Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Onko yrityksen pakko noudattaa työehtosopimusta?

Milloin työehtosopimus on yritykselle pakollinen?

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen nou­dat­ta­mis­vel­vol­li­suus mää­räy­tyy kah­den pää­pe­ri­aat­teen mukaan: nor­maa­li­si­to­vuu­den ja yleis­si­to­vuu­den. Nor­maa­li­si­to­vuus perus­tuu työ­nan­ta­jan jäse­nyy­teen työ­nan­ta­ja­lii­tos­sa. Jos työ­nan­ta­ja kuu­luu liit­toon, hänen on nou­da­tet­ta­va kysei­sen lii­ton neu­vot­te­le­maa työehtosopimusta.

Yleis­si­to­vuus puo­les­taan tar­koit­taa, että työ­eh­to­so­pi­mus­ta on nou­da­tet­ta­va myös jär­jes­täy­ty­mät­tö­mis­sä yri­tyk­sis­sä, jos sopi­mus kat­so­taan alal­laan edus­ta­vak­si. Työ­eh­to­so­pi­mus on yleis­si­to­va, kun se kat­taa noin puo­let alan työn­te­ki­jöis­tä koko maas­sa. Tämä vel­voit­taa kaik­ki alan yri­tyk­set nou­dat­ta­maan sopi­muk­sen ehto­ja työ­suh­teen vähim­mäi­seh­toi­na, riip­pu­mat­ta sii­tä, kuu­lu­vat­ko ne liit­toon vai eivät.

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen yleis­si­to­vuu­den vah­vis­taa viral­li­ses­ti työ­eh­to­so­pi­muk­sen yleis­si­to­vuu­den vah­vis­ta­mis­lau­ta­kun­ta. Hen­ki­lös­tö­vuo­krausa­lal­la toi­mim­me aina asia­kas­yri­tyk­sen alan työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­ses­ti, jot­ta vuo­kra­työn­te­ki­jöi­den oikeu­det toteu­tu­vat asianmukaisesti.

Mitä seurauksia työehtosopimuksen noudattamatta jättämisestä voi tulla?

Työ­eh­to­so­pi­muk­sen lai­min­lyön­ti voi joh­taa mer­kit­tä­viin oikeu­del­li­siin ja talou­del­li­siin seu­raa­muk­siin. Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus vaa­tia työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­sia etu­ja ja palk­kaa jäl­ki­kä­teen, jopa useam­man vuo­den ajal­ta, mikä­li sopi­mus­ta ei ole noudatettu.

Rik­ko­mus­ta­pauk­sis­sa työn­te­ki­jä voi olla yhtey­des­sä ammat­ti­liit­toon­sa, joka voi ajaa asi­aa työn­te­ki­jän puo­les­ta. Pahim­mil­laan työ­eh­to­so­pi­muk­sen rik­ko­mi­nen voi joh­taa kor­vaus­vas­tuuseen, joka sisäl­tää mak­sa­mat­ta jää­neet pal­kat, kor­vauk­set ja mah­dol­li­set vii­väs­tys­ko­rot, sekä oikeudenkäyntikulut.

Työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­set voi­vat myös puut­tua asi­aan val­von­ta­käyn­neil­lä ja mää­rä­tä työ­nan­ta­jal­le vel­voit­tei­ta työ­eh­to­so­pi­muk­sen nou­dat­ta­mi­sek­si. Tois­tu­vat rik­ko­muk­set voi­vat vahin­goit­taa yri­tyk­sen mai­net­ta ja vai­keut­taa työ­voi­man saan­tia tulevaisuudessa.

Voiko yritys soveltaa työehtosopimusta vain osittain?

Työ­eh­to­so­pi­mus­ta ei voi läh­tö­koh­tai­ses­ti sovel­taa vali­koi­vas­ti. Sito­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta on nou­da­tet­ta­va koko­nai­suu­des­saan, sil­lä se mää­rit­te­lee työ­suh­teen vähim­mäi­seh­dot. Yri­tys ei voi poi­mia sopi­muk­ses­ta vain itsel­leen edul­li­sia koh­tia ja jät­tää mui­ta noudattamatta.

