Artikkeli on tekoälyn luoma ja ammattilaisen tarkistama.

Voiko työnantaja määrätä loman ajankohdan vuosilomalain mukaan?

Kyl­lä, työ­nan­ta­ja voi mää­rä­tä vuo­si­lo­man ajan­koh­dan vuo­si­lo­ma­lain mukaan, mut­ta tähän liit­tyy tiet­ty­jä rajoi­tuk­sia ja vel­vol­li­suuk­sia. Työ­nan­ta­jan on kuul­ta­va työn­te­ki­jän toi­vei­ta ja pyrit­tä­vä tas­a­puo­li­suu­teen loman ajan­koh­taa mää­rät­täes­sä. Vuo­si­lo­ma­la­ki mää­rää, että 24 päi­vää lomas­ta on sijoi­tet­ta­va loma­kau­del­le (2.5.-30.9.) ja loput voi­daan sijoit­taa loma­kau­den ulko­puo­lel­le. Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus esit­tää mie­li­pi­teen­sä, mut­ta lopul­li­nen pää­tös­val­ta on työ­nan­ta­jal­la, ellei muus­ta ole sovit­tu työpaikalla.

Mitä vuosilomalaki sanoo loman ajankohdasta?

Vuo­si­lo­ma­la­ki antaa sel­keät raa­mit sil­le, miten lomien ajan­koh­dat mää­räy­ty­vät työ­pai­koil­la. Lain mukaan 24 arki­päi­vää (4 viik­koa) kesä­lo­mas­ta on sijoi­tet­ta­va loma­kau­del­le, joka on 2. tou­ko­kuu­ta – 30. syys­kuu­ta. Loput loma­päi­vät voi­daan antaa loma­kau­den ulko­puo­lel­la seu­raa­van loma­kau­den alkuun mennessä.

Vuo­si­lo­ma­la­ki koros­taa tas­a­puo­li­suut­ta ja sitä, että työ­nan­ta­jan on huo­mioi­ta­va työn­te­ki­jöi­den toi­veet mah­dol­li­suuk­sien mukaan. Tämä ei kui­ten­kaan tar­koi­ta, että työ­nan­ta­jan oli­si nou­da­tet­ta­va kaik­kia toi­vei­ta – eri­tyi­ses­ti jos ne ovat ris­ti­rii­das­sa yri­tyk­sen toi­min­nan kannalta.

Laki antaa työ­nan­ta­jal­le lopul­li­sen pää­tös­val­lan, mut­ta edel­lyt­tää, että:

  • Työn­te­ki­jöi­tä on kuul­ta­va ennen päätöksentekoa
  • Lomien sijoit­te­lus­sa on pyrit­tä­vä tasapuolisuuteen
  • Loman ajan­koh­ta on ilmoi­tet­ta­va työn­te­ki­jäl­le vähin­tään kuu­kaut­ta ennen loman alkamista
  • Jos ilmoi­tus anne­taan myö­hem­min, loman ajan­koh­taa ei voi­da mää­rä­tä ilman työn­te­ki­jän suostumusta

Me Duu­ri-tii­mis­sä pyrim­me aina huo­mioi­maan työn­te­ki­jöi­dem­me loma­toi­veet mah­dol­li­sim­man hyvin ja sovit­ta­maan ne asia­kas­yri­tys­tem­me tarpeisiin.

Voiko työnantaja päättää yksipuolisesti loman ajankohdan?

Työ­nan­ta­jal­la on läh­tö­koh­tai­ses­ti oikeus päät­tää loman ajan­koh­ta, mut­ta tähän liit­tyy mer­kit­tä­viä rajoi­tuk­sia. Työ­nan­ta­ja ei voi toi­mia täy­sin yksi­puo­li­ses­ti, vaan kuu­le­mis­vel­voi­te on kes­kei­nen osa loma-ajan­koh­dis­ta päättämistä.

Vuo­si­lo­ma­lain 22 § mukaan työ­nan­ta­jan on varat­ta­va työn­te­ki­jäl­le tilai­suus esit­tää mie­li­pi­teen­sä loman ajan­koh­das­ta. Käy­tän­nös­sä tämä tar­koit­taa, että työ­nan­ta­jan tulee kysyä työn­te­ki­jän toi­vei­ta ennen loman ajan­koh­dan määräämistä.

Työ­nan­ta­jan pää­tös­val­ta rajoit­tuu myös seu­raa­vil­la tavoilla:

  • Kesä­lo­ma (24 arki­päi­vää) on pää­sään­töi­ses­ti sijoi­tet­ta­va lomakaudelle
  • Loma on annet­ta­va yhden­jak­soi­se­na, ellei työn käyn­nis­sä pitä­mi­sek­si ole vält­tä­mä­tön­tä jakaa sitä osiin
  • Työ­nan­ta­ja ei voi ilman työn­te­ki­jän suos­tu­mus­ta mää­rä­tä lomaa alka­vak­si työn­te­ki­jän vapaa­päi­vä­nä, jos tämä joh­taa loma­päi­vien vähenemiseen

Duu­ri-tii­mis­sä näem­me, että hyvä vuo­ro­pu­he­lu ja työn­te­ki­jöi­den toi­vei­den kun­nioit­ta­mi­nen on avain onnis­tu­nee­seen loma-aiko­jen suun­nit­te­luun. Tämä kos­kee myös hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen kaut­ta työl­lis­ty­viä hen­ki­löi­tä, joi­den lomat suun­ni­tel­laan yhteis­työs­sä asia­kas­yri­tys­ten kanssa.

