­si ilman, että lis­ta venyy lii­an pit­käk­si. Sopi­va mää­rä vaih­te­lee kui­ten­kin työ­ko­ke­muk­se­si ja haet­ta­van teh­tä­vän mukaan. Vas­ta­val­mis­tu­neel­le riit­tää usein yksi tai kak­si suo­sit­te­li­jaa, kun taas koke­neem­mal­le ammat­ti­lai­sel­le kol­me suo­sit­te­li­jaa antaa kat­ta­vam­man kuvan ura­po­luis­ta. Muis­ta, että suo­sit­te­li­joi­den laa­tu on aina tär­keäm­pää kuin mää­rä – valit­se hen­ki­löt, jot­ka tun­te­vat työ­si par­hai­ten ja voi­vat antaa sinus­ta rele­van­tin suosituksen.

Miksi suosittelijat ovat tärkeitä työnhaussa?

Suo­sit­te­li­jat toi­mi­vat ulko­puo­li­se­na vah­vis­tuk­se­na ansio­luet­te­los­sa mai­ni­tuil­le tai­doil­le ja koke­muk­sel­le. Työ­nan­ta­jal­le he tar­joa­vat arvo­kas­ta lisä­tie­toa, jota ei voi lukea hake­muk­ses­ta tai CV:stä.

Suo­sit­te­li­jat voi­vat ker­toa kon­kreet­ti­sis­ta työ­ti­lan­teis­ta, jois­sa olet osoit­ta­nut osaa­mis­ta­si. He anta­vat työ­nan­ta­jal­le mah­dol­li­suu­den kuul­la, mil­lai­nen olet tii­mi­työs­ken­te­li­jä­nä, miten rea­goit haas­tei­siin ja kuin­ka luo­tet­ta­va työn­te­ki­jä olet. Tämä kol­man­nen osa­puo­len näke­mys nos­taa hake­muk­se­si uskot­ta­vuut­ta mer­kit­tä­väs­ti ja aut­taa raken­ta­maan perus­taa molem­pia osa­puo­lia hyö­dyt­tä­väl­le työsuhteelle.

Suo­sit­te­li­joi­den mer­ki­tys koros­tuu eri­tyi­ses­ti tilan­teis­sa, jois­sa kil­pai­lu työ­pai­kas­ta on kovaa. Kun rek­ry­toi­ja poh­tii tasa­vä­kis­ten haki­joi­den välil­lä, voi­vat posi­tii­vi­set suo­si­tuk­set kal­lis­taa valin­nan sinun eduk­se­si. Lisäk­si suo­sit­te­li­ja­si edus­ta­vat amma­til­lis­ta ver­kos­toa­si, joka on nyky­työ­elä­mäs­sä yhä tär­keäm­pi voi­ma­va­ra työ­uran raken­ta­mi­ses­sa ja kehittämisessä.

Kuinka monta suosittelijaa työhakemuksessa on optimaalinen määrä?

Työ­ha­ke­muk­ses­sa 2-3 suo­sit­te­li­jaa on yleen­sä ihan­teel­li­nen mää­rä. Tämä antaa työ­nan­ta­jal­le riit­tä­vän moni­puo­li­sen kuvan osaa­mi­ses­ta­si ja työs­ken­te­ly­ta­vois­ta­si eri yhteyk­sis­sä, mut­ta pitää lis­tan sopi­van tiiviinä.

Koke­muk­sen mää­rä vai­kut­taa suo­sit­te­li­joi­den opti­maa­li­seen mää­rään. Jos olet vas­ta­val­mis­tu­nut tai työ­ura­si alus­sa, 1-2 laa­du­kas­ta suo­sit­te­li­jaa riit­tää hyvin. Tämä on luon­nol­li­nen vai­he työ­elä­mään siir­tyes­sä - jokai­sen on jos­tain aloi­tet­ta­va. Koke­neem­mal­le ammat­ti­lai­sel­le 3 suo­sit­te­li­jaa on usein sopi­va mää­rä, sil­lä ne voi­vat edus­taa eri vai­hei­ta työ­ural­la­si ja osoit­taa amma­til­lis­ta kehitystäsi.

Eri toi­mia­loil­la on eri­lai­sia käy­tän­tö­jä suo­sit­te­li­joi­den suh­teen. Esimerkiksi:

  • Asian­tun­ti­ja­teh­tä­vis­sä arvo­te­taan usein laa­tua mää­rän sijaan
  • Luo­vil­la aloil­la port­fo­lion mer­ki­tys on suu­ri, jol­loin 1-2 suo­sit­te­li­jaa voi riittää
  • Joh­to­teh­tä­viin hakies­sa 3 vah­vaa suo­sit­te­li­jaa on usein odotusarvo
  • Tuo­tan­non, ravin­to­la-alan ja raken­nusa­lan teh­tä­vis­sä aiem­pi käy­tän­nön koke­mus ja luo­tet­ta­vuus korostuvat

Muis­ta, että jokai­sen suo­sit­te­li­jan tuli­si tuo­da jotain uut­ta ja mer­ki­tyk­sel­lis­tä näkö­kul­maa osaa­mi­see­si. Lii­an monen suo­sit­te­li­jan lis­taa­mi­nen voi antaa vai­ku­tel­man, ettet osaa prio­ri­soi­da tai että yri­tät kom­pen­soi­da jotain puu­tet­ta määrällä.

