Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Kuinka pitkä koeaika työsopimukseen voidaan kirjata?

Kuinka pitkä koeaika työsopimukseen voidaan kirjata?

Työ­so­pi­muk­ses­sa mää­ri­tel­tä­vän koea­jan tar­koi­tuk­se­na on antaa molem­mil­le osa­puo­lil­le mah­dol­li­suus arvioi­da, vas­taa­ko työ­suh­de odo­tuk­sia. Suo­men työ­so­pi­mus­la­ki mää­rit­te­lee tar­kat rajat sil­le, kuin­ka pit­kä koe­ai­ka voi­daan kir­ja­ta työ­so­pi­muk­seen. Vaki­tui­sis­sa työ­suh­teis­sa koea­jan enim­mäis­pi­tuus on kuusi kuu­kaut­ta sopi­muk­sen alka­mi­ses­ta lukien.

Mää­rä­ai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa koea­jan pituus on suh­teu­tet­ta­va työ­suh­teen koko­nais­kes­toon. Laki mää­rit­te­lee, että koe­ai­ka saa kes­tää enin­tään puo­let mää­rä­ai­kai­sen työ­so­pi­muk­sen kes­tos­ta, kui­ten­kin mak­si­mis­saan kuusi kuu­kaut­ta. Esi­mer­kik­si nel­jän kuu­kau­den mää­rä­ai­kai­ses­sa työ­suh­tees­sa koe­ai­ka voi olla kor­kein­taan kak­si kuukautta.

On tär­ke­ää huo­mioi­da, että työ­eh­to­so­pi­muk­set voi­vat vai­kut­taa koea­jan käy­tän­töi­hin mer­kit­tä­väs­ti. Me Duu­ri-tii­mis­sä huo­leh­dim­me, että jokai­sen työn­te­ki­jäm­me työ­so­pi­muk­seen kir­ja­taan koe­ai­ka asian­mu­kai­ses­ti työ­lain­sää­dän­töä ja työ­eh­to­so­pi­muk­sia kunnioittaen.

Mitä laki sanoo koeajan enimmäispituudesta?

Työ­so­pi­mus­lain mukaan koea­jan enim­mäis­pi­tuus on kuusi kuu­kaut­ta. Vuo­den 2017 työ­so­pi­mus­lain muu­tok­ses­sa koea­jan enim­mäis­pi­tuut­ta piden­net­tiin aiem­mas­ta nel­jäs­tä kuu­kau­des­ta nykyi­seen kuu­teen kuu­kau­teen. Tämä muu­tos on anta­nut työ­nan­ta­jil­le enem­män aikaa arvioi­da työn­te­ki­jän sovel­tu­vuut­ta tehtävään.

Laki mää­rit­te­lee myös tilan­tei­ta, jois­sa koe­ai­kaa voi­daan jat­kaa. Jos työn­te­ki­jä on ollut koe­ai­ka­na pois­sa työs­tä työ­ky­vyt­tö­myy­den tai per­he­va­paan vuok­si, työ­nan­ta­jal­la on oikeus piden­tää koe­ai­kaa kuu­kau­del­la kuta­kin työ­ky­vyt­tö­myys- tai per­he­va­paa­jak­son 30 kalen­te­ri­päi­vää kohti.

On eri­tyi­sen tär­ke­ää huo­ma­ta, että koea­jan piden­tä­mi­ses­tä on ilmoi­tet­ta­va työn­te­ki­jäl­le ennen alku­pe­räi­sen koea­jan päät­ty­mis­tä. Työ­suh­teen alus­sa sovit­tu koe­ai­ka sitoo molem­pia osa­puo­lia, eikä sitä voi yksi­puo­li­ses­ti muut­taa kes­ken kaiken.

Voiko koeaikaa pidentää määräaikaisessa työsuhteessa?

Mää­rä­ai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa koea­jan pituus on suo­raan sidok­sis­sa työ­so­pi­muk­sen koko­nais­kes­toon. Läh­tö­koh­tai­ses­ti koe­ai­ka saa olla enin­tään puo­let mää­rä­ai­kai­sen työ­so­pi­muk­sen kes­tos­ta, mut­ta kui­ten­kin mak­si­mis­saan kuusi kuu­kaut­ta. Esi­mer­kik­si kah­dek­san kuu­kau­den mää­rä­ai­kai­ses­sa sopi­muk­ses­sa koe­ai­ka voi olla enin­tään nel­jä kuukautta.

