Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Voiko kesätyöstä saada vakituisen työpaikan?

Kyl­lä, kesä­työs­tä on täy­sin mah­dol­lis­ta saa­da vaki­tui­nen työ­paik­ka. Suo­mes­sa monet työ­nan­ta­jat käyt­tä­vät kesä­työ­jak­so­ja erään­lai­se­na pit­kä­nä työ­haas­tat­te­lu­na, jon­ka aika­na he arvioi­vat työn­te­ki­jän sopi­vuut­ta orga­ni­saa­tioon pidem­mäl­lä täh­täi­mel­lä. Duu­ri-tii­min koke­muk­sen mukaan useat kesä­työn­te­ki­jät ovat onnis­tu­neet vakuut­ta­maan työ­nan­ta­jan­sa osaa­mi­sel­laan ja asen­teel­laan niin hyvin, että heil­le on tar­jot­tu jat­koa kesä­kau­den pää­tyt­tyä. Kesä­työ toi­mii erin­omai­se­na näyt­tö­paik­ka­na, jos­sa poten­ti­aa­li­nen työn­te­ki­jä pää­see osoit­ta­maan kykyn­sä käytännössä.

Kesätyöstä vakituiseen työpaikkaan - onko se todella mahdollista?

Kesä­työ voi hyvin­kin toi­mia port­ti­na vaki­tui­seen työ­paik­kaan. Tut­ki­mus­ten ja käy­tän­nön koke­mus­ten perus­teel­la mer­kit­tä­vä osa vaki­tui­sis­ta työ­suh­teis­ta alkaa mää­rä­ai­kai­sen työ­suh­teen, kuten kesä­työn kaut­ta. Suo­mes­sa tämä pol­ku on var­sin ylei­nen eri­tyi­ses­ti tuo­tan­to-, pal­ve­lu- ja rakennusaloilla.

Duu­ri-tii­min toi­min­nas­sa olem­me näh­neet lukui­sia tapauk­sia, jois­sa kesä­työn­te­ki­jä on työl­lis­ty­nyt vaki­tui­ses­ti samaan yri­tyk­seen. Kesä­työ tar­jo­aa ainut­laa­tui­sen mah­dol­li­suu­den näyt­tää tai­ton­sa ja asen­teen­sa käy­tän­nön työ­ti­lan­teis­sa, mikä on pal­jon vakuut­ta­vam­paa kuin pelk­kä työhaastattelu.

Yri­tyk­sil­le kesä­työ toi­mii erään­lai­se­na pit­kä­nä rek­ry­toin­ti­pro­ses­si­na, jos­sa he pää­se­vät näke­mään työn­te­ki­jän todel­li­sen poten­ti­aa­lin. Samal­la kesä­työn­te­ki­jä tutus­tuu yri­tyk­sen toi­min­ta­kult­tuu­riin ja voi arvioi­da, sopii­ko työ­paik­ka hänen omiin tavoit­tei­siin­sa ja arvoihinsa.

Miksi yritykset palkkaavat kesätyöntekijöitä vakituisiin tehtäviin?

Yri­tyk­set palk­kaa­vat kesä­työn­te­ki­jöi­tä vaki­tui­siin teh­tä­viin mones­ta­kin syys­tä. Kesä­työs­sä työn­te­ki­jä on jo osoit­ta­nut käy­tän­nös­sä osaa­mi­sen­sa ja sopi­vuu­ten­sa yri­tyk­sen kult­tuu­riin, mikä pie­nen­tää rek­ry­toin­nin ris­kiä huomattavasti.

Rek­ry­toin­ti­pro­ses­sit ovat kal­lii­ta ja aikaa vie­viä, joten kesä­työn kaut­ta löy­det­ty, jo pereh­dy­tet­ty työn­te­ki­jä on yri­tyk­sel­le kus­tan­nus­te­ho­kas rat­kai­su. Työn­te­ki­jä tun­tee jo yri­tyk­sen toi­min­ta­ta­vat, jär­jes­tel­mät ja työ­ka­ve­rit, joten vaki­tui­seen työ­hön siir­ty­mi­nen käy suju­vas­ti ilman pit­kää perehdytysjaksoa.

Työ­nan­ta­jan näkö­kul­mas­ta kesä­työ toi­mii myös luon­nol­li­se­na koe­ai­ka­na. Useam­man kuu­kau­den työ­jak­son aika­na esi­mies näkee työn­te­ki­jän todel­li­sen osaa­mi­sen, kehi­tys­po­ten­ti­aa­lin ja sopi­vuu­den tii­miin. Täl­löin vaki­tui­sen työ­suh­teen sol­mi­mi­nen tun­tuu tur­val­li­sem­mal­ta kum­mal­le­kin osapuolelle.