Keitä kannattaa pyytää suosittelijoiksi?

Par­haat suo­sit­te­li­jat ovat hen­ki­löi­tä, jot­ka tun­te­vat amma­til­li­sen osaa­mi­se­si käy­tän­nön työ­ti­lan­teis­ta. Ensi­si­jai­ses­ti kan­nat­taa pyy­tää esi­hen­ki­löi­tä, joi­den alai­suu­des­sa olet työs­ken­nel­lyt. He osaa­vat arvioi­da työs­ken­te­lyä­si joh­ta­mi­sen näkö­kul­mas­ta, mikä kiin­nos­taa tule­via työnantajia.

Kuka voi olla suo­sit­te­li­ja? Esi­hen­ki­löi­den lisäk­si hyviä vaih­toeh­to­ja ovat:

  • Pro­jek­ti­joh­ta­jat, joi­den kans­sa olet työskennellyt
  • Kol­le­gat, eri­tyi­ses­ti tii­min­ve­tä­jät tai seniorit
  • Asiak­kaat, joi­den kans­sa olet teh­nyt yhteistyötä
  • Oppi­lai­tos­ten opet­ta­jat tai ohjaa­jat (eri­tyi­ses­ti uran alkuvaiheessa)
  • Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys­ten yhteys­hen­ki­löt, jot­ka ovat seu­ran­neet työuraasi

Valit­se suo­sit­te­li­joik­si hen­ki­löi­tä, jot­ka voi­vat puhua kon­kreet­ti­sis­ta tai­dois­ta­si ja työ­saa­vu­tuk­sis­ta­si. Väl­tä per­het­tä tai ystä­viä, ellei teil­lä ole aitoa amma­til­lis­ta suh­det­ta. Pyri valit­se­maan suo­sit­te­li­joi­ta, jot­ka edus­ta­vat eri­lai­sia näkö­kul­mia työs­ken­te­lyy­si – esi­mer­kik­si yksi esi­hen­ki­lö, yksi kol­le­ga ja yksi asia­kas anta­vat moni­puo­li­sen kuvan osaa­mi­ses­ta­si ja työtavoistasi.

Miten suosittelijat tulisi esitellä työhakemuksessa?

Suo­sit­te­li­jat kan­nat­taa esi­tel­lä sel­keäs­ti ja infor­ma­tii­vi­ses­ti hake­muk­sen tai ansio­luet­te­lon lopus­sa. Jokai­sen suo­sit­te­li­jan koh­dal­la tuli­si mai­ni­ta seu­raa­vat tiedot:

  • Nimi ja ammattinimike
  • Orga­ni­saa­tio ja ase­ma siellä
  • Yhteys­tie­dot (puhe­lin­nu­me­ro ja/tai sähköposti)
  • Suh­tee­si suo­sit­te­li­jaan (esim. “Esi­hen­ki­lö­ni yri­tyk­ses­sä X vuo­si­na 2020-2022”)

Voit halu­tes­sa­si lisä­tä lyhyen seli­tyk­sen sii­tä, mik­si juu­ri tämä hen­ki­lö on valit­tu suo­sit­te­li­jak­si, esi­mer­kik­si: “Työs­ken­te­lin Mai­jan joh­ta­mas­sa tii­mis­sä kol­me vuot­ta ja hän ohja­si mer­kit­tä­vim­mät pro­jek­ti­ni.” Tämä antaa rek­ry­toi­jal­le kon­teks­tia ja aut­taa ymmär­tä­mään, mik­si kysei­nen suo­sit­te­li­ja on rele­vant­ti. Moni­puo­li­nen työ­ko­ke­mus näkyy myös suo­sit­te­li­joi­den kaut­ta posi­tii­vi­ses­ti, joten tuo esiin eri­lai­sia työkokemuksiasi.

Hyvä esi­merk­ki suo­sit­te­li­jan esittelystä:
Mat­ti Mei­kä­läi­nen, Kehityspäällikkö
Tek­no­lo­gia Oy
matti.meikalainen@teknologia.fi, 050 123 4567
Esi­hen­ki­lö­ni tuo­te­ke­hi­tys­tii­mis­sä 2019-2023, ohja­si UX-projektejani

Pitääkö suosittelijoilta pyytää lupa etukäteen?

Kyl­lä, suo­sit­te­li­joil­ta tulee aina pyy­tää lupa ennen hei­dän tie­to­jen­sa lisää­mis­tä työ­ha­ke­muk­seen. Tämä on pait­si koh­te­lias­ta myös amma­til­li­ses­ti vält­tä­mä­tön­tä. Luvat­ta mai­nit­tu suo­sit­te­li­ja voi yllät­tyä ikä­väs­ti rek­ry­toi­jan yhtey­de­no­tos­ta, mikä ei anna sinus­ta hyvää kuvaa.

