Miten toimiala vaikuttaa työnantajan sivukulujen määrään?

Mitä työnantajan sivukulut ovat ja miten ne määräytyvät?

Työ­nan­ta­jan sivu­ku­lut ovat laki­sää­tei­siä mak­su­ja, joi­ta työ­nan­ta­jan on mak­set­ta­va työn­te­ki­jän pal­kan lisäk­si. Nämä muo­dos­ta­vat mer­kit­tä­vän osan työ­nan­ta­jan koko­nais­ku­luis­ta, tyy­pil­li­ses­ti noin 20-25% työn­te­ki­jän brut­to­pal­kan päälle.

Työ­nan­ta­jan pakol­li­siin sivu­ku­lui­hin kuuluvat:

  • Työ­elä­ke­va­kuu­tus­mak­su (TyEL)
  • Tapa­tur­ma- ja ammattitautivakuutus
  • Työt­tö­myys­va­kuu­tus­mak­su
  • Ryh­mä­hen­ki­va­kuu­tus
  • Työ­nan­ta­jan sai­raus­va­kuu­tus­mak­su (aiem­min sosiaaliturvamaksu)

Näi­den pakol­lis­ten mak­su­jen lisäk­si työ­nan­ta­ja voi tar­jo­ta vapaa­eh­toi­sia etuuk­sia, kuten työ­ter­veys­huol­toa laki­sää­teis­tä laa­jem­pa­na, lou­nas­se­te­lei­tä tai lii­kun­tae­tu­ja. Vaik­ka nämä eivät ole pakol­li­sia, ne tuke­vat työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tia ja sitou­tu­mis­ta, mikä hei­jas­tuu suo­raan myös asiakastyytyväisyyteen.

Sivu­ku­lu­jen perus­mää­räy­ty­mis­pe­rus­teet ovat kai­kil­le toi­mia­loil­le samat, mut­ta nii­den mää­rä vaih­te­lee toi­mia­lan eri­tyis­piir­tei­den mukaan. Eri­tyi­ses­ti tapa­tur­ma­va­kuu­tus­mak­sut mää­räy­ty­vät suo­raan toi­mia­lan ris­ki­ta­son perusteella.

Miten toimialan riskitaso vaikuttaa tapaturmavakuutusmaksuihin?

Toi­mia­lan ris­ki­ta­so on kes­kei­nen teki­jä tapa­tur­ma­va­kuu­tus­mak­su­jen mää­räy­ty­mi­ses­sä. Vakuu­tus­yh­tiöt luo­kit­te­le­vat toi­mia­lat ris­kialt­tiu­den mukaan, mikä hei­jas­tuu suo­raan vakuu­tus­mak­su­jen suuruuteen.

Kor­kean ris­kin toi­mia­loil­la, kuten raken­nusa­lal­la, teol­li­suu­des­sa ja met­sä­ta­lou­des­sa, tapa­tur­ma­va­kuu­tus­mak­sut voi­vat olla huo­mat­ta­vas­ti kor­keam­mat kuin mata­lan ris­kin toi­mia­loil­la. Esi­mer­kik­si raken­nusa­lal­la, mis­sä työ­ta­pa­tur­mien ris­ki on suu­ri, mak­sut voi­vat olla jopa 5-8% palk­ka­sum­mas­ta, kun taas toi­mis­to­työs­sä tai IT-alal­la mak­sut jää­vät tyy­pil­li­ses­ti alle 1%:n.

Ris­ki­ta­soon vai­kut­ta­via teki­jöi­tä ovat:

  • Fyy­si­sen työn mää­rä ja vaativuus
  • Työ­vä­li­nei­den ja konei­den käyttö
  • Työym­pä­ris­tön vaa­ra­te­ki­jät (kor­keat pai­kat, kemi­kaa­lit, melu)
  • Toi­mia­lan aiem­pi tapaturmatilasto

Lisäk­si yri­tyk­sen oma tapa­tur­ma­his­to­ria vai­kut­taa vakuu­tus­mak­sui­hin. Yri­tyk­set, jois­sa panos­te­taan työ­tur­val­li­suu­teen ja työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­tiin, voi­vat saa­da alen­nus­ta vakuu­tus­mak­sui­hin­sa. Vas­tuul­li­nen työ­nan­ta­ja huo­leh­tii työn­te­ki­jöi­den­sä tur­val­li­suu­des­ta kai­kis­sa olosuhteissa.

Miksi työeläkevakuutusmaksut vaihtelevat toimialoittain?

Työ­elä­ke­va­kuu­tus­mak­su­jen (TyEL) vaih­te­luun eri toi­mia­loil­la vai­kut­ta­vat useat teki­jät, vaik­ka perus­pro­sent­ti onkin kai­kil­le sama. Toi­mia­lan ikä­ra­ken­ne on yksi mer­kit­tä­vim­mis­tä vaikuttajista.