Meil­lä Duu­ri-tii­mis­sä olem­me huo­man­neet, että asia­kas­yri­tyk­sem­me arvos­ta­vat eri­tyi­ses­ti sitä, että kesä­työn­te­ki­jä on osoit­ta­nut oma-aloit­tei­suut­ta, oppi­mis­ha­lua ja sopeu­tu­mis­ky­kyä työyh­tei­söön. Nämä omi­nai­suu­det ovat usein rat­kai­se­vam­pia kuin pelk­kä tek­ni­nen osaaminen.

Miten voit erottua kesätyössä ja parantaa mahdollisuuksiasi vakituiseen työsuhteeseen?

Erot­tuak­se­si kesä­työs­sä eduk­se­si ja paran­taak­se­si mah­dol­li­suuk­sia­si vaki­tui­seen työ­suh­tee­seen, sinun kan­nat­taa osoit­taa aitoa kiin­nos­tus­ta ja sitou­tu­mis­ta työ­hön. Ole oma-aloit­tei­nen älä­kä odo­ta aina ohjei­ta - tar­tu toi­meen kun huo­maat teh­tä­viä jot­ka kai­paa­vat tekijää.

Oma-aloit­tei­suus ja oppi­mis­ha­lu ovat omi­nai­suuk­sia, joi­ta työ­nan­ta­jat arvos­ta­vat eri­tyi­ses­ti. Kysy aktii­vi­ses­ti lisää työ­teh­tä­vis­tä, osoi­ta kiin­nos­tus­ta yri­tyk­sen toi­min­taan laa­jem­min­kin ja tar­jou­du otta­maan lisä­vas­tuu­ta aina kun mahdollista.

Duu­ri-tii­min koke­muk­sen mukaan on tärkeää:

  • Saa­pua töi­hin ajois­sa ja olla luotettava
  • Ver­kos­toi­tua työ­pai­kal­la ja tutus­tua eri osas­to­jen toimintaan
  • Kysyä palau­tet­ta työs­tä­si säännöllisesti
  • Tuo­da esiin omia kehi­ty­si­deoi­ta rakentavasti
  • Osoit­taa haluk­kuut­ta oppia uut­ta ja kehit­tyä tehtävässäsi

Myös asen­ne rat­kai­see – posi­tii­vi­nen ja innos­tu­nut suh­tau­tu­mi­nen työ­hön ja työyh­tei­söön huo­ma­taan. Muis­ta, että kaik­ki työ­teh­tä­vät, myös ne yksin­ker­tai­sim­mat, ovat tär­kei­tä koko­nai­suu­den kan­nal­ta ja huo­lel­li­nen suo­rit­ta­mi­nen ker­too työmoraalista.

Milloin ja miten kannattaa ottaa puheeksi kiinnostus vakituisesta työpaikasta?

Kiin­nos­tus vaki­tui­ses­ta työ­pai­kas­ta kan­nat­taa ottaa puheek­si hyvis­sä ajoin ennen kesä­työ­suh­teen päät­ty­mis­tä. Ihan­teel­li­nen ajan­koh­ta on noin kuu­kausi ennen työ­suh­teen lop­pua, jol­loin esi­mie­hel­lä on vie­lä aikaa poh­tia asi­aa ja mah­dol­li­ses­ti jär­jes­tel­lä resursseja.

Hyvä tapa asian esil­le otta­mi­seen on pyy­tää lyhyt kes­kus­te­lu­het­ki esi­mie­hen kans­sa. Val­mis­tau­du perus­te­le­maan, mik­si juu­ri sinä oli­sit arvo­kas lisä yri­tyk­sel­le jat­kos­sa­kin. Voit tuo­da esiin kon­kreet­ti­sia esi­merk­ke­jä sii­tä, miten olet kesän aika­na kehit­ty­nyt, mitä olet oppi­nut ja miten voi­sit jat­kos­sa tuo­da lisä­ar­voa yritykselle.

Muo­toi­le toi­vee­si sel­keäs­ti mut­ta nöy­räs­ti: “Olen viih­ty­nyt tääl­lä todel­la hyvin ja oppi­nut pal­jon. Oli­si­ko mah­dol­lis­ta kes­kus­tel­la työ­suh­teen jat­kos­ta kesä­kau­den jäl­keen?” Jos vaki­tui­nen työ ei ole heti mah­dol­li­nen, voit tie­dus­tel­la myös muis­ta vaih­toeh­dois­ta, kuten osa-aikai­ses­ta työs­tä opis­ke­lun ohel­la tai mää­rä­ai­kai­ses­ta jatkosta.

Huo­mioi, että yri­tyk­sil­lä on eri­lai­sia rek­ry­toin­ti­käy­tän­tö­jä ja -aika­tau­lu­ja. Toi­set teke­vät pää­tök­siä pit­kin kesää, toi­set vas­ta kesä­kau­den lopus­sa. Duu­ri-tii­min kaut­ta työs­ken­te­le­vien kan­nat­taa kes­kus­tel­la asias­ta myös oman yhteys­hen­ki­löm­me kans­sa, jot­ta voim­me tukea kes­kus­te­lua asia­kas­yri­tyk­sen kanssa.

