Paljonko festarityöntekijä ansaitsee kesän aikana?

Paljonko festarityöntekijä ansaitsee kesän aikana?

Fes­ti­vaa­li­työn­te­ki­jän kesä­kausian­sioon vai­kut­ta­vat monet teki­jät. Perus­ta­son työ­teh­tä­vis­sä, kuten annis­ke­lus­sa tai jär­jes­tyk­sen­val­von­nas­sa, työn­te­ki­jä voi ansai­ta 12-15 euroa tun­nil­ta. Pie­nem­mis­sä fes­ti­vaa­leis­sa vii­kon­lop­pu­työs­tä ker­tyy taval­li­ses­ti 300-400 euroa, kun taas isom­mis­sa tapah­tu­mis­sa sum­ma voi nous­ta 400-600 euroon.

Koke­neem­mal­le tai eri­tyis­osaa­mis­ta vaa­ti­vis­sa teh­tä­vis­sä toi­mi­val­le fes­ta­ri­työn­te­ki­jäl­le ansiot voi­vat olla huo­mat­ta­vas­ti kor­keam­mat. Esi­mer­kik­si tek­nii­kan ammat­ti­lai­set, lava­mes­ta­rit ja tur­val­li­suus­vas­taa­vat ansait­se­vat usein 16-22 euroa tun­nil­ta, mikä voi ker­ryt­tää 600-1200 euroa vii­kon­lo­pun aikana.

Jos työn­te­ki­jä kier­tää aktii­vi­ses­ti fes­ti­vaa­le­ja koko kesän ajan, koko­nai­san­siot voi­vat nous­ta mer­kit­tä­vik­si. Kes­ki­mää­rin 5-8 fes­ti­vaa­lia kier­tä­vä työn­te­ki­jä voi ansai­ta kesän aika­na 2000-5000 euroa riip­puen työ­teh­tä­vis­tä ja tapah­tu­mien kes­tos­ta. Duu­ri-tii­min kaut­ta työl­lis­ty­vät fes­ti­vaa­li­työn­te­ki­jät saa­vat lisäk­si asian­mu­kai­sen kor­vauk­sen vii­kon­lop­pu- ja yötyölisistä.

Mitkä tekijät vaikuttavat festarityöntekijän palkkaan?

Fes­ti­vaa­li­työn­te­ki­jän palk­ka­ta­soon vai­kut­ta­vat useat eri teki­jät. Työ­teh­tä­vän vaa­ti­vuus on mer­kit­tä­vim­piä palk­kaan vai­kut­ta­via ele­ment­te­jä – vas­tuul­li­sis­ta teh­tä­vis­tä, kuten tur­val­li­suus­pääl­li­kön tai tuo­tan­toas­sis­ten­tin töis­tä mak­se­taan enem­män kuin perus­ta­son tehtävistä.

Koke­mus alal­ta nos­taa myös palk­kaa huo­mat­ta­vas­ti. Ensi­ker­ta­lai­nen saa yleen­sä perus­ta­son palk­kaa, kun taas usei­ta vuo­sia fes­ti­vaa­leil­la työs­ken­nel­lyt voi neu­vo­tel­la parem­paa kor­vaus­ta osaa­mi­ses­taan. Fes­ti­vaa­lin koko ja tun­net­tuus vai­kut­ta­vat myös – suu­ret ja kan­sain­vä­li­set tapah­tu­mat mak­sa­vat yleen­sä parem­min kuin pie­net pai­kal­li­set festivaalit.

Työ­ai­ko­jen epä­sään­nöl­li­syys hei­jas­tuu palk­kaan lisien muo­dos­sa. Yö- ja vii­kon­lop­pu­työs­tä mak­se­taan taval­li­ses­ti kor­keam­pia lisiä, jot­ka voi­vat nos­taa koko­nai­san­sio­ta mer­kit­tä­väs­ti. Eri­kois­osaa­mi­nen, kuten har­vi­nai­sem­pi kie­li­tai­to, tek­ni­nen eri­kois­osaa­mi­nen tai joh­ta­mis­tai­dot, näky­vät myös parem­pa­na palkkana.