Eri­tyis­tä huo­mio­ta tulee kiin­nit­tää ket­juso­pi­muk­siin. Jos sama työn­te­ki­jä tekee samal­le työ­nan­ta­jal­le usei­ta mää­rä­ai­kai­sia työ­so­pi­muk­sia peräk­käin samois­sa tai saman­kal­tai­sis­sa teh­tä­vis­sä, koe­ai­kaa ei läh­tö­koh­tai­ses­ti voi käyt­tää uudel­leen. Koea­jan uudis­ta­mi­nen on mah­dol­lis­ta vain, jos sii­hen on eri­tyi­nen syy, kuten työ­teh­tä­vien mer­kit­tä­vä muuttuminen.

Me Duu­ri-tii­mis­sä var­mis­tam­me, että mää­rä­ai­kai­siin työ­so­pi­muk­siin kir­ja­tut koea­jat ovat oikeu­den­mu­kai­sia ja lain­mu­kai­sia. Haluam­me raken­taa luot­ta­muk­sel­li­sia työ­suh­tei­ta, jot­ka perus­tu­vat sel­kei­siin ja rei­lui­hin ehtoihin.

Miten koeajan pidentäminen on mahdollista?

Koea­jan piden­tä­mi­nen on mah­dol­lis­ta tie­tyis­sä lais­sa mää­ri­tel­lyis­sä tilan­teis­sa. Ylei­sin näis­tä on työn­te­ki­jän pois­sao­lo työs­tä työ­ky­vyt­tö­myy­den tai per­he­va­paan vuok­si. Työ­nan­ta­ja voi piden­tää koe­ai­kaa kuu­kau­del­la jokais­ta 30 kalen­te­ri­päi­vän pois­sao­lo­jak­soa kohden.

Piden­tä­mi­sen toteut­ta­mi­sek­si työ­nan­ta­jan tulee ilmoit­taa piden­tä­mi­ses­tä työn­te­ki­jäl­le ennen alku­pe­räi­sen koea­jan päät­ty­mis­tä. Ilmoi­tus on suo­si­tel­ta­vaa teh­dä kir­jal­li­ses­ti, jot­ta molem­mil­la osa­puo­lil­la on sel­keä doku­men­taa­tio muutoksesta.

Koea­jan piden­tä­mi­ses­tä kan­nat­taa aina laa­tia kir­jal­li­nen doku­ment­ti, jos­sa mainitaan:

  • Alku­pe­räi­nen koeaika
  • Pois­sao­lon kes­to ja syy
  • Koea­jan uusi päättymispäivämäärä
  • Molem­pien osa­puol­ten hyväksyntä

Voiko työehtosopimus vaikuttaa koeajan pituuteen?

Kyl­lä, työ­eh­to­so­pi­muk­set voi­vat sisäl­tää mää­räyk­siä, jot­ka poik­kea­vat työ­so­pi­mus­lain perus­mää­räyk­sis­tä koea­jan pituu­den suh­teen. Joil­la­kin aloil­la työ­eh­to­so­pi­muk­sis­sa voi­daan sopia esi­mer­kik­si tavan­omais­ta lyhyem­mäs­tä koea­jas­ta tai tar­kem­mis­ta ehdois­ta sen soveltamiseen.

Työ­eh­to­so­pi­muk­ses­sa voi­daan myös mää­ri­tel­lä, miten koe­ai­ka suh­teu­te­taan eri­lai­siin työ­suh­tei­siin. Esi­mer­kik­si osa-aika­työs­sä tai etä­työs­sä koea­jan sovel­ta­mi­seen voi liit­tyä erityismääräyksiä.