On kui­ten­kin huo­mioi­ta­va, että monis­sa työ­eh­to­so­pi­muk­sis­sa on mää­räyk­siä, jot­ka mah­dol­lis­ta­vat pai­kal­li­sen sopi­mi­sen tie­tyis­tä asiois­ta. Pai­kal­li­nen sopi­mi­nen tar­koit­taa, että jois­ta­kin ehdois­ta voi­daan sopia työ­paik­ka­koh­tai­ses­ti eri­lail­la kuin työ­eh­to­so­pi­muk­ses­sa, mut­ta vain sopi­muk­ses­sa mää­ri­tel­lyis­sä rajoissa.

Työ­nan­ta­ja ja työn­te­ki­jä voi­vat aina sopia työn­te­ki­jäl­le parem­mis­ta ehdois­ta kuin mitä työ­eh­to­so­pi­mus mää­rää. Työ­eh­to­so­pi­mus mää­rit­te­lee vain vähim­mäis­ta­son, jota ei voi alit­taa. Duu­ri-tii­mis­sä var­mis­tam­me aina, että työn­te­ki­jöi­dem­me työ­eh­dot ovat vähin­tään sovel­let­ta­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen tasolla.

Miten selvittää, mikä työehtosopimus koskee omaa yritystä?

Oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen tun­nis­ta­mi­nen on tär­keä askel työ­nan­ta­jal­le. Ensi­si­jai­ses­ti tulee sel­vit­tää, kuu­luu­ko yri­tys työ­nan­ta­ja­liit­toon, joka on osa­puo­le­na työ­eh­to­so­pi­muk­sis­sa. Jos kuu­luu, nou­da­te­taan näi­tä sopimuksia.

Jos yri­tys ei kuu­lu työ­nan­ta­ja­liit­toon, on sel­vi­tet­tä­vä, onko alal­la yleis­si­to­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta. Tie­toa yleis­si­to­vis­ta työ­eh­to­so­pi­muk­sis­ta saa:

  • Fin­lex-tie­to­kan­nas­ta (www.finlex.fi)
  • Työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­sil­ta
  • Alan työ­nan­ta­ja- ja työntekijäjärjestöiltä

Epä­sel­vis­sä tilan­teis­sa kan­nat­taa ottaa yhteyt­tä työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­siin tai kysyä neu­voa työ­nan­ta­ja­lii­tos­ta. Hen­ki­lös­tö­vuo­krausa­lal­la kuten meil­lä Duu­ri-tii­mis­sä, sovel­let­ta­va työ­eh­to­so­pi­mus mää­räy­tyy yleen­sä käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen toi­mia­lan mukaan, mikä vaa­tii eri­tyis­tä tark­kuut­ta eri aloil­la toimittaessa.

Mikä on järjestäytymättömän työnantajan asema työehtosopimusten suhteen?

Jär­jes­täy­ty­mä­tön eli työ­nan­ta­ja­liit­toon kuu­lu­ma­ton työ­nan­ta­ja on vel­vol­li­nen nou­dat­ta­maan alan­sa yleis­si­to­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta. Täl­lä var­mis­te­taan työn­te­ki­jöi­den tas­a­puo­li­nen koh­te­lu riip­pu­mat­ta sii­tä, mis­sä yri­tyk­ses­sä he työs­ken­te­le­vät. Suu­rin osa alois­ta kuu­luu jon­kin yleis­si­to­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen piiriin.

Jos työ­nan­ta­ja sol­mii työn­te­ki­jän kans­sa työ­so­pi­muk­sen, jon­ka ehdot, kuten palk­ka, ovat alle nou­da­tet­ta­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen, kysei­set koh­dat ovat oikeu­des­sa mität­tö­miä. Työn­te­ki­jä voi hakea jäl­keen­päin kor­vaus­ta työ­nan­ta­jal­taan näistä.

Paikallinen sopiminen - keille mahdollista?

Jois­sa­kin työ­eh­to­so­pi­muk­ses­sa on erik­seen mai­nit­tu koh­tia, jois­ta on mah­dol­lis­ta sopia pai­kal­li­ses­ti eli yrityskohtaisesti.