Mitä eri työtehtäviä festivaaleilla on tarjolla?

Fes­ti­vaa­leil­la on tar­jol­la moni­puo­li­ses­ti eri­lai­sia työ­teh­tä­viä eri­lai­sil­la palk­ka­ta­soil­la. Jär­jes­tyk­sen­val­von­ta on yksi ylei­sim­mis­tä teh­tä­vis­tä, jos­sa palk­ka vaih­te­lee 12-16 euron välil­lä tun­nil­ta riip­puen koke­muk­ses­ta ja kort­ti­vaa­ti­muk­sis­ta. Lipun­myyn­ti ja narik­ka ovat usein perus­teh­tä­viä, jois­ta mak­se­taan noin 12-14 euroa tunnilta.

Annis­ke­lu­teh­tä­vät ovat suo­sit­tu­ja ja edel­lyt­tä­vät usein annis­ke­lu­pas­sia. Palk­ka näis­sä teh­tä­vis­sä on tyy­pil­li­ses­ti 13-16 euroa tun­nil­ta. Lava­tii­min työn­te­ki­jät, kuten rou­da­rit, saa­vat yleen­sä 14-18 euroa tun­nil­ta fyy­si­ses­ti vaa­ti­van työn vuoksi.

Cate­ring- ja ruo­ka­myyn­ti­teh­tä­vät ovat ylei­siä, ja niis­tä mak­se­taan noin 12-15 euroa tun­nil­ta. Raken­ta­mis- ja pur­ku­tii­meis­sä työs­ken­te­le­vät ansait­se­vat usein 14-16 euroa tun­nil­ta. Kor­keam­paa palk­kaa mak­sa­via teh­tä­viä ovat artis­ti­pal­ve­lut (15-18€/h) ja mark­ki­noin­ti- ja tuo­tan­to­teh­tä­vät (16-22€/h).

Duu­ri-tii­mi välit­tää työn­te­ki­jöi­tä moni­puo­li­ses­ti kaik­kiin näi­hin teh­tä­viin. Meil­le on tär­ke­ää, että työn­te­ki­jäm­me saa­vat aina asian­mu­kai­sen kor­vauk­sen osaa­mi­ses­taan ja teke­mäs­tään työstä.

Miten festivaalityö vaikuttaa kesäansioihin opiskelijoilla?

Opis­ke­li­joil­le fes­ti­vaa­li­työ tar­jo­aa erin­omai­sen mah­dol­li­suu­den ker­ryt­tää kesä­an­sioi­ta. Tyy­pil­li­nen opis­ke­li­ja voi tie­na­ta 2-5 fes­ti­vaa­lis­ta yhteen­sä 1000-2500 euroa kesän aika­na, mikä muo­dos­taa mer­kit­tä­vän osan opis­ke­li­jan vuosituloista.

Opin­to­tu­kien kan­nal­ta on tär­ke­ää huo­mioi­da tulo­ra­jat. Vuo­si­tu­lo­ra­ja mää­rit­tyy nos­tet­tu­jen tuki­kuu­kausien mukaan, joten fes­ti­vaa­li­työn ajoit­ta­mi­nen kan­nat­taa suun­ni­tel­la tar­kas­ti. Monet opis­ke­li­jat ajoit­ta­vat fes­ti­vaa­li­työt kuu­kausil­le, joil­ta eivät nos­ta opintotukea.