Duu­ri-tii­mis­sä pidäm­me huol­ta sii­tä, että olem­me ajan tasal­la eri alo­jen työ­eh­to­so­pi­mus­ten mää­räyk­sis­tä. Kou­lut­tau­dum­me jat­ku­vas­ti ja jaam­me tie­toa HR-asiois­ta myös asia­kas­yri­tyk­sil­lem­me, jot­ta kaik­ki työ­suh­tei­siin liit­ty­vät käy­tän­nöt oli­si­vat aina lain­mu­kai­sia ja työn­te­ki­jöi­den oikeuk­sia kunnioittavia.

Mitkä ovat työnantajan ja työntekijän oikeudet koeajalla?

Koea­jan aika­na sekä työ­nan­ta­jal­la että työn­te­ki­jäl­lä on oikeus pur­kaa työ­so­pi­mus ilman irti­sa­no­mi­sai­kaa. Pur­ka­mi­sen perus­teen tulee kui­ten­kin liit­tyä koea­jan tar­koi­tuk­seen eli työn­te­ki­jän sovel­tu­vuu­den tai työn sovel­tu­vuu­den arvioin­tiin. Työ­so­pi­mus­ta ei saa pur­kaa syr­ji­vil­lä tai epä­asial­li­sil­la perusteilla.

Työn­te­ki­jäl­lä on koea­jal­la­kin oikeus saa­da tie­tää pur­ka­mi­sen perus­teet pyy­det­täes­sä. Työ­nan­ta­jan kan­nat­taa aina doku­men­toi­da perus­teet huo­lel­li­ses­ti, vaik­ka nii­tä ei tar­vit­se­kaan ilmoit­taa purkamishetkellä.

Koea­jal­la työn­te­ki­jäl­lä on samat oikeu­det kuin muul­loin­kin työ­suh­tees­sa, mukaan lukien oikeus:

  • Työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­seen palkkaan
  • Lais­sa mää­ri­tel­tyi­hin työ­ai­koi­hin ja lepoaikoihin
  • Tur­val­li­seen työympäristöön
  • Sai­raus­lo­maan ja mui­hin laki­sää­tei­siin vapaisiin

Koeaikaan liittyvät tärkeimmät huomiot työsuhteessa

Koea­jan asian­mu­kai­nen kir­jaa­mi­nen työ­so­pi­muk­seen on molem­pien osa­puol­ten etu. Koea­jan pituu­des­ta on aina sovit­ta­va kir­jal­li­ses­ti työ­so­pi­muk­ses­sa tai se on mai­nit­ta­va työn­teon ehto­ja kos­ke­vas­sa kir­jal­li­ses­sa sel­vi­tyk­ses­sä. Jos koea­jas­ta ei ole sovit­tu, sitä ei ole.

Ylei­sim­piä har­ha­luu­lo­ja koe­ai­kaan liit­tyen on, että se oli­si auto­maat­ti­ses­ti osa jokais­ta työ­suh­det­ta tai että sen aika­na työ­suh­de voi­tai­siin päät­tää mil­lä tahan­sa perus­teel­la. Näin ei kui­ten­kaan ole – koea­jan­kin aika­na pur­ku­pe­rus­teen tulee liit­tyä työ­suh­teen tarkoitukseen.

Vink­ke­jä koea­jan asian­mu­kai­seen käyttöön:

  • Sovi koea­jas­ta sel­keäs­ti työsopimuksessa
  • Kir­jaa koea­jan pituus ja päät­ty­mis­päi­vä täsmällisesti
  • Huo­mioi mää­rä­ai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa koea­jan suh­teut­ta­mi­nen työ­suh­teen kestoon
  • Seu­raa koea­jan kulu­mis­ta ja jär­jes­tä väli­kes­kus­te­lu­ja työn­te­ki­jän kanssa

Me Duu­ri-tii­mis­sä autam­me sekä työ­nan­ta­jia että työn­te­ki­jöi­tä ymmär­tä­mään koe­ai­kaan liit­ty­vät oikeu­det ja vel­vol­li­suu­det. Tavoit­tee­nam­me on raken­taa pit­kä­ai­kai­sia työ­suh­tei­ta hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen avul­la. Koe­ai­ka on tär­keä osa tätä pro­ses­sia, sil­lä se mah­dol­lis­taa molem­mil­le osa­puo­lil­le sen arvioin­nin, onko työ­suh­de juu­ri heil­le sopiva.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364