Kuinka monta lomapäivää kertyy kuukaudessa osa-aikaiselle?
Osa-aikatyötä tekevien työntekijöiden lomakertymä noudattaa samoja periaatteita kuin kokoaikaisillakin. Kun työsuhde on kestänyt alle vuoden, lomaa kertyy 2 päivää kuukaudessa. Pidemmissä, yli vuoden kestäneissä työsuhteissa lomaa kertyy 2,5 päivää kuukaudessa. Olennaista on ymmärtää, että lomaoikeus ei perustu työtuntien määrään vaan täysiin lomanmääräytymiskuukausiin. Tärkeintä on siis se, että kuukauden aikana tehdään vähintään joko 14 työpäivää tai 35 työtuntia.
Työaikalainsäädännön näkökulmasta osa-aikaisuus ei siis tarkoita automaattisesti vähempää lomaa - kyse on enemmänkin loman kertymisen edellytysten täyttymisestä. Miten työlainsäädäntö suojaa vuokratyöntekijöitä on myös tärkeä osa-alue, johon kannattaa tutustua työsuhdetta aloitettaessa.
Miten osa-aikaisen työntekijän lomapäivät lasketaan käytännössä?
Osa-aikaisen työntekijän lomapäivien laskemisessa keskeistä on täyden lomanmääräytymiskuukauden käsite. Lomanmääräytymisvuosi on 1.4.-31.3. välinen ajanjakso, jonka aikana kertyneitä lomapäiviä pidetään seuraavan lomakauden aikana.
Lomaa kertyy, kun työntekijä työskentelee kuukaudessa joko:
- Vähintään 14 työpäivää (14 päivän sääntö) tai
- Vähintään 35 tuntia (35 tunnin sääntö)
Esimerkki: Jos työskentelet osa-aikaisesti 3 päivää viikossa (noin 12 päivää kuukaudessa), et täytä 14 päivän sääntöä. Mutta jos työtunteja kertyy yli 35 tuntia kuukaudessa, saat täyden lomakertymän kuukaudelta. Toisaalta, jos työskentelet vain 30 tuntia kuukaudessa 10 päivänä, et täytä kumpaakaan sääntöä, jolloin lomaa ei kerry.
Lomapäiviä laskettaessa pyöristykset tehdään aina ylöspäin. Esimerkiksi 7,5 kuukauden kertymä (7,5 × 2,5 päivää) pyöristetään 19 lomapäivään, ei 18:aan.
Kertyykö osa-aikaiselle vähemmän lomaa kuin kokoaikaiselle?
Yleinen harhaluulo on, että osa-aikaisille kertyisi automaattisesti vähemmän lomapäiviä kuin kokoaikaisille. Todellisuudessa lomapäivien määrä on sama, kunhan lomanmääräytymiskuukauden kriteerit täyttyvät. Osa-aikainen työntekijä, joka tekee vähintään 14 työpäivää tai 35 tuntia kuukaudessa, ansaitsee täsmälleen saman määrän lomapäiviä kuin kokoaikainen.
Ero tulee loma-ajan palkassa - kokoaikaisella se on luonnollisesti suurempi kuin osa-aikaisella. Esimerkiksi 50% työaikaa tekevä saa 50% lomapalkkaa verrattuna täyttä työaikaa tekevään, vaikka lomapäivien määrä olisi sama.
Me Duuri-tiimissä huolehdimme, että jokainen työntekijämme ymmärtää omat lomaoikeutensa riippumatta siitä, työskenteleekö hän asiakasyrityksessämme koko- vai osa-aikaisesti.
Milloin osa-aikainen työntekijä on oikeutettu täyteen lomakertymään?
Osa-aikainen työntekijä on oikeutettu täyteen lomakertymään jokaiselta kuukaudelta, jolloin 14 päivän tai 35 tunnin vähimmäisraja täyttyy. Lisäksi on tärkeää tietää ns. työssäolon veroisista päivistä, jotka kerryttävät lomaa, vaikka työntekijä ei olisikaan fyysisesti töissä.
Näitä ovat muun muassa:
- Vuosiloman arkipäivät
- Äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaat
- Sairauslomat (tiettyyn rajaan asti)
- Opintovapaa (enintään 30 työpäivää lomanmääräytymisvuoden aikana)
Esimerkiksi osa-aikainen työntekijä, joka on sairaana osan kuukaudesta, mutta jonka sairausaika lasketaan työssäolon veroiseksi ajaksi, voi olla oikeutettu täyteen lomakertymään, vaikka todelliset työtunnit tai -päivät jäisivät alle rajojen.
Miten osa-aikaisen lomapalkka määräytyy?
Osa-aikaisen työntekijän lomapalkka lasketaan yleisimmin prosenttiperusteisesti lomanmääräytymisvuoden ansioista:
- 9% ansioista, jos työsuhde on kestänyt alle vuoden
- 11,5% ansioista, jos työsuhde on kestänyt vähintään vuoden
Lomanmääräytymisvuoden ansioihin lasketaan kaikki työssäoloajalta maksetut palkat lukuun ottamatta hätätyöstä tai ylityöstä maksettavia korotuksia. Lomakorvaukseen vaikuttaa siis suoraan se, kuinka paljon työntekijä on ansainnut lomanmääräytymisvuoden aikana.
Kuukausipalkkaisen osa-aikaisen työntekijän lomapalkka voidaan myös laskea keskipäiväpalkan perusteella, mutta käytännössä prosenttiperuste on yleisempi osa-aikaisilla.
Voiko työnantaja määrätä milloin osa-aikainen pitää lomansa?
Lomien sijoittelun periaatteet ovat samat niin koko- kuin osa-aikaisillekin työntekijöille. Pääsääntöisesti työnantajalla on oikeus määrätä lomien ajankohta, mutta työntekijöitä on kuultava ennen päätöksentekoa. Lomakaudella (2.5.-30.9.) on pidettävä vähintään 24 päivää lomasta.
Osa-aikaisten kohdalla on erityisesti huomioitava, että:
- Lomapäivät kuluvat samalla tavoin kuin kokoaikaisilla (täysinä päivinä)
- Lomia ei voi sijoittaa pelkästään työntekijän vapaille
- Lomista on ilmoitettava työntekijälle viimeistään kuukautta ennen loman alkamista
Lyhyemmissä, alle 12 päivän lomissa ilmoitusaika on kaksi viikkoa. Osa-aikaisen työntekijän kannattaa tutustua myös työehtosopimuksen määräyksiin, sillä niissä voi olla alakohtaisia tarkennuksia lomien pitämiseen.
Osa-aikaisten lomaoikeudet käytännössä - mitä sinun tulisi tietää
Osa-aikaisen työntekijän kannattaa varmistaa seuraavat asiat lomaoikeuksiensa turvaamiseksi:
- Tarkista työsopimuksesta, sovelletaanko 14 päivän vai 35 tunnin sääntöä
- Seuraa, että työaikasi riittää täyteen lomanmääräytymiskuukauteen
- Säilytä palkkalaskelmat lomakorvausten tarkistamiseksi
- Muista, että yli vuoden jatkuneessa työsuhteessa lomaa kertyy enemmän (2,5 pv/kk)
Duuri-tiimi huolehtii työntekijöidensä lomakertymistä ja oikeuksista lain ja työehtosopimusten mukaisesti. Jokainen työntekijämme saa henkilökohtaisen yhteyshenkilön, jolta voi kysyä neuvoa myös lomiin liittyvissä asioissa. Pitkäaikaiset työsuhteet henkilöstövuokrauksen avulla on yksi toimintamme kulmakivistä. Meille on tärkeää, että kaikki työntekijämme saavat nauttia ansaitsemistaan lomista ja lepoajoista – työsuhteen muodosta riippumatta. Työntekijöidemme hyvinvointi heijastuu myös yrityksen menestykseen, joten työntekijätyytyväisydyyden parantaminen on aina keskeinen osa toimintatapaamme.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
- Kuinka löytää osaavia työntekijöitä?
- Miten vuokratyö voi johtaa pitkäaikaiseen työsuhteeseen?
- Miten lomapäivien kertyminen lasketaan määräaikaisessa työsuhteessa?
- Miten hakea festarityöntekijäksi ilman aiempaa kokemusta?
- Duuri-tiimi rekrytoi puolestasi – tehokkaasti ja joustavasti