Mitä oikeuksia työntekijällä on vaikuttaa lomansa ajankohtaan?

Työn­te­ki­jäl­lä on laki­sää­tei­nen oikeus tul­la kuul­luk­si loman­sa ajan­koh­taa mää­rät­täes­sä. Tämä ei tar­koi­ta pää­tös­val­taa, mut­ta antaa mah­dol­li­suu­den vai­kut­taa. Vuo­si­lo­ma­lain mukaan työ­nan­ta­jan on sel­vi­tet­tä­vä työn­te­ki­jöi­den loma­toi­veet ja huo­mioi­ta­va ne mah­dol­li­suuk­sien mukaan.

Työn­te­ki­jän oikeuk­siin kuuluu:

  • Oikeus esit­tää toi­veen­sa loman ajankohdasta
  • Oikeus yhden­ver­tai­seen koh­te­luun loma-ajan­koh­tien määräämisessä
  • Oikeus saa­da tie­to loman ajan­koh­das­ta vähin­tään kuu­kaut­ta ennen loman alkamista
  • Oikeus pitää vähin­tään 24 loma­päi­vää loma­kau­del­la (2.5.-30.9.), jos työ­suh­de on kes­tä­nyt yli vuoden

Työn­te­ki­jän kan­nat­taa esit­tää loma­toi­veen­sa hyvis­sä ajoin ja perus­tel­la ne eri­tyi­ses­ti, jos lomal­le on jokin eri­tyi­nen syy, kuten per­he­juh­la tai muu tär­keä tapah­tu­ma. Joil­la­kin työ­pai­koil­la on käy­tös­sä loma­lis­tat tai -jär­jes­tel­mät, joi­hin työn­te­ki­jät voi­vat mer­ki­tä toiveensa.

Duu­ri-tii­mis­sä kan­nus­tam­me sekä työn­te­ki­jöi­täm­me että asia­kas­yri­tyk­siäm­me avoi­meen kes­kus­te­luun loma-ajois­ta. Pyrim­me löy­tä­mään rat­kai­su­ja, jot­ka huo­mioi­vat sekä työn­te­ki­jöi­den toi­veet että asia­kas­yri­tys­tem­me toi­min­nan jatkuvuuden.

Miten vuosiloman ajankohta tulee ilmoittaa työntekijälle?

Vuo­si­lo­ma­la­ki mää­rää sel­keäs­ti, että työ­nan­ta­jan on ilmoi­tet­ta­va loman ajan­koh­ta työn­te­ki­jäl­le vii­meis­tään kuu­kaut­ta ennen loman alka­mis­ta. Mikä­li tämä ei ole mah­dol­lis­ta, loman ajan­koh­das­ta voi­daan ilmoit­taa myö­hem­min­kin, kui­ten­kin vii­meis­tään kak­si viik­koa ennen loman alkua.

Ilmoi­tuk­sen on olta­va sel­keä ja yksi­se­lit­tei­nen. Pelk­kä loma­lis­taan mer­kit­se­mi­nen ei vält­tä­mät­tä rii­tä, vaan on var­mis­tet­ta­va, että työn­te­ki­jä todel­la tie­tää loman­sa ajan­koh­dan. Ilmoi­tus voi­daan antaa:

  • Kir­jal­li­ses­ti (esim. loma­pää­tös, sähköposti)
  • Suul­li­ses­ti, kun­han se on sel­keä ja yksiselitteinen
  • Työ­pai­kan yhtei­sen jär­jes­tel­män kaut­ta, jos se on käytäntönä

Jos työ­nan­ta­ja ei nou­da­ta ilmoi­tusai­ko­ja, työn­te­ki­jäl­lä on oikeus kiel­täy­tyä aloit­ta­mas­ta lomaan­sa lii­an myö­hään ilmoi­tet­tu­na ajan­koh­ta­na. Täs­tä syys­tä on tär­ke­ää, että loma-ajan­koh­dat suun­ni­tel­laan ja ilmoi­te­taan hyvis­sä ajoin.

Duu­ri-tii­mis­sä huo­leh­dim­me, että vuo­kra­työn­te­ki­jäm­me ovat aina tie­toi­sia loma­oi­keuk­sis­taan ja -ajois­taan. Var­mis­tam­me myös, että asia­kas­yri­tyk­sem­me nou­dat­ta­vat asian­mu­kai­sia ilmoi­tusai­ko­ja loma-ajan­koh­tien suhteen.

