Kuinka monta lomapäivää kertyy kuukaudessa alle vuoden työsuhteessa?

Kuinka monta lomapäivää kertyy kuukaudessa alle vuoden työsuhteessa?

Alle vuo­den kes­tä­väs­sä työ­suh­tees­sa loma­päi­vien ker­ty­mi­nen nou­dat­taa vuo­si­lo­ma­lain perus­tei­ta. Työn­te­ki­jäl­le ker­tyy kak­si loma­päi­vää kul­ta­kin täy­del­tä loman­mää­räy­ty­mis­kuu­kau­del­ta. Työn­te­ki­jäl­lä on siis mah­dol­li­suus ansai­ta enin­tään 24 loma­päi­vää ensim­mäi­sen työ­vuo­den aikana.

Täy­si loman­mää­räy­ty­mis­kuu­kausi edel­lyt­tää, että työn­te­ki­jä on työs­ken­nel­lyt vähin­tään 14 päi­vää kalen­te­ri­kuu­kau­den aika­na. Jos työ­päi­viä on sään­nöl­li­ses­ti vähem­män kuin 14 kuu­kau­des­sa, sovel­le­taan 35 tun­nin sään­töä. Täl­löin työn­te­ki­jän on työs­ken­nel­tä­vä vähin­tään 35 tun­tia kuu­kau­des­sa saa­dak­seen täy­den lomanmääräytymiskuukauden.

On tär­ke­ää huo­mioi­da, että lomaa alkaa ker­tyä heti työ­suh­teen alus­ta läh­tien. Työ­lain­sää­dän­tö suo­jaa vuo­kra­työn­te­ki­jöi­tä samal­la taval­la kuin mui­ta­kin työn­te­ki­jöi­tä, ja he ovat oikeu­tet­tu­ja lomae­tui­hin samoin perus­tein kuin muis­sa­kin työsuhteissa.

Milloin työntekijällä on oikeus pitää kertyneet lomapäivät?

Loma­kau­del­la tar­koi­te­taan ajan­jak­soa 2.5.-30.9. väli­se­nä aika­na, jol­loin työ­nan­ta­jan on pää­sään­töi­ses­ti annet­ta­va työn­te­ki­jän pitää 24 loma­päi­väs­tä 20 päi­vää. Loput loma­päi­vät voi­daan sijoit­taa loma­kau­den ulko­puo­lel­le, talvilomaksi.

Alle vuo­den työ­suh­tees­sa työn­te­ki­jä voi pitää ker­ty­neet loman­sa jo loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den aika­na, mikä­li sii­tä sovi­taan työ­nan­ta­jan kans­sa. Tyy­pil­li­ses­ti lomaa ker­tyy ensin ja se pide­tään myö­hem­min, mut­ta lyhyis­sä työ­suh­teis­sa täs­tä voi­daan joustaa.

Työ­nan­ta­jal­la on vel­vol­li­suus jär­jes­tää työn­te­ki­jäl­le mah­dol­li­suus loman pitä­mi­seen. Työ­nan­ta­ja mää­rää loman ajan­koh­dan kuul­tu­aan työn­te­ki­jän toi­vei­ta. Työn­te­ki­jäl­lä on oikeus esit­tää toi­veen­sa loman ajan­koh­das­ta, mut­ta vii­me kädes­sä työ­nan­ta­ja päät­tää loman sijoittamisesta.

Duu­ri-tii­mis­sä pyrim­me aina jous­ta­vuu­teen lomien sijoit­te­lus­sa, jot­ta asiak­kai­dem­me tar­peet ja työn­te­ki­jöi­dem­me toi­veet koh­taa­vat mah­dol­li­sim­man hyvin.

Miten lomapäivät lasketaan osa-aikaisessa työsuhteessa?

Osa-aika­työs­sä loma­päi­vien ker­ty­mi­seen sovel­le­taan samo­ja peri­aat­tei­ta kuin kokoai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa. Rat­kai­se­vaa ei ole työ­tun­tien mää­rä vii­kos­sa, vaan se, täyt­tyy­kö joko 14 päi­vän tai vaih­toeh­toi­ses­ti 35 tun­nin sään­tö kuukaudessa.

Jos osa-aikai­ses­sa työs­sä työs­ken­te­lee sään­nöl­li­ses­ti vähin­tään 14 päi­vää kuu­kau­des­sa (esi­mer­kik­si vain muu­ta­ma tun­ti päi­väs­sä), lomaa ker­tyy samoin kuin kokoai­kai­sel­le työn­te­ki­jäl­le. Jos taas työ­päi­viä on alle 14, sovel­le­taan 35 tun­nin sääntöä.

Esi­merk­ke­jä osa-aika­työn lomakertymistä:

  • Työn­te­ki­jä työs­ken­te­lee 3 päi­vää vii­kos­sa, 6 tun­tia päi­väs­sä = noin 12 päi­vää ja 72 tun­tia kuu­kau­des­sa → loma­päi­vät ker­ty­vät 35 tun­nin sään­nön perus­teel­la, eli 2 päivää/kk
  • Työn­te­ki­jä työs­ken­te­lee 4 päi­vää vii­kos­sa, 4 tun­tia päi­väs­sä = noin 16 päi­vää ja 64 tun­tia kuu­kau­des­sa → loma­päi­vät ker­ty­vät 14 päi­vän sään­nön perus­teel­la, eli 2 päivää/kk

Osa-aika­työs­sä loman ker­ty­mi­nen riip­puu siis työ­päi­vien mää­räs­tä, ei nii­den pituudesta.

Voiko lomapäiviä menettää alle vuoden työsuhteessa?

Loma­oi­keus voi jää­dä ker­ty­mät­tä tie­tyis­sä tilan­teis­sa myös alle vuo­den työ­suh­tees­sa. Jos työn­te­ki­jä ei työs­ken­te­le yhden­kään kuu­kau­den aika­na 14 päi­vää tai vaih­toeh­toi­ses­ti 35 tun­tia, loma­päi­viä ei ker­ry kysei­sel­tä kuukaudelta.

Pois­sao­lot voi­vat vai­kut­taa loma­ker­ty­mään. Kui­ten­kin tie­tyt työs­sä­olon veroi­set päi­vät, kuten oma sai­raus­lo­ma (enin­tään 75 työ­päi­vää loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den aika­na), äitiys-, isyys- ja van­hem­pain­va­paa sekä opin­to­va­paa (enin­tään 30 työ­päi­vää), ker­ryt­tä­vät lomaa normaalisti.

Jos työ­suh­de päät­tyy ennen kuin työn­te­ki­jä on ehti­nyt pitää ker­ty­nei­tä loma­päi­vi­ään, työ­nan­ta­jan on mak­set­ta­va pitä­mät­tö­mis­tä loma­päi­vis­tä loma­kor­vaus. Tämä kos­kee myös mää­rä­ai­kai­sia, alle vuo­den mit­tai­sia työsuhteita.

Meil­le Duu­ri-tii­mis­sä on tär­ke­ää, että työn­te­ki­jäm­me saa­vat heil­le kuu­lu­vat lomae­tuu­det. Seu­raam­me tar­kas­ti lomien ker­ty­mis­tä ja huo­leh­dim­me, että kaik­ki laki­sää­tei­set loma­kor­vauk­set mak­se­taan ajallaan.

Miten lomakorvaus lasketaan, jos työsuhde päättyy ennen lomien pitämistä?

Alle vuo­den työ­suh­tees­sa loma­kor­vaus on 9 % loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den aika­na mak­se­tus­ta tai mak­set­ta­vak­si erään­ty­nees­tä pal­kas­ta. Jos työ­suh­de on jat­ku­nut loman­mää­räy­ty­mis­vuo­den lop­puun (31.3.) men­nes­sä vähin­tään vuo­den, loma­kor­vaus on 11,5 %.

Esi­merk­ki­las­kel­ma: Työn­te­ki­jä on ollut työ­suh­tees­sa kuusi kuu­kaut­ta ja ansain­nut sinä aika­na 12 000 euroa. Työ­suh­teen päät­tyes­sä loma­kor­vaus las­ke­taan: 12 000 € × 9 % = 1 080 €.

Jos kysees­sä on kokoai­kai­nen, sään­nöl­li­nen työ­suh­de, voi­daan loma­kor­vaus las­kea myös ker­to­mal­la ker­ty­nei­den loma­päi­vien mää­rä päi­vä­pal­kal­la. Päi­vä­palk­ka saa­daan jaka­mal­la kuu­kausi­palk­ka luvul­la 25.

Loma­kor­vauk­ses­ta pidä­te­tään vero nor­maa­lin palk­ka­tu­lon tavoin, eli loma­kor­vaus on vero­na­lais­ta tuloa. Loma­kor­vaus mak­se­taan vii­meis­tään lop­pu­ti­lin yhtey­des­sä, kun työ­suh­de päättyy.

Lomapäivien hallinta alle vuoden työsuhteessa - tärkeimmät muistettavat asiat

Alle vuo­den työ­suh­tees­sa työn­te­ki­jäl­le ker­tyy lomaa 2 päi­vää kuu­kau­des­sa, kun hän työs­ken­te­lee vähin­tään 14 päi­vää tai vaih­toeh­toi­ses­ti 35 tun­tia kuu­kau­des­sa. Loma­päi­vät voi pitää joko työ­suh­teen aika­na tai saa­da ne raha­na loma­kor­vauk­se­na työ­suh­teen päättyessä.

Työn­te­ki­jän kan­nat­taa seu­ra­ta aktii­vi­ses­ti omien loma­päi­vien­sä ker­ty­mis­tä sekä tar­kis­taa sään­nöl­li­ses­ti palk­ka­las­kel­mas­taan, että loma­kor­vauk­set ja -ker­ty­mät ovat oikein. Jos epä­sel­vyyk­siä ilme­nee, kan­nat­taa olla yhtey­des­sä työ­nan­ta­jaan välittömästi.

Työ­nan­ta­jan laki­sää­tei­set vel­vol­li­suu­det ovat sel­keät: lomaa on ker­ry­tet­tä­vä lain mukai­ses­ti, loma-ajal­ta on mak­set­ta­va loma­palk­ka ja työ­suh­teen päät­tyes­sä pitä­mät­tö­mät lomat on kor­vat­ta­va lomakorvauksena.

Ylei­sim­piä vää­rin­kä­si­tyk­siä loma­ker­ty­mäs­tä on, että loma­päi­viä ei ker­ry lyhyis­sä työ­suh­teis­sa lain­kaan tai että mää­rä­ai­kai­sis­sa työ­suh­teis­sa lomia ei tar­vit­se antaa pidet­tä­väk­si. Nämä käsi­tyk­set ovat vir­heel­li­siä – loma­oi­keus kos­kee kaik­kia työ­suh­tei­ta nii­den kes­tos­ta riippumatta.

Meil­lä Duu­ri-tii­mis­sä huo­leh­dim­me sii­tä, että vuo­kra­työn kaut­ta voi työl­lis­tyä vaki­tui­ses­ti. Lisäk­si pit­kä­ai­kai­set työ­suh­teet hen­ki­lös­tö­vuo­krauk­sen avul­la ovat mah­dol­li­sia, ja työn­te­ki­jöi­dem­me loma­ker­ty­mät ja -kor­vauk­set ovat aina lain ja työ­eh­to­so­pi­mus­ten mukai­sia. Asian­tun­ti­jam­me aut­ta­vat mie­lel­lään kai­kis­sa loma­oi­keuk­siin liit­ty­vis­sä kysy­myk­sis­sä, joten ota roh­keas­ti yhteyttä!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364