Kun pyy­dät lupaa suosittelijalta:

  • Ker­ro sel­keäs­ti, mihin työ­paik­kaan olet hakemassa
  • Kysy, saat­ko lisä­tä hänet suo­sit­te­li­jak­si hakemukseen
  • Tie­dus­te­le, sopii­ko hänel­le mah­dol­li­nen yhtey­den­ot­to rekrytoijalta
  • Var­mis­ta yhteys­tie­to­jen ajantasaisuus

On myös hyvä val­mis­tel­la suo­sit­te­li­jaa ker­to­mal­la, mitä tai­to­ja tai koke­muk­sia toi­vot hänen voi­van koros­taa suo­si­tuk­ses­saan. “Muis­tat­ko pro­jek­tin X, jos­sa vas­ta­sin asia­kas­kom­mu­ni­kaa­tios­ta? Se oli­si eri­tyi­sen rele­vant­tia täs­sä teh­tä­väs­sä.” Tämä aut­taa suo­sit­te­li­jaa anta­maan täs­mäl­li­sem­män ja hyö­dyl­li­sem­män suosituksen.

Muis­ta ilmoit­taa suo­sit­te­li­jal­le, kun haas­tat­te­lu on sovit­tu. Näin hän osaa varau­tua mah­dol­li­seen yhtey­den­ot­toon. Älä myös­kään unoh­da kiit­tää hän­tä, riip­pu­mat­ta sii­tä, saat­ko työ­pai­kan vai et. Hyvät suh­teet työ­elä­mäs­sä kan­ta­vat pit­käl­le – amma­til­li­nen ver­kos­toi­tu­mi­nen on tär­ke­ää kai­kis­sa työ­elä­män vaiheissa.

Tärkeimmät vinkit suosittelijoiden käyttöön työnhaussa

Suo­sit­te­li­jat voi­vat olla rat­kai­se­va teki­jä työ­pai­kan saa­mi­ses­sa, joten käy­tä tätä resurs­sia vii­saas­ti. Täs­sä tär­keim­mät vinkit:

  • Valit­se suo­sit­te­li­joik­si hen­ki­löi­tä, jot­ka tun­te­vat työ­pa­nok­se­si hyvin ja voi­vat puhua sii­tä konkreettisesti
  • Päi­vi­tä suo­sit­te­li­ja­lis­ta­si sään­nöl­li­ses­ti – van­hen­tu­neet kon­tak­tit eivät anna ammat­ti­mais­ta vaikutelmaa
  • Val­mis­te­le suo­sit­te­li­joi­ta­si ker­to­mal­la, mihin teh­tä­vään haet ja mitä tai­to­ja sii­nä eri­tyi­ses­ti tarvitaan
  • Pidä suo­sit­te­li­ja­si ajan tasal­la rek­ry­toin­ti­pro­ses­sin etenemisestä
  • Valit­se suo­sit­te­li­joi­ta, jot­ka kuvas­ta­vat moni­puo­li­ses­ti osaa­mis­ta­si eri näkökulmista
  • Muis­ta kiit­tää suo­sit­te­li­joi­ta­si, oli lop­pu­tu­los mikä tahansa
  • Arvos­ta amma­til­li­sia suh­tei­ta – ne ker­to­vat verkostoitumistaidoistasi

Teho­kas tapa yllä­pi­tää suo­sit­te­li­ja­ver­kos­toa­si on pitää yhteyt­tä enti­siin esi­hen­ki­löi­hin ja kol­le­goi­hin sään­nöl­li­ses­ti, ei vain sil­loin kun tar­vit­set suo­sit­te­lua. Näin suo­sit­te­lu­jen pyy­tä­mi­nen tun­tuu luon­te­vam­mal­ta, ja suo­sit­te­li­ja­si muis­ta­vat työ­pa­nok­se­si paremmin.

Työn­ha­ku on usein pit­kä pro­ses­si, jos­sa inhi­mil­li­nen koh­taa­mi­nen ja aito vuo­ro­vai­ku­tus koros­tu­vat. Suo­sit­te­li­jat ovat arvok­kai­ta kump­pa­nei­ta täl­lä mat­kal­la. Pidä huol­ta täs­tä amma­til­li­ses­ta ver­kos­tos­ta­si, sil­lä se on yksi tär­keim­mis­tä voi­ma­va­rois­ta­si työ­ura­si aika­na. Kun koh­te­liai­suus, ammat­ti­mai­suus ja huo­lel­li­nen val­mis­te­lu ohjaa­vat suo­sit­te­li­joi­den käyt­töä, voit var­mis­taa, että suo­si­tuk­set todel­la vah­vis­ta­vat ase­maa­si työn­ha­ki­ja­na ja aut­ta­vat löy­tä­mään työ­pai­kan, jos­sa sekä amma­til­li­nen osaa­mi­se­si että per­soo­nal­li­suu­te­si pää­se­vät oikeuksiinsa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364