Milloin työnantaja voi muuttaa jo ilmoitettua loman ajankohtaa?

Kun loman ajan­koh­ta on ilmoi­tet­tu työn­te­ki­jäl­le, sen muut­ta­mi­nen ei ole enää yksi­puo­li­ses­ti mah­dol­lis­ta. Työ­nan­ta­ja voi muut­taa jo ilmoi­tet­tua loman ajan­koh­taa vain poik­keus­ta­pauk­sis­sa ja pää­sään­töi­ses­ti ainoas­taan työn­te­ki­jän suostumuksella.

Poik­keuk­sen muo­dos­ta­vat tilan­teet, jois­sa loman pitä­mi­nen ilmoi­tet­tu­na ajan­koh­ta­na aiheut­tai­si mer­kit­tä­vää hait­taa työ­nan­ta­jan toi­min­nal­le tuo­tan­nol­li­sis­ta syis­tä. Täl­löin­kin muu­tok­ses­ta on neu­vo­tel­ta­va työn­te­ki­jän kans­sa ja pyrit­tä­vä löy­tä­mään yhteisymmärrys.

Työ­nan­ta­ja voi muut­taa loman ajan­koh­taa ilman työn­te­ki­jän suos­tu­mus­ta vain, jos:

  • Kyse on todel­li­ses­ta tuo­tan­nol­li­ses­ta tai talou­del­li­ses­ta välttämättömyydestä
  • Muu­tos ilmoi­te­taan mah­dol­li­sim­man pian kun tar­ve havaitaan
  • Työn­te­ki­jäl­le ei aiheu­du koh­tuu­ton­ta hait­taa (esim. peruut­ta­mat­to­mat matkavaraukset)

Jos työn­te­ki­jäl­le aiheu­tuu loman siir­tä­mi­ses­tä kus­tan­nuk­sia, työ­nan­ta­ja on vel­vol­li­nen kor­vaa­maan nämä kus­tan­nuk­set. Täl­lai­sia voi­vat olla esi­mer­kik­si peruu­tus­ku­lut mat­kois­ta tai majoituksista.

Duu­ri-tii­mis­sä tavoit­tee­nam­me on aina suun­ni­tel­la lomat niin huo­lel­li­ses­ti, että jo ilmoi­tet­tu­jen loma-aiko­jen muut­ta­mi­seen ei tule tar­vet­ta. Kun­nioi­tam­me työn­te­ki­jöi­dem­me loma-aiko­ja ja pyrim­me var­mis­ta­maan, että myös asia­kas­yri­tyk­sem­me teke­vät niin.

Loman ajankohdasta sopiminen tasapuolisesti

Vuo­si­lo­ma­la­ki luo sel­keät raa­mit loma-aiko­jen mää­rää­mi­sel­le työ­pai­koil­la. Vaik­ka lopul­li­nen pää­tös­val­ta on työ­nan­ta­jal­la, lain tar­koi­tuk­se­na on var­mis­taa, että loma-aiko­jen mää­rää­mi­nen tapah­tuu tas­a­puo­li­ses­ti ja työn­te­ki­jöi­den toi­vei­ta kuunnellen.

Par­haat käy­tän­nöt loma-ajan­koh­tien sopimiseen:

  • Aloi­ta loma-aiko­jen suun­nit­te­lu hyvis­sä ajoin
  • Pyy­dä työn­te­ki­jöil­tä loma­toi­veet kirjallisesti
  • Huo­mioi tas­a­puo­li­suus ja työn­te­ki­jöi­den erityistilanteet
  • Tee sel­keä pää­tös ja ilmoi­ta se vähin­tään kuu­kaut­ta ennen lomaa
  • Pidä kiin­ni sovi­tuis­ta loma-ajois­ta ja muu­ta nii­tä vain todel­li­ses­sa välttämättömyystilanteessa

Loma-aiko­jen suun­nit­te­lu on par­haim­mil­laan yhteis­työ­tä, jos­sa sekä työ­nan­ta­jan toi­min­nan tar­peet että työn­te­ki­jöi­den toi­veet tule­vat huo­mioi­duik­si. Avoin kom­mu­ni­kaa­tio ja sel­keät peli­sään­nöt aut­ta­vat vält­tä­mään ristiriitatilanteita.

Me Duu­ri-tii­mis­sä olem­me sitou­tu­neet huo­leh­ti­maan työn­te­ki­jöi­dem­me oikeuk­sis­ta ja hyvin­voin­nis­ta. Tämä tar­koit­taa myös asian­mu­kais­ta loma-aiko­jen suun­nit­te­lua ja työn­te­ki­jöi­den toi­vei­den kun­nioit­ta­mis­ta. Haluam­me, että työn­te­ki­jäm­me ovat tyy­ty­väi­siä sekä työs­sään että vapaa-ajal­laan - hyvin suun­ni­tel­lut lomat ovat olen­nai­nen osa tätä kokonaisuutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364