Toi­mia­loil­la, joil­la työs­ken­te­lee kes­ki­mää­rin iäk­kääm­piä työn­te­ki­jöi­tä, työ­nan­ta­jan elä­ke­mak­sut ovat usein kor­keam­mat. Tämä joh­tuu sii­tä, että yli 53-vuo­tiai­den työn­te­ki­jöi­den elä­ke­ker­ty­mä on suu­rem­pi, mikä nos­taa myös työ­nan­ta­jan maksua.

Palk­ka­ta­sol­la on myös mer­ki­tys­tä. Kor­kea­palk­kais­ten alo­jen, kuten rahoi­tus- tai IT-sek­to­rin, koko­nais­palk­ka­sum­ma on suu­rem­pi, mikä vai­kut­taa mak­set­ta­vien TyEL-mak­su­jen koko­nais­mää­rään. Toi­saal­ta, mata­la­palk­kai­sil­la aloil­la, kuten pal­ve­lusek­to­ril­la, TyEL-mak­sut ovat pie­nem­mät suh­tees­sa kokonaiskuluihin.

Työ­nan­ta­jan koko vai­kut­taa myös TyEL-mak­sui­hin. Suu­ret työ­nan­ta­jat voi­vat saa­da mak­su­jen­sa suu­ruu­teen vai­kut­ta­via alen­nuk­sia asia­kas­hy­vi­tyk­si­nä, kun taas pie­nem­mät yri­tyk­set mak­sa­vat usein vakio­pro­sent­tia. Pit­kä­ai­kai­set työ­suh­teet tuo­vat vakaut­ta ja enna­koi­ta­vuut­ta myös elä­ke­mak­su­jen suunnitteluun.

Miten sesonkiluontoisuus vaikuttaa työnantajan sivukuluihin?

Seson­ki­luon­toi­sil­la toi­mia­loil­la, kuten mat­kai­lus­sa, ravin­to­la-alal­la ja maa­ta­lou­des­sa, sivu­ku­lut jakau­tu­vat epä­ta­sai­ses­ti vuo­den mit­taan. Tämä aiheut­taa eri­tyi­siä haas­tei­ta yri­tys­ten talou­den­hal­lin­nal­le ja kassavirralle.

Seson­kiai­ka­na, kun hen­ki­lös­tö­mää­rä monin­ker­tais­tuu, myös sivu­ku­lu­jen abso­luut­ti­nen mää­rä kas­vaa voi­mak­kaas­ti. Tämä tar­koit­taa, että yri­tyk­sen on varau­dut­ta­va suu­riin hen­ki­lös­tö­ku­lui­hin lyhyen ajan­jak­son aika­na. Hil­jai­si­na kausi­na kulut puo­les­taan las­ke­vat, mut­ta monet kiin­teät kulut säilyvät.

Seson­ki­luon­toi­suu­den aiheut­ta­mia haas­tei­ta ovat:

  • Kas­sa­vir­ran voi­ma­kas vaih­te­lu eri vuodenaikoina
  • Työn­te­ki­jöi­den rek­ry­toin­ti- ja pereh­dy­tys­kus­tan­nuk­set tois­tu­vat vuosittain
  • Osaa­van työ­voi­man saa­ta­vuus seson­gin alkaessa
  • Työ­suh­de-etu­jen hal­lin­ta vaih­te­le­val­la henkilöstömäärällä

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa jous­ta­van ja inhi­mil­li­sen rat­kai­sun seson­ki­luon­toi­sil­le aloil­le. Käyt­tä­mäl­lä vuo­kra­työ­voi­maa yri­tys voi tasa­ta sivu­ku­lu­jaan ja vähen­tää rek­ry­toin­tiin liit­ty­viä kus­tan­nuk­sia. Laa­du­kas hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­kump­pa­ni vas­taa työn­te­ki­jöi­den sivu­ku­luis­ta ja huo­leh­tii samal­la työn­te­ki­jöi­den hyvin­voin­nis­ta, mikä yksin­ker­tais­taa asia­kas­yri­tyk­sen kus­tan­nus­ra­ken­net­ta ja aut­taa enna­koi­maan kulu­ja tehokkaammin.

Mitä etuja henkilöstövuokraus tarjoaa sivukulujen hallintaan?

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa yri­tyk­sil­le kus­tan­nus­te­hok­kaan tavan hal­li­ta sivu­ku­lu­ja eri­tyi­ses­ti toi­mia­la­koh­tais­ten vaih­te­lui­den osal­ta. Kun yri­tys käyt­tää vuo­kra­työ­voi­maa, hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tys toi­mii viral­li­se­na työ­nan­ta­ja­na ja vas­taa kai­kis­ta työ­nan­ta­jan sivu­ku­luis­ta sekä työn­te­ki­jän hyvinvoinnista.

