Voiko yritys valita noudatettavan työehtosopimuksen itse?

Voiko yritys valita noudatettavan työehtosopimuksen itse?

Suo­men työ­mark­ki­na­jär­jes­tel­mäs­sä yri­tys­ten valin­nan­va­paus työ­eh­to­so­pi­mus­ten suh­teen on var­sin rajoi­tet­tua. Työ­eh­to­so­pi­muk­set voi­vat tul­la yri­tys­tä sito­vik­si kah­del­la eri taval­la: yleis­si­to­vuu­den tai nor­maa­li­si­to­vuu­den kaut­ta. Yleis­si­to­vuus tar­koit­taa, että alal­la edus­ta­va­na pidet­tä­vää työ­eh­to­so­pi­mus­ta täy­tyy nou­dat­taa kaik­kien alan yri­tys­ten, riip­pu­mat­ta sii­tä kuu­lu­vat­ko ne työ­nan­ta­ja­liit­toon. Nor­maa­li­si­to­vuus puo­les­taan sitoo työ­nan­ta­ja­liit­toon kuu­lu­via yrityksiä.

Käy­tän­nös­sä yri­tyk­sel­lä on mah­dol­li­suus vali­ta työ­eh­to­so­pi­mus vapaas­ti vain, jos se ei kuu­lu työ­nan­ta­ja­liit­toon ja jos alal­la ei ole yleis­si­to­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa sovel­le­taan tyy­pil­li­ses­ti käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen työ­eh­to­so­pi­mus­ta, mikä rajoit­taa vuo­kraus­yri­tyk­sen valin­nan­mah­dol­li­suuk­sia. Työ­eh­to­so­pi­muk­sen valin­ta­va­paus on siis enem­män poik­keus kuin sääntö.

Mikä on yleissitova työehtosopimus ja miten se vaikuttaa yrityksen valinnanvapauteen?

Yleis­si­to­va työ­eh­to­so­pi­mus on val­ta­kun­nal­li­nen sopi­mus, joka kat­so­taan edus­ta­van mer­kit­tä­vää osaa alan työn­te­ki­jöis­tä. Kun työ­eh­to­so­pi­mus on vah­vis­tet­tu yleis­si­to­vak­si, kaik­kien alal­la toi­mi­vien yri­tys­ten on nou­da­tet­ta­va sen mää­räyk­siä riip­pu­mat­ta sii­tä, kuu­lu­vat­ko ne työ­nan­ta­ja­liit­toon vai eivät.

Yleis­si­to­vuus syn­tyy, kun työ­eh­to­so­pi­muk­sen sol­mi­nei­den työ­nan­ta­jien pal­ve­luk­ses­sa on noin puo­let alan työn­te­ki­jöis­tä. Sosi­aa­li- ja ter­veys­mi­nis­te­riön alai­nen työ­eh­to­so­pi­mus­ten yleis­si­to­vuu­den vah­vis­ta­mis­lau­ta­kun­ta arvioi ja vah­vis­taa yleissitovuuden.

Yleis­si­to­vuus rajoit­taa mer­kit­tä­väs­ti yri­tyk­sen valin­nan­va­paut­ta, sil­lä jos alal­la on yleis­si­to­va työ­eh­to­so­pi­mus, yri­tyk­sen on nou­da­tet­ta­va sitä vähim­mäi­seh­to­na. Täl­lai­nen jär­jes­tel­mä var­mis­taa työn­te­ki­jöi­den vähim­mäis­työ­eh­to­jen toteu­tu­mi­sen kai­kis­sa alan yrityksissä.

Mitä tapahtuu, jos yritys kuuluu työnantajaliittoon?

Työ­nan­ta­ja­liit­toon kuu­lu­va yri­tys on auto­maat­ti­ses­ti sidot­tu lii­ton sol­mi­miin työ­eh­to­so­pi­muk­siin nor­maa­li­si­to­vuu­den perus­teel­la. Tämä tar­koit­taa, että yri­tyk­sen on nou­da­tet­ta­va oman liit­ton­sa neu­vot­te­le­maa työ­eh­to­so­pi­mus­ta, vaik­ka alal­la oli­si mui­ta­kin työehtosopimuksia.

Nor­maa­li­si­to­vuu­den peri­aa­te sitoo yri­tys­tä vah­vas­ti, eikä yri­tys voi vali­ta tois­ta työ­eh­to­so­pi­mus­ta, vaik­ka se koki­si jon­kin muun sopi­muk­sen itsel­leen edul­li­sem­mak­si. Työ­nan­ta­ja­liit­toon kuu­lu­mi­nen tuo kui­ten­kin muka­naan etu­ja: yri­tys saa neu­vot­te­lua­pua työ­suh­de­asiois­sa, kou­lu­tus­ta ja tukea mah­dol­li­sis­sa riitatilanteissa.

Hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­sis­sä, kuten meil­lä Duu­ri-tii­mis­sä, nor­maa­li­si­to­vuu­den peri­aa­te on tär­keä, sil­lä monet asia­kas­yri­tyk­sem­me kuu­lu­vat työ­nan­ta­ja­liit­toi­hin. Autam­me vuo­kra­työn­te­ki­jöi­täm­me ymmär­tä­mään, mitä työ­eh­to­so­pi­mus­ta hei­dän koh­dal­laan sovel­le­taan käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen toimialalla.

Voiko yritys soveltaa useampaa työehtosopimusta samanaikaisesti?

Monia­lay­ri­tyk­sis­sä on taval­lis­ta, että eri toi­min­nois­sa sovel­le­taan eri työ­eh­to­so­pi­muk­sia. Tämä perus­tuu sii­hen, että työ­eh­to­so­pi­muk­sen sovel­ta­mi­sa­la mää­räy­tyy työn luon­teen, ei yri­tyk­sen toi­mia­lan mukaan. Esi­mer­kik­si teol­li­suus­yri­tyk­ses­sä voi­daan sovel­taa tuo­tan­to­työn­te­ki­jöi­hin teol­li­suu­den työ­eh­to­so­pi­mus­ta ja toi­mis­to­työn­te­ki­jöi­hin toimihenkilösopimusta.

Haas­tei­ta syn­tyy, kun yri­tyk­ses­sä on työ­teh­tä­viä, jot­ka voi­si­vat kuu­lua useam­man työ­eh­to­so­pi­muk­sen pii­riin. Täl­löin rat­kai­se­vaa on työn pää­asial­li­nen luon­ne. Hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­ses­sa tilan­ne on eri­tyi­nen, sil­lä vuo­kra­työn­te­ki­jöi­hin sovel­le­taan läh­tö­koh­tai­ses­ti käyt­tä­jäy­ri­tyk­sen työ­eh­to­so­pi­mus­ta, mikä voi tar­koit­taa, että vuo­kraus­yri­tys jou­tuu hal­lin­noi­maan kym­me­niä eri työehtosopimuksia.

Kil­pai­le­vien työ­eh­to­so­pi­mus­ten tilan­tees­sa nou­da­te­taan yleen­sä työn­te­ki­jäl­le edul­li­sem­paa sopi­mus­ta tai sitä, joka tar­kem­min vas­taa kysei­sen työn luonnetta.

Mitä seurauksia on väärän työehtosopimuksen soveltamisesta?

Vää­rän työ­eh­to­so­pi­muk­sen sovel­ta­mi­nen voi joh­taa mer­kit­tä­viin talou­del­li­siin ja oikeu­del­li­siin seu­raa­muk­siin. Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus vaa­tia oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­sia etu­ja takau­tu­vas­ti jopa 5 vuo­den ajal­ta. Tämä voi tar­koit­taa huo­mat­ta­via palk­ka­saa­ta­via, jos sovel­let­tu työ­eh­to­so­pi­mus on ollut palk­ka­ta­sol­taan alhaisempi.

Työ­suo­je­lu­vi­ran­omai­set val­vo­vat työ­eh­to­so­pi­mus­ten nou­dat­ta­mis­ta, ja rik­ko­mus­ta­pauk­sis­sa yri­tys voi jou­tua mak­sa­maan kor­vauk­sia sekä mah­dol­li­sia hyvi­tys­sak­ko­ja. Myös yri­tyk­sen mai­ne voi kär­siä, mikä voi vai­keut­taa osaa­vien työn­te­ki­jöi­den löy­tä­mis­tä tulevaisuudessa.

Hen­ki­lös­tö­vuo­krausa­lal­la oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­rit­tä­mi­nen on eri­tyi­sen tär­ke­ää, sil­lä vir­heel­li­nen sovel­ta­mi­nen voi vai­kut­taa kym­me­niin tai satoi­hin työn­te­ki­jöi­hin kerralla.

Miten yritys voi varmistaa oikean työehtosopimuksen valinnan?

Oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen mää­rit­tä­mi­nen läh­tee yri­tyk­sen toi­mia­lan ja tee­te­tyn työn luon­teen tar­kas­ta ana­ly­soin­nis­ta. Epä­sel­vis­sä tilan­teis­sa kan­nat­taa kään­tyä työ­mark­ki­na­jär­jes­tö­jen, laki­asian­tun­ti­joi­den tai työ­suo­je­lu­vi­ran­omais­ten puo­leen. Työ­eh­to­so­pi­muk­sen sovel­ta­mi­sa­laa mää­ri­tet­täes­sä on tär­ke­ää tar­kas­tel­la sopi­muk­sen soveltamisalamääräyksiä.

Enna­koi­vaa var­muut­ta voi hakea pyy­tä­mäl­lä ennak­ko­rat­kai­sua työ­tuo­miois­tui­mel­ta tai työ­eh­to­so­pi­mus­lau­ta­kun­nal­ta. Me Duu­ri-tii­mis­sä seu­raam­me aktii­vi­ses­ti työ­eh­to­so­pi­mus­ten muu­tok­sia ja var­mis­tam­me, että vuo­kra­työn­te­ki­jäm­me saa­vat aina oikean työ­eh­to­so­pi­muk­sen mukai­set edut.

Yri­tys voi myös teh­dä pai­kal­li­sen sopi­muk­sen työn­te­ki­jöi­den kans­sa, mut­ta tämä ei pois­ta vel­vol­li­suut­ta nou­dat­taa yleis­si­to­van tai nor­maa­li­si­to­van työ­eh­to­so­pi­muk­sen vähimmäisehtoja.

Työehtosopimusten valinta yrityksen näkökulmasta - kriittiset huomioitavat seikat

Yri­tys­ten tulee huo­mioi­da usei­ta kriit­ti­siä seik­ko­ja työ­eh­to­so­pi­mus­ten valin­nas­sa. Ensin­nä­kin on sel­vi­tet­tä­vä, onko alal­la yleis­si­to­vaa työ­eh­to­so­pi­mus­ta ja kuu­luu­ko yri­tys työ­nan­ta­ja­liit­toon. Työ­eh­to­so­pi­muk­sen valin­taa ei voi perus­taa pel­käs­tään kus­tan­nus­nä­kö­kul­miin, vaan on huo­mioi­ta­va myös alan käy­tän­nöt ja työn­te­ki­jöi­den odotukset.

Työ­eh­to­so­pi­mus­jär­jes­tel­mä Suo­mes­sa elää jat­ku­vas­sa muu­tok­ses­sa, ja yri­tys­ten on seu­rat­ta­va aktii­vi­ses­ti sopi­mus­ten uudis­tuk­sia. Eri­tyi­sen tär­ke­ää tämä on hen­ki­lös­tö­vuo­kraus­yri­tyk­sis­sä, jois­sa sovel­le­taan laa­jas­ti eri alo­jen työehtosopimuksia.

Hyvin hoi­det­tu työ­eh­to­so­pi­mus­asioi­den hal­lin­ta on osa vas­tuul­lis­ta hen­ki­lös­tö­po­li­tiik­kaa ja voi vähen­tää rek­ry­toin­ti­ris­kiä mer­kit­tä­väs­ti. Oikei­den työ­eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen luo lisäk­si tur­vaa työn­te­ki­jöil­le ja voi joh­taa jopa vuo­kra­työn­te­ki­jöi­den vaki­tui­seen työl­lis­ty­mi­seen käyt­tä­jäy­ri­tyk­ses­sä, mikä on lopul­ta kaik­kien osa­puol­ten etu.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364