Kuinka monta lomapäivää kertyy kuukaudessa alle vuoden työsuhteessa?
Alle vuoden kestävässä työsuhteessa lomapäivien kertyminen noudattaa vuosilomalain perusteita. Työntekijälle kertyy kaksi lomapäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Työntekijällä on siis mahdollisuus ansaita enintään 24 lomapäivää ensimmäisen työvuoden aikana.
Täysi lomanmääräytymiskuukausi edellyttää, että työntekijä on työskennellyt vähintään 14 päivää kalenterikuukauden aikana. Jos työpäiviä on säännöllisesti vähemmän kuin 14 kuukaudessa, sovelletaan 35 tunnin sääntöä. Tällöin työntekijän on työskenneltävä vähintään 35 tuntia kuukaudessa saadakseen täyden lomanmääräytymiskuukauden.
On tärkeää huomioida, että lomaa alkaa kertyä heti työsuhteen alusta lähtien. Työlainsäädäntö suojaa vuokratyöntekijöitä samalla tavalla kuin muitakin työntekijöitä, ja he ovat oikeutettuja lomaetuihin samoin perustein kuin muissakin työsuhteissa.
Milloin työntekijällä on oikeus pitää kertyneet lomapäivät?
Lomakaudella tarkoitetaan ajanjaksoa 2.5.-30.9. välisenä aikana, jolloin työnantajan on pääsääntöisesti annettava työntekijän pitää 24 lomapäivästä 20 päivää. Loput lomapäivät voidaan sijoittaa lomakauden ulkopuolelle, talvilomaksi.
Alle vuoden työsuhteessa työntekijä voi pitää kertyneet lomansa jo lomanmääräytymisvuoden aikana, mikäli siitä sovitaan työnantajan kanssa. Tyypillisesti lomaa kertyy ensin ja se pidetään myöhemmin, mutta lyhyissä työsuhteissa tästä voidaan joustaa.
Työnantajalla on velvollisuus järjestää työntekijälle mahdollisuus loman pitämiseen. Työnantaja määrää loman ajankohdan kuultuaan työntekijän toiveita. Työntekijällä on oikeus esittää toiveensa loman ajankohdasta, mutta viime kädessä työnantaja päättää loman sijoittamisesta.
Duuri-tiimissä pyrimme aina joustavuuteen lomien sijoittelussa, jotta asiakkaidemme tarpeet ja työntekijöidemme toiveet kohtaavat mahdollisimman hyvin.
Miten lomapäivät lasketaan osa-aikaisessa työsuhteessa?
Osa-aikatyössä lomapäivien kertymiseen sovelletaan samoja periaatteita kuin kokoaikaisissa työsuhteissa. Ratkaisevaa ei ole työtuntien määrä viikossa, vaan se, täyttyykö joko 14 päivän tai vaihtoehtoisesti 35 tunnin sääntö kuukaudessa.
Jos osa-aikaisessa työssä työskentelee säännöllisesti vähintään 14 päivää kuukaudessa (esimerkiksi vain muutama tunti päivässä), lomaa kertyy samoin kuin kokoaikaiselle työntekijälle. Jos taas työpäiviä on alle 14, sovelletaan 35 tunnin sääntöä.
Esimerkkejä osa-aikatyön lomakertymistä:
- Työntekijä työskentelee 3 päivää viikossa, 6 tuntia päivässä = noin 12 päivää ja 72 tuntia kuukaudessa → lomapäivät kertyvät 35 tunnin säännön perusteella, eli 2 päivää/kk
- Työntekijä työskentelee 4 päivää viikossa, 4 tuntia päivässä = noin 16 päivää ja 64 tuntia kuukaudessa → lomapäivät kertyvät 14 päivän säännön perusteella, eli 2 päivää/kk
Osa-aikatyössä loman kertyminen riippuu siis työpäivien määrästä, ei niiden pituudesta.
Voiko lomapäiviä menettää alle vuoden työsuhteessa?
Lomaoikeus voi jäädä kertymättä tietyissä tilanteissa myös alle vuoden työsuhteessa. Jos työntekijä ei työskentele yhdenkään kuukauden aikana 14 päivää tai vaihtoehtoisesti 35 tuntia, lomapäiviä ei kerry kyseiseltä kuukaudelta.