Kes­kei­siä etu­ja hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen käyt­tä­mi­ses­sä sivu­ku­lu­jen hal­lin­nas­sa ovat:

  • Sivu­ku­lu­jen sel­keä enna­koi­ta­vuus – asia­kas­yri­tys mak­saa vain sovi­tun tuntiveloituksen
  • Hal­lin­nol­li­sen taa­kan vähe­ne­mi­nen – ei tar­vet­ta las­kea ja tilit­tää eri maksuja
  • Toi­mia­la­koh­tais­ten vakuu­tus­mak­su­jen opti­moin­ti ammat­ti­lais­ten toimesta
  • Jous­ta­vuus hen­ki­lös­tö­mää­rän sopeut­ta­mi­ses­sa kysyn­nän vaihteluihin
  • Rek­ry­toin­ti­kus­tan­nus­ten vähe­ne­mi­nen ja rek­ry­toin­tio­saa­mi­sen ulkois­ta­mi­nen ammattilaisille

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus aut­taa yri­tyk­siä hal­lit­se­maan sivu­ku­lu­ja tehok­kaas­ti eri toi­mia­loil­la. Raken­nusa­lal­la vuo­kra­työ­voi­ma tuo jous­toa pro­jek­ti­luon­toi­seen työ­hön, ravin­to­la-alal­la se aut­taa sel­viy­ty­mään seson­ki­vaih­te­luis­ta, ja teol­li­suu­des­sa tuo­tan­to­piik­kien tasaa­mi­ses­sa. Laa­du­kas hen­ki­lös­tö­kump­pa­ni huo­leh­tii, että työn­te­ki­jöil­le nime­tään oma yhteys­hen­ki­lö, joka var­mis­taa työ­suh­teen ehto­jen toteu­tu­mi­sen ja työn­te­ki­jän hyvin­voin­nin. Näin myös asia­kas­yri­tys voi kes­kit­tyä omaan ydintoimintaansa.

Yhteenveto: Toimialan vaikutus sivukuluihin ja kustannustehokas henkilöstösuunnittelu

Toi­mia­lan vai­ku­tus työ­nan­ta­jan sivu­ku­lui­hin on kiis­ta­ton. Ris­kialt­tiil­la aloil­la tapa­tur­ma­va­kuu­tus­mak­sut nos­ta­vat koko­nais­kus­tan­nuk­sia, toi­mia­lan ikä­ra­ken­ne vai­kut­taa elä­ke­mak­sui­hin, ja seson­ki­luon­tei­suus aiheut­taa haas­tei­ta kulu­jen hal­lin­taan. Kus­tan­nus­te­ho­kas hen­ki­lös­tö­suun­nit­te­lu edel­lyt­tää näi­den toi­mia­la­koh­tais­ten teki­jöi­den huomioimista.

Kon­kreet­ti­sia vink­ke­jä sivu­ku­lu­jen hallintaan:

  • Sel­vi­tä toi­mia­la­si tar­kat sivu­ku­lu­pro­sen­tit vuosittain
  • Huo­mioi sivu­ku­lut koko­nai­suu­des­saan bud­je­toin­nis­sa ja hinnoittelussa
  • Hyö­dyn­nä hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­ta eri­tyi­ses­ti seson­kien ja kysyn­nän vaih­te­lui­den tasaamiseen
  • Paran­na työ­tur­val­li­suut­ta tapa­tur­ma­va­kuu­tus­mak­su­jen alentamiseksi
  • Suun­nit­te­le työ­voi­man käyt­tö pit­kä­jän­tei­ses­ti huo­mioi­den toi­mia­la­si erityispiirteet

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus tar­jo­aa tehok­kaan rat­kai­sun sivu­ku­lu­jen opti­moin­tiin. Hyvä hen­ki­lös­tö­pal­ve­lu­yri­tys tar­jo­aa jous­ta­van hen­ki­lös­tö­rat­kai­sun, joka sopeu­tuu asia­kas­yri­tyk­sen tar­pei­siin ja vas­taa tehok­kaas­ti hen­ki­lös­tö­tar­pei­siin. Eri­tyi­ses­ti tuo­tan­to­teh­tä­vis­sä teol­li­suu­des­sa, ravin­to­la-alal­la ja raken­nusa­lal­la hen­ki­lös­tö­vuo­kraus mah­dol­lis­taa nopean rea­goin­nin kysyn­nän vaih­te­lui­hin. Kun työn­te­ki­jät ovat tyy­ty­väi­siä, myös asia­kas­yri­tys hyö­tyy osaa­vas­ta ja sitou­tu­nees­ta henkilöstöstä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364