Fes­ta­ri­työn jous­ta­vuus sopii eri­tyi­sen hyvin opis­ke­li­joil­le. Työt pai­not­tu­vat vii­kon­lop­pui­hin ja kesä­kau­teen, jol­loin ne eivät häi­rit­se opin­to­ja. Fes­ti­vaa­li­työn inten­sii­vi­syys mah­dol­lis­taa hyvät ansiot lyhyes­sä ajas­sa, mikä on opis­ke­li­joil­le eri­tyi­sen arvokasta.

Duu­ri-tii­min kaut­ta työs­ken­te­le­vil­lä opis­ke­li­joil­la on mah­dol­li­suus vai­kut­taa omiin työ­vuo­roi­hin­sa ja fes­ti­vaa­li­va­lin­toi­hin­sa, mikä hel­pot­taa tulo­ra­jo­jen hal­lin­taa ja opis­ke­lun sekä työn yhteensovittamista.

Kuinka monta festivaalia festarityöntekijä ehtii tehdä kesässä?

Kes­ki­mää­räi­nen fes­ta­ri­työn­te­ki­jä ehtii työs­ken­nel­lä 4-8 fes­ti­vaa­lil­la kesän aika­na. Tapah­tu­mien mää­rä riip­puu oleel­li­ses­ti fes­ti­vaa­lien sijain­nis­ta, ajan­koh­das­ta ja kes­tos­ta. Vii­kon­lo­pun kes­tä­vien tapah­tu­mien väliin mah­tuu hel­pom­min useam­pia festivaaleja.

Aika­tau­lu­jen suun­nit­te­lu on avai­na­se­mas­sa useam­mal­la fes­ti­vaa­lil­la työs­ken­te­lys­sä. Logis­tiik­ka fes­ti­vaa­lien välil­lä täy­tyy huo­mioi­da – pit­kät väli­mat­kat rajoit­ta­vat peräk­käis­ten tapah­tu­mien teke­mis­tä. Monis­sa tapauk­sis­sa työn­te­ki­jä jou­tuu saa­pu­maan pai­kal­le jo raken­nus­vai­hees­sa ja vii­py­mään pur­ku­töi­den lop­puun asti.

Jak­sa­mi­sen kan­nal­ta on suo­si­tel­ta­vaa jät­tää riit­tä­väs­ti palau­tu­mi­sai­kaa fes­ti­vaa­lien väliin. Fes­ti­vaa­li­työ on usein fyy­si­ses­ti ja hen­ki­ses­ti kuor­mit­ta­vaa, ja työ­päi­vät veny­vät pit­kik­si. Koke­neim­mat työn­te­ki­jät suo­sit­te­le­vat vähin­tään 2-3 lepo­päi­vää inten­sii­vis­ten fes­ti­vaa­li­vii­kon­lop­pu­jen väliin.

Duu­ri-tii­min kaut­ta työs­ken­te­le­vät voi­vat ilmoit­taa käy­tet­tä­vyy­des­tään jous­ta­vas­ti, mikä aut­taa raken­ta­maan sopi­van kesä­ai­ka­tau­lun jak­sa­mi­sen ja ansioi­den kan­nal­ta optimaaliseksi.

Mitä muita etuja festarityöntekijä saa palkan lisäksi?

Rahal­li­sen kor­vauk­sen ohel­la fes­ti­vaa­li­työn­te­ki­jät saa­vat usein mer­kit­tä­viä lisäe­tu­ja. Ilmai­set liput fes­ti­vaa­leil­le tai mah­dol­li­suus näh­dä esiin­ty­jiä työ­teh­tä­vien lomas­sa ovat monil­le työn­te­ki­jöil­le tär­keä moti­vaa­tio­te­ki­jä. Tyy­pil­li­ses­ti työn­te­ki­jät saa­vat myös ilmai­set ruo­kai­lut työ­päi­vien aika­na, mikä sääs­tää omia kuluja.