Aiem­min jär­jes­täy­ty­mät­tö­mäl­lä työ­nan­ta­jal­la oli rajoi­te­tum­mat mah­dol­li­suu­det pai­kal­li­seen sopi­mi­seen, mut­ta 1.1.2025 voi­maan tul­leen laki­muu­tok­sen myö­tä myös jär­jes­täy­ty­mä­tön työ­nan­ta­ja eikä sitä var­ten tar­vit­se olla edes valit­tu­na luot­ta­mus­mies­tä vaan luot­ta­mus­val­tuu­tet­tu riittää.

Muis­ta kui­ten­kin teh­dä sopi­mus kir­jal­li­ses­ti ja var­mis­taa, että sopi­mi­sen ehdot täyt­ty­vät. Joi­ta­kin ehto­ja:
- Käy­tet­tä­vä TES pitää olla sol­mit­tu 1.1.2025 jäl­keen
- Pai­kal­li­nen sopi­mus tulee teh­dä kir­jal­li­ses­ti.
- Toi­se­na osa­puo­le­na on olta­va luot­ta­mus­mies tai, mikä­li sel­lais­ta ei ole luot­ta­mus­val­tuu­tet­tu.
- Sopi­mus pitää seu­raa­mus­mak­sun uha­la toi­mit­taa työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­sil­le kuu­kau­den kulues­sa sen solmimisesta.

Työehtosopimuksen noudattaminen yrityksessä – käytännön askeleet

Mikä­li palk­kaat työn­te­ki­jöi­tä omil­le kir­joil­le­si, työ­eh­to­so­pi­muk­sen asian­mu­kai­nen nou­dat­ta­mi­nen edel­lyt­tää yri­tyk­sel­tä seu­raa­via toimenpiteitä:

  1. Sel­vi­tä, mikä työ­eh­to­so­pi­mus kos­kee yritystäsi
  2. Tutus­tu sopi­muk­sen sisäl­töön perusteellisesti
  3. Var­mis­ta, että pal­kat ja muut työ­eh­dot vas­taa­vat vähin­tään työ­eh­to­so­pi­muk­sen tasoa
  4. Päi­vi­tä työ­so­pi­muk­set ja hen­ki­lös­tö­käy­tän­nöt työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukaisiksi
  5. Seu­raa työ­eh­to­so­pi­muk­sen uudis­tuk­sia ja päivityksiä

Käy­tän­nös­sä tämä tar­koit­taa, että yri­tyk­sen on huo­leh­dit­ta­va eri­tyi­ses­ti palk­ko­jen, työ­ai­ko­jen, yli­työ­kor­vaus­ten, vuo­si­lo­mien ja mui­den etuuk­sien mää­räy­ty­mi­ses­tä työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­ses­ti. On tär­ke­ää myös tie­dot­taa työn­te­ki­jöil­le hei­dän oikeuk­sis­taan ja sovel­let­ta­vas­ta työehtosopimuksesta.

Helpompi ratkaisu

Mikä­li sen sijaan haluat vain kes­kit­tyä ydin­lii­ke­toi­min­taa­si, voit vuo­kra­ta tutun tai uuden työn­te­ki­jän Duu­ri-tii­mil­tä. Tun­ti­hin­ta on yleen­sä työn­te­ki­jän palk­ka x 1,85 (raken­nus­aloil­la x2) ja se sisäl­tää mm. sai­raus­pois­sao­lot, vuo­si­lo­mat. Lisäk­si annam­me samal­la asiak­kail­lem­me tar­vit­taes­sa apua HR-asiois­sa, myös omaa hen­ki­lös­töä koskien.

Pidäm­me tär­keä­nä, että työn­te­ki­jöi­dem­me työ­eh­dot ovat aina kun­nos­sa ja että nou­da­tam­me täs­mäl­li­ses­ti työ­eh­to­so­pi­muk­sia. Tämä on kes­kei­nen osa vas­tuul­lis­ta hen­ki­lös­tö­pal­ve­lua ja pit­kä­ai­kais­ten työ­suh­tei­den rakentamista.

Related Articles

Soita 045 787 67364