Mitä tehdä, jos kesätyöpaikka ei tarjoa jatkoa?

Jos kesä­työ­paik­ka ei tar­joa jat­koa, älä lan­nis­tu. Kesä­työ­ko­ke­mus on joka tapauk­ses­sa arvo­kas lisä ansio­luet­te­loo­si ja olet saa­nut tär­kei­tä tai­to­ja sekä ver­kos­to­ja tule­vai­suut­ta var­ten. Hyö­dyn­nä kesä­työs­sä saa­tu koke­mus tule­vis­sa työn­hauis­sa kon­kreet­ti­si­na esi­merk­kei­nä osaa­mi­ses­ta­si ja työasenteestasi.

Pyy­dä esi­mie­hel­tä­si palau­tet­ta työs­tä­si ja mah­dol­li­suuk­sien mukaan myös suo­si­tuk­sia. Rehel­li­nen palau­te aut­taa sinua kehit­ty­mään, ja posi­tii­vi­set suo­si­tuk­set ovat kul­la­nar­voi­sia seu­raa­vaa työ­paik­kaa hakiessa.

Me Duu­ri-tii­mis­sä autam­me sinua löy­tä­mään uusia työ­mah­dol­li­suuk­sia. Ker­ro meil­le, mil­lais­ta työ­tä haet jat­kos­sa ja mit­kä ovat vah­vuu­te­si. Laa­ja ver­kos­tom­me kaut­ta voim­me aut­taa sinua löy­tä­mään uusia työ­mah­dol­li­suuk­sia, jot­ka vas­taa­vat parem­min osaa­mis­ta­si ja tavoit­tei­ta­si. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta saat jous­ta­vas­ti eri­lai­sia työ­mah­dol­li­suuk­sia ja pää­set nopeas­ti kiin­ni työelämään.

Muis­ta, että myös lyhyem­pi kesä­työ voi poi­kia myö­hem­min jat­koa – pidä yhteyt­tä kesä­työ­paik­ka­si ihmi­siin ja ole aktii­vi­nen sosi­aa­li­ses­sa medias­sa, eri­tyi­ses­ti Lin­ke­dI­nis­sä. Ver­kos­toi­tu­mi­nen kan­taa hedel­mää usein vas­ta pidem­mäl­lä aikavälillä.

Näin rakennat polkusi kesätyöstä kohti vakituista työsuhdetta

Kesä­työ on erin­omai­nen pon­nah­dus­lau­ta vaki­tui­seen työ­suh­tee­seen, kun osaat toi­mia oikein. Osoi­ta oma-aloit­tei­suut­ta, oppi­mis­ha­lua ja kykyä sopeu­tua työyh­tei­söön. Näy­tä asen­teel­la­si ja työ­pa­nok­sel­la­si, että olet kor­vaa­ma­ton osa tii­miä myös tulevaisuudessa.

Ver­kos­toi­du aktii­vi­ses­ti työ­pai­kal­la­si, ole kiin­nos­tu­nut yri­tyk­sen toi­min­nas­ta laa­jem­min­kin ja kehi­tä osaa­mis­ta­si jat­ku­vas­ti. Ota puheek­si kiin­nos­tuk­se­si jat­kaa yri­tyk­ses­sä hyvis­sä ajoin ja val­mis­tau­du perus­te­le­maan, mik­si juu­ri sinä oli­sit arvo­kas lisä yri­tyk­sel­le myös jatkossa.

Vaik­ka jat­koa ei heti tuli­si­kaan, kesä­työ­ko­ke­mus on arvo­kas lisä ansio­luet­te­loo­si. Pyy­dä palau­tet­ta ja suo­si­tuk­sia, pidä yhteyt­tä ver­kos­too­si ja hyö­dyn­nä oppi­ma­si tai­dot tule­vis­sa työnhauissa.

Me Duu­ri-tii­mis­sä tar­joam­me jous­ta­via työl­lis­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta. Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus mah­dol­lis­taa moni­puo­li­set työ­mah­dol­li­suu­det eri­lai­sis­sa yri­tyk­sis­sä ja työ­teh­tä­vis­sä. Se on erin­omai­nen vaih­toeh­to niin työn­te­ki­jäl­le kuin työ­nan­ta­jal­le­kin. Työn­te­ki­jä­nä saat moni­puo­lis­ta työ­ko­ke­mus­ta ja työ­nan­ta­ja saa nopeas­ti päte­vää työ­voi­maa. Autam­me sinua löy­tä­mään juu­ri sinul­le sopi­van työ­pai­kan, oli­pa kysees­sä sit­ten kesä­työ tai pidem­pi­kes­toi­nen työsuhde.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364