Fes­ti­vaa­li­tuot­teet, kuten t-pai­dat, hup­pa­rit tai juo­ma­pul­lot, kuu­lu­vat usein työn­te­ki­jäe­tui­hin. Ver­kos­toi­tu­mis­mah­dol­li­suu­det ovat fes­ti­vaa­li­työn arvok­kain­ta antia – työn­te­ki­jät tapaa­vat alan ammat­ti­lai­sia ja luo­vat kon­tak­te­ja, jot­ka voi­vat poi­kia tule­vai­suu­des­sa työmahdollisuuksia.

CV-mer­kin­tä fes­ti­vaa­li­työs­tä on arvos­tet­tu osoi­tus kyvys­tä työs­ken­nel­lä pai­neen alla ja osa­na tii­miä. Moni työ­nan­ta­ja arvos­taa fes­ti­vaa­li­ko­ke­mus­ta sen osoit­ta­man jous­ta­vuu­den, stres­sin­sie­to­ky­vyn ja ongel­man­rat­kai­su­tai­to­jen vuoksi.

Duu­ri-tii­min kaut­ta työs­ken­te­le­vät saa­vat lisäk­si kat­ta­vat työ­ter­veys­pal­ve­lut, sään­nöl­li­sen pal­kan­mak­sun ja kaik­ki työ­suh­de-edut asian­mu­kai­ses­ti hoi­det­tui­na – näin työn­te­ki­jä voi kes­kit­tyä itse työ­hön byro­kra­tian sijaan.

Festarityön ansiot: Kannattaako vai ei?

Talou­del­li­ses­ta näkö­kul­mas­ta fes­ti­vaa­li­työ on useim­mil­le kan­nat­ta­vaa. Kesä­kau­den koko­nai­san­siot voi­vat nous­ta aktii­vi­sel­la fes­ti­vaa­li­kier­tä­mi­sel­lä 2000-5000 euroon, mikä on ver­rat­ta­vis­sa moniin mui­hin kesä­töi­hin. Eri­tyi­ses­ti opis­ke­li­joil­le ja väliai­kais­työ­tä etsi­vil­le fes­ti­vaa­li­työn tuo­ma talou­del­li­nen hyö­ty on merkittävä.

Kun ver­tail­laan fes­ti­vaa­li­työn ansioi­ta mui­hin kesä­töi­hin, täy­tyy huo­mioi­da työn inten­sii­vi­syys – lyhyem­mäs­sä ajas­sa voi tie­na­ta saman ver­ran kuin perin­tei­sem­mäs­sä kesä­työs­sä pidem­mäl­lä aika­vä­lil­lä. Tämä jät­tää aikaa myös muul­le kesä­toi­min­nal­le tai jopa toi­sel­le työlle.

Fes­ti­vaa­li­työn arvo näkyy myös tule­vai­suu­den työ­ural­la. Koke­mus fes­ti­vaa­leil­la toi­mi­mi­ses­ta ker­too työn­te­ki­jän jous­ta­vuu­des­ta, pai­neen­sie­to­ky­vys­tä ja tii­mi­työ­tai­dois­ta, joi­ta arvos­te­taan työ­mark­ki­noil­la laajasti.

Duu­ri-tii­min kaut­ta työl­lis­ty­mi­nen fes­ti­vaa­leil­le tar­jo­aa tur­val­li­suut­ta ja jat­ku­vuut­ta. Meil­lä on laa­ja ver­kos­to eri fes­ti­vaa­le­ja, joten voim­me tar­jo­ta työn­te­ki­jöil­lem­me mah­dol­li­suu­den raken­taa juu­ri heil­le sopi­va koko­nai­suus kesän fes­ta­ri­työ­keik­ko­ja. Var­mis­tam­me aina oikeu­den­mu­kai­sen palk­kauk­sen, asian­mu­kai­set työ­olo­suh­teet ja tar­vit­ta­van tuen, jot­ta fes­ti­vaa­li­työ­ko­ke­mus oli­si mah­dol­li­sim­man posi­tii­vi­nen ja kannattava.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Soita 045 787 67364