Suomen vuosilomalain mukaan palkattoman vapaan aikana vuosilomaa ei pääsääntöisesti kerry. Tämä perustuu siihen, että lomaoikeus syntyy työskentelystä lomanmääräytymisvuoden aikana. Palkaton vapaa ei ole työssäoloa vastaavaa aikaa, ellei kyseessä ole laissa erikseen määritelty poikkeustilanne. Työntekijän on hyvä tietää, että palkattoman vapaan vaikutus ulottuu lomakertymän lisäksi moniin muihin työsuhde-etuihin. Eri työehtosopimuksissa voi olla alakohtaisia määräyksiä, jotka vaikuttavat lomakertymään.
Kertyykö lomapäiviä palkattoman vapaan aikana?
Vuosilomalain perusperiaatteen mukaan lomapäiviä ei kerry palkattoman vapaan aikana. Lomaoikeus perustuu työskentelyyn ja työssäoloaikaan, joten silloin kun työntekijä on palkattomalla vapaalla, ei hänelle normaalisti kerry lomapäiviä tältä ajanjaksolta. Tämä johtuu siitä, että vuosilomaoikeus edellyttää työntekijän olevan työssä vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kalenterikuukaudessa, jotta kyseinen kuukausi lasketaan täydeksi lomanmääräytymiskuukaudeksi.
On kuitenkin tilanteita, joissa palkaton vapaa voidaan lain mukaan rinnastaa työssäoloon. Näissä erityistapauksissa lomaa kertyy, vaikka kyseessä olisikin palkaton ajanjakso. Tällaisia poikkeuksia ovat esimerkiksi tietyt perhevapaat, sairausloma ja opintovapaa tietyin rajoituksin. Työntekijän on tärkeää selvittää omasta työehtosopimuksestaan, sisältääkö se mahdollisesti lakia edullisempia määräyksiä lomakertymään liittyen.
Millaisissa tilanteissa palkaton vapaa voidaan katsoa työssäolon veroiseksi ajaksi?
Vuosilomalaki määrittelee tietyt ajanjaksot työssäolon veroiseksi ajaksi, jolloin lomapäiviä kertyy, vaikka työntekijä ei olisikaan töissä. Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa ovat tyypillisiä esimerkkejä, joiden ajalta lomapäiviä kertyy normaalisti. Myös sairausloman aikana lomaa kertyy, mutta vain 75 työpäivään asti lomanmääräytymisvuoden aikana.
Opintovapaa voidaan laskea työssäolon veroiseksi ajaksi, mutta vain 30 työpäivään asti lomanmääräytymisvuodessa. Lisäksi lomautuksen aikana lomaa kertyy vain ensimmäisen 30 lomautuspäivän ajalta. On myös huomioitava, että joissain työehtosopimuksissa voi olla näitä lain määräyksiä parempia ehtoja.
Työehtosopimuksissa voi olla alakohtaisia säännöksiä, jotka parantavat työntekijän asemaa. Esimerkiksi joissain sopimuksissa voidaan määritellä, että lomaa kertyy pidemmältä sairausloma-ajalta kuin laissa on määrätty. Tämän vuoksi työntekijän kannattaa aina tarkistaa oman alansa työehtosopimuksen määräykset.
Miten palkaton vapaa vaikuttaa muihin työsuhde-etuihin?
Palkattoman vapaan vaikutukset ulottuvat lomakertymän lisäksi moniin muihin työsuhde-etuihin. Eläkekertymä on yksi merkittävimmistä vaikutuksista – palkattoman vapaan aikana työeläkettä ei normaalisti kerry, koska eläke lasketaan ansioiden perusteella. Tämä voi pitkällä aikavälillä vaikuttaa tulevaan eläkkeeseen.
Työterveyshuollon saatavuus voi myös muuttua palkattoman vapaan aikana. Työnantaja ei välttämättä ole velvollinen järjestämään työterveyshuoltoa palkattomalla vapaalla olevalle työntekijälle, vaikka työsuhde olisikin voimassa. Työntekijän kannattaa keskustella asiasta etukäteen työnantajan kanssa.