Poissaolot voivat vaikuttaa lomakertymään. Kuitenkin tietyt työssäolon veroiset päivät, kuten oma sairausloma (enintään 75 työpäivää lomanmääräytymisvuoden aikana), äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaa sekä opintovapaa (enintään 30 työpäivää), kerryttävät lomaa normaalisti.
Jos työsuhde päättyy ennen kuin työntekijä on ehtinyt pitää kertyneitä lomapäiviään, työnantajan on maksettava pitämättömistä lomapäivistä lomakorvaus. Tämä koskee myös määräaikaisia, alle vuoden mittaisia työsuhteita.
Meille Duuri-tiimissä on tärkeää, että työntekijämme saavat heille kuuluvat lomaetuudet. Seuraamme tarkasti lomien kertymistä ja huolehdimme, että kaikki lakisääteiset lomakorvaukset maksetaan ajallaan.
Miten lomakorvaus lasketaan, jos työsuhde päättyy ennen lomien pitämistä?
Alle vuoden työsuhteessa lomakorvaus on 9 % lomanmääräytymisvuoden aikana maksetusta tai maksettavaksi erääntyneestä palkasta. Jos työsuhde on jatkunut lomanmääräytymisvuoden loppuun (31.3.) mennessä vähintään vuoden, lomakorvaus on 11,5 %.
Esimerkkilaskelma: Työntekijä on ollut työsuhteessa kuusi kuukautta ja ansainnut sinä aikana 12 000 euroa. Työsuhteen päättyessä lomakorvaus lasketaan: 12 000 € × 9 % = 1 080 €.
Jos kyseessä on kokoaikainen, säännöllinen työsuhde, voidaan lomakorvaus laskea myös kertomalla kertyneiden lomapäivien määrä päiväpalkalla. Päiväpalkka saadaan jakamalla kuukausipalkka luvulla 25.
Lomakorvauksesta pidätetään vero normaalin palkkatulon tavoin, eli lomakorvaus on veronalaista tuloa. Lomakorvaus maksetaan viimeistään lopputilin yhteydessä, kun työsuhde päättyy.
Lomapäivien hallinta alle vuoden työsuhteessa - tärkeimmät muistettavat asiat
Alle vuoden työsuhteessa työntekijälle kertyy lomaa 2 päivää kuukaudessa, kun hän työskentelee vähintään 14 päivää tai vaihtoehtoisesti 35 tuntia kuukaudessa. Lomapäivät voi pitää joko työsuhteen aikana tai saada ne rahana lomakorvauksena työsuhteen päättyessä.
Työntekijän kannattaa seurata aktiivisesti omien lomapäiviensä kertymistä sekä tarkistaa säännöllisesti palkkalaskelmastaan, että lomakorvaukset ja -kertymät ovat oikein. Jos epäselvyyksiä ilmenee, kannattaa olla yhteydessä työnantajaan välittömästi.
Työnantajan lakisääteiset velvollisuudet ovat selkeät: lomaa on kerrytettävä lain mukaisesti, loma-ajalta on maksettava lomapalkka ja työsuhteen päättyessä pitämättömät lomat on korvattava lomakorvauksena.
Yleisimpiä väärinkäsityksiä lomakertymästä on, että lomapäiviä ei kerry lyhyissä työsuhteissa lainkaan tai että määräaikaisissa työsuhteissa lomia ei tarvitse antaa pidettäväksi. Nämä käsitykset ovat virheellisiä – lomaoikeus koskee kaikkia työsuhteita niiden kestosta riippumatta.
Meillä Duuri-tiimissä huolehdimme siitä, että vuokratyön kautta voi työllistyä vakituisesti. Lisäksi pitkäaikaiset työsuhteet henkilöstövuokrauksen avulla ovat mahdollisia, ja työntekijöidemme lomakertymät ja -korvaukset ovat aina lain ja työehtosopimusten mukaisia. Asiantuntijamme auttavat mielellään kaikissa lomaoikeuksiin liittyvissä kysymyksissä, joten ota rohkeasti yhteyttä!
Aiheeseen liittyvät artikkelit
- Miten vuokratyö voi johtaa pitkäaikaiseen työsuhteeseen?
- Kuinka kehittää itseluottamusta kesätyönhakuun?
- Kuinka henkilöstövuokraus auttaa hallitsemaan sesonkivaihteluiden palkkakustannuksia?
- Voiko yritys valita noudatettavan työehtosopimuksen itse?
- Kuinka henkilöstövuokraus helpottaa yrityksesi kasvua