Muut työsuhde-edut, kuten puhelinetu, autoetu tai lounasetu, eivät yleensä ole käytettävissä palkattoman vapaan aikana, ellei toisin ole sovittu. Työlainsäädäntö suojaa vuokratyöntekijöitä monin tavoin, mutta palkattoman vapaan kohdalla edut määräytyvät usein työehtosopimuksen ja työsopimuksen mukaan.
Miten lomapäiviä kertyy normaalissa työsuhteessa?
Normaalissa työsuhteessa vuosilomaa kertyy lomanmääräytymisvuoden aikana (1.4.-31.3.) täysien lomanmääräytymiskuukausien mukaan. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on kalenterikuukausi, jonka aikana työntekijä on työskennellyt vähintään 14 päivää tai 35 tuntia riippuen työsopimuksessa sovitusta työajasta.
Alle vuoden kestäneessä työsuhteessa lomapäiviä kertyy 2 päivää ja yli vuoden kestäneessä työsuhteessa 2,5 päivää kutakin täyttä lomanmääräytymiskuukautta kohden. Käytännössä tämä tarkoittaa, että täysi lomaoikeus on 24 tai 30 päivää vuodessa työsuhteen kestosta riippuen.
Työsuhteen muoto vaikuttaa myös lomakertymään. Toistaiseksi voimassa olevissa työsuhteissa lomaoikeus on selkeä, mutta määräaikaisissa ja osa-aikaisissa työsuhteissa voi esiintyä variaatioita. Vuokratyön kautta työllistyminen vakituisesti on myös mahdollista, jolloin lomaoikeuksiin pätevät samat säännöt kuin suoraan yritykseen palkattujen kohdalla.
Mitä työntekijän tulee huomioida ennen palkattoman vapaan ottamista?
Työntekijän kannattaa ennen palkattoman vapaan ottamista keskustella työnantajan kanssa kaikista vapaan vaikutuksista. On suositeltavaa tehdä kirjallinen sopimus, jossa määritellään vapaan kesto ja vaikutukset työsuhteen ehtoihin, kuten lomakertymään ja muihin etuihin.
Työntekijän on hyvä selvittää oman työehtosopimuksensa määräykset palkattomasta vapaasta. Joissain työehtosopimuksissa voi olla lakia parempia ehtoja esimerkiksi lomakertymän osalta. Myös vapaan vaikutus työttömyysturvaan on syytä tarkistaa etukäteen.
Pitkien palkattomien vapaiden kohdalla työntekijän kannattaa pohtia myös, miten vapaa vaikuttaa uralla etenemiseen ja ammattitaidon ylläpitämiseen. Työntekijätyytyväisyyden parantaminen voi olla yksi syy miksi työnantaja joustaa palkattomissa vapaissa, mutta työntekijän tulee myös huomioida pidemmän aikavälin vaikutukset uraansa.
Työsuhdeasioiden hallinta - ammattilaiset apunasi
Työsuhdeasioiden monimutkaisuus korostuu erityisesti palkattomien vapaiden kohdalla. Me Duuri-tiimissä autamme sekä työntekijöitä että työnantajia navigoimaan näiden tilanteiden läpi sujuvasti. Tarjoamme asiantuntevaa neuvontaa työsuhteen ehtoihin, lomakertymiin ja muihin työlainsäädännön kysymyksiin liittyen.
Palvelumme sisältää työntekijöiden perehdytyksen työsuhteen ehtoihin ja oikeuksiin. Huolehdimme, että kaikki työsuhteeseen liittyvät dokumentit ja sopimukset ovat asianmukaisesti laadittuja ja lain vaatimukset täyttäviä. Tämä tuo turvaa ja selkeyttä sekä työntekijälle että työnantajalle.
Duuri-tiimi rekrytoi puolestasi tehokkaasti ja joustavasti, jolloin voit keskittyä yrityksesi ydintoimintaan. Asiantuntijamme seuraavat jatkuvasti työlainsäädännön muutoksia ja työehtosopimusten uudistuksia varmistaakseen, että tarjoamamme tieto on aina ajantasaista. Tarvitsetpa sitten neuvoja palkattoman vapaan vaikutuksista tai muista työsuhteen kysymyksistä, olemme täällä auttamassa sinua tekemään perusteltuja päätöksiä